2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143515
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Filmweb zaczął likwidować fikcyjne konta - widać to po zmianach w lokatach i zmniejszonej liczbie oddanych głosów na pewne filmy.
Szczególnie widoczne jest to w przypadku tzw. anime: zamek Hauru, Totoro, Nausicaa, Szkaradny pilot, itp. Nadal mi nie wierzycie, że fanatycy anime zakładali setki kont, by jak najwyżej umieścić swoich faworytów? Nadal sobie zmyślam?
Przynajmniej teraz nie trzeba już nikogo wzywać do stawiania jedynek anime w celu zmiany ocen tychże filmów na bardziej rzeczywiste.
Szkoda tylko Grobowca świetlików, bo to naprawdę dobry film; w dodatku zupełnie odmienny od dzieł Miyazakiego - nie sądziłem, że i tego sztucznie pompowali.

użytkownik usunięty
koszmar_konia

"trochę prawdy"

a same kłamstwa...hahahhaha!

Jaka jest definicja "kłamstwa" wg Ciebie?

użytkownik usunięty
koszmar_konia

Wszystkie opinie z którymi się nie zgaszam są kłamstwem.

Tak sobie dla jaj napisałem.

ocenił(a) film na 1

Jestem w szoku- a więc "wyznawcy" "Odysei" zakładali fikcyjne konta tylko po to by ten fim pompować w rankingu na filmwebie????????? To znaczy że fanatyzm tych oglądaczy jest znacznie większy niż myślałem.
Szok!! ale to potwierdza że film ma grupę coś jakby sektę dla której ten film jest religią.

koszmar_konia

Sugerujesz, że Odyseja była "sztucznie pompowana"? Pytam, bo dzisiaj spadła o 17 miejsc... Z tego co wiem, ten film miał właśnie zaniżaną ocenę przez fałszywe konta i chyba się to nie zmieniło.

ocenił(a) film na 10
randle

Teraz jest na 263 miejscu, a jeszcze kilka dni temu było coś koło 30 miejsca. Naprawdę nie rozumiem,jak mogło to tak szybko spaść?

lew890

Z Odyseją było tak, że w pewnym momencie grupa trolli postanowiła wyrzucić ją poza top dając jedynki. Szybko zebrała się inna grupa, dużo silniejsza, która analogiczną metodą, dziesiątkami, postanowiła przywrócić należne Odysei miejsce w rankingu. I to się udało. Teraz FW kasuje multikonta i sytuacja zmienia się radykalnie. Na razie skasowali te konta zawyżające ocenę Odysei i stąd taki spadek. Jeśli zajmą się jeszcze tymi trollami od multijedynek, lada moment Odyseja powinna wrócić w okolice czwartej, piątej dziesiątki top 100. Tak powinno się stać, chyba, że nie zdemaskują trolli, co też jest możliwe przy obecnym systemie, jeśli trolle działały inteligentnie.

koszmar_konia

No pięknie, myślałem, że wczorajszy spadek o 17 miejsc jest rekordowy. W nocy 19/20 Odyseja spadła o ponad 200 miejsc... Albo to ingerencja administracji, albo najbardziej zmasowany "atak klonów" w historii fw.

użytkownik usunięty
randle

Prawda jest taka że trolle mają w dupie Odyseje i jeśli stawiają 1 to stawiają Ojcu chrzestnemu.

koszmar_konia

Ach, nie przeczytałem poprzedniej wypowiedzi. Mam nadzieję, że jest tak jak pisze Koszmar_konia i niedługo Odyseja wróci do top100.

randle

Też trzymam za nią kciuki.

użytkownik usunięty
randle

Zmieniło się bardzo wiele, wyszło na jaw że Odyseja była sztucznie pompowana i największymi trollami okazali się fanatyczni fani tej produkcji.

użytkownik usunięty
koszmar_konia

Brawo, brawo, brawo, niech ten kicz spada dalej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10

kiczem jestes ty,więc uwazaj c mówisz
za krótki <br/za krótki <br/za krótki <br/

ocenił(a) film na 10
koszmar_konia

Jak już to nie "fanatyczni fani" tylko ludzie, którzy rozumieją ten film. Każdy kto poświęci chociaż odrobinę wysiłku by zrozumiec ten film dostrzeże jego piękno. Szkoda, że większośc woli zakładac 13659321652385 tematów o tym jak to Ledger zajebiście zagrał Jokera (zagrał zajebiście ale poza tym Dark Knight nie ma nic do zaoferowania, zwykły hollywoodzki filmik). Dziś przeglądanie rankingu zajęło mi z 10 min, szukałem Odyseji. Wreszcie myśląc, że psuje mi się wzrok wpisałem 2001:Odyseja Kosmiczna w wyszukiwarke i przeżyłem szok.

użytkownik usunięty
Dead_Zombie

No tak gdzież by Odyseja miała fanatycznych fanów. Jak ktoś zakłada ileś kont tylko po to aby podnieść średnią ulubionemu filmowi to jest fanatykiem ale to się nie tyczy fanów tej produkcji, fani Odysei zakładający 1000 kont tylko po to aby podnieść średnią nie są fanatykami ale są ludźmi rozumiejącymi ten film i to usprawiedliwia ich oszustwo!

Nie chcę cię martwić, ale Odyseja podskoczyła dziś o 100 miejsc, więc chyba teoria Koszmaru konia (:D) się sprawdza.

użytkownik usunięty
randle

To do mnie?? Jeśli tak to...czym mam się martwić?? Ja ten film bardzo lubię (nawet dostał 10 i dodałem go do listy ulubionych) więc jego obecność w rankingu mi nie przeszkadza i (jest drugi powód dlaczego nie muszę się martwić) w przeciwieństwie do większości użytkowników nie przejmuję się rankingiem, więc wisi mi to czy jakiś film jest albo go nie ma na liście 'hotTop'.

Ps
Film nie wszedł do rankingu, obrzydliwi fanatycy naciągnęli średnią i jeszcze czepiali się ludzi którzy zakładali po 1000 kont. Dwulicowi oszuści!!

ocenił(a) film na 10
Dead_Zombie

No właśnie co jest ztym rankingiem jeśli chodzi oOdyseje?Dlaczego taka miernota jak avtara jest na pierwszym miejscu?Filmweb oszalał?Czy fani Cameronka pozzkaładli multikonta z pychjąc odyseje ?

koszmar_konia

koszmar_konia jesteś największym idiotą jakiego znał filmweb. Jak namawiałeś użytkowników żeby dawali anime jeden, bez oglądania, bo w topie było i ci się to nie podobało, to teraz masz. Taka sama sytuacja spotkała Odyseję. Były tam fałszywe konta, które to pompowały, ale byli (i są) zwykli idioci którzy mieli po jednym koncie i dawali 1, za twoją "radą". Z tym, że idiotów jest teraz więcej, o czym świadczy choćby to, że Odyseje choć TCM puszcza ją już z setny raz widziało ją z ponad 7600 osób, a Avatar, który jest kinach od miesiąca, obejrzało 27000.
Swoją drogą Odyseja pod pewnymi względami jest "kiczem", tylko bez wyzwisk. Jak nazwiecie inaczej rzuconą do góry kość, która spada w zwolnionym tempie lub ta scena ze statystami przebranymi za małpy? Oczywiście boskie i w ogóle, ale kicz.
Ps. Żeby wiedzieć, który film jest świetny a który żałosny, nie muszę widzieć go w topie.

6hojrak

Poznałem tu dużo większych idiotów ode mnie. W top 100 idiotów pewnie byś się znalazł, gdyby taki zrobili, bo tak Cie klasyfikuje Twoja wypowiedź na temat filmu :
"Swoją drogą Odyseja pod pewnymi względami jest "kiczem", tylko bez wyzwisk. Jak nazwiecie inaczej rzuconą do góry kość, która spada w zwolnionym tempie lub ta scena ze statystami przebranymi za małpy? Oczywiście boskie i w ogóle, ale kicz".
A lista wygląda teraz jak wygląda, bo ciągle zostało mnóstwo fałszywych kont i ciągle powstają nowe.

koszmar_konia

Pewnie i tak byś namawiał ludzi (swoje owieczki) żeby dawali mi jeden, więc bym spadł na tysięczne miejsce. Może nie wyraziłem się jasno, ale chodziło mi tylko o pierwszą część. To był kicz i nie bójmy się tego powiedzieć. I tu ukłon w stronę Kubricka, że z takiego kiczu zrobił coś tak arcygenialnego. I tyle w tym temacie.

6hojrak

co za idiotyczna dyskusja.Czy to ma jakiekolwiek znaczenie który film jest na jakim miejscu?najwiecej czasu na ogladanie i na siedzenie w necie maja dzieciaki stąd avatar jest wysoko...a tak na marginesie ocenianie cyferkami filmów jest nie na miejscu ,film nie ma wartości matematycznej,kiedyś oceniałem ale doszedłem do wniosku że to kretynizm

bennyblanco

aha, film się dłuży z powodów technicznych :w tych czasach nie było możliwości zrobienia komputerowo takiego obrazu w szybkim ruchu , wygładalo to całkiem nie realistycznie, stąd taki powolny ruch kosmiczny.
dopiero 10 lat później w starwarsach użyto pierwszy raz technologii umożliwijajacej szybki ruch statków...chyba technika kratkowa to się nazywało czy jakos tak , mozna to sprawdzic jak ktos ma ochotę

ocenił(a) film na 1
bennyblanco

chodzi o coś innego- masz rację że taki ranking jest niezbyt istotny ale zadziwiające jest że komuś się chce zakładać fikcyjne konta by pompować film.

ocenił(a) film na 8
koszmar_konia

W głowie mi się nie mieści, jak można siedzieć przed kompem i tracić czas na zakładanie kont, po to by podwyżyć ocenę filmowi, który się lubi. Po prostu przesada.

ocenił(a) film na 1
fyrk

No mi tez się to w głowie nie mieści to przedszkolne zachowanie. Ja na przykład uwielbiam "Biały labirynt" ale wcale się nie martwię że nie jest na szczycie rankingu a i nawet choć oceny choć ma dość wysokie to jednak nie te najlepsze ale do głowy by mi przyszło by pompować ten film fikcyjnymi głosami. Wracając do meritum- pompowanie "Odysei" świadczy chyba o tym że film ma grupę dość fanatyczntych wielbicieli którzy nie znoszą jakiejkolwiek krytyki i ogólnie przypominają wielbicieli pewnego ojca dyrektora z Torunia- jest świętość i koniec Słowacki wielkim poetą był i basta a pomyśl tylko inaczej to pożałujesz.
Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Feniks003

O Feniks, coś mało ostatnio bywasz na tym forum. Zawsze coś pisałeś w prawie każdym temacie a teraz nic. Co się stało? he, he...

ocenił(a) film na 1

Mylisz się bywam często tylko piszę mniej bo adwersarze - np mascorpio któremu udowodniłem celowe kłamstwo wymiękli i przestali mnie obszczekiwać. Bywam często i czytam sobie, ostatnio piszę recenzję jak będzie gotowa to zapraszam do przeczytania (włąściwie już jest gotowa tylko moderator kazał cudzysłowia poprawić). A co do "Odysei"- masz rację pisze mniej bo już swój cel osiągnąłem więc teraz jestem raczej obserwatorem.