PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273249
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

Przeglądając ostatnio prasę natknąłem się na kilka interesujących artykułów dotyczących roku 2012. Dam linka do jednego, który mnie szczególnie zafrapował. Jest to artykuł z Polityki (czyli poważnego pisma) i opiera się on na raporcie National Academy of Sciences współpracującej z NASA.

Oto link:
http://www.polityka.pl/te-plamy-nas-wykoncza/Lead33,936,298904,18/

Zbieżność dat oczywiście zupełnie "przypadkowa", podobnie jeśli chodzi o głównego winowajcę czyli Słońce.

Groźba staje się realna.

WoodyWoodpecker

Kwestię dziewicy załatwiłem już dawno xD ale następną nie zaszkodzi ... :)
Koniec świata może być równie dobrze dziś jutro za rok za sto lat. Jest sporo zjawisk "zawieszonych" nad nami które mogą nam narobić kuku, ale tak jak z 6 w totka ... każdy by chciał to wiedzieć, a nie wie dokładnie nikt. Jest sporo rzeczy które mogą się wydarzyć, których nie umiemy przewidywać, tylko dlaczego ten cholerny 2012?

Największą katastrofą 2012 ... będzie euro 2012 u nas.

psycholog_stosowany

Słońce to jedno.
Drugie to park Yellowstone. Jakiś czas temu natknąłem się na artykuł w Angorze, w którym opisano budzący się, największy wulkan na świecie - właśnie pod parkiem Yellowstone... Pewnie gdzieś to w necie można znaleźć. A z trailera wywnioskowałem, że twórcy wykorzystali ten motyw ;]

Generalnie mam zamiar iść do kina, chociażby dla samych efektów specjalnych ;P

lucabe85

Właśnie bardziej powinniśmy mieć na uwadze to co się dzieję z kalderą Yellowstone niż zamartwiać się o rok 2012.

lucabe85

co do wulkanu to prawda nawet był nakręcony odnośnie tego dokument fabularyzowany- dodam, że naprawdę dobry http://www.filmweb.pl/f235239/Superwulkan+%E2%80%93+scenariusz+katastrofy,2005 jeśli chodzi o 2012 to się nie wypowiadam ;)

dYDelf

PRZEPRASZAM... "dla niedowiarków"?! Niedowiarków?!
Proszę nie obrażać naszej inteligencji.

Pozdrawiam. :]

ocenił(a) film na 8
lucabe85

ja też chętnie obejrzę ten film tylko i wyłącznie bo lubię coś z tego typu filmy:)
a i tak w te bujdy o 2012 nie wierzę. wierzący katolik wie, że nie nikt nie zna dnia ani godziny:D

ocenił(a) film na 3
psycholog_stosowany

Ilość idiotów na necie zawsze mnie zadziwia

zemstafreda

Mnie także zadziwia ;) Słuchałem w radiu wywiadu z jakimś Majem. Mówił wyraźnie że nie kończy się kalendarz, lecz 13 bodaj w nim epoka. Maj nazwał te przepowiednie o końcu świata dosłownie "bullshit"
Ale kaska hollywood i tak się będzie kręcić xD

falcoon18

teori jest wiele, natomiast mnie ciekawi tylko jedno dlaczego akurat teraz pod lotniskiem w Denver w kolorado buduje sie olbrzymi schron okryty dużą tajemnicą i z kąt wzielo się takie zainteresowanie najwiękrzych glów państwa łącznie z królową angielską terenem leżącym w pobliżu samego lotniska(masowo wykupuja teren). To będzie druga co do wielkości o ile nie więkrza od schronu w norwegii podziemna budowla,polecam tajemnice lotniska Denver http://www.youtube.com/watch?v=tiNtVHDery8&feature=player_embedded

oraz http://4youtube.pl/index.html

Pozdrawiam.

bert29

Faktycznie, bardzo tajna ta budowa. Tak tajna, że chyba tylko dzięki włamaniu do komputerów Pentagonu dowiedział się o niej pewien user filmwebu :D
Osobiście znam "więkrze" tajemnice ;D
Człowieku, wierzysz we wszystko co się pojawia w necie???

psycholog_stosowany

Tak czytam Wasze komenty i wiecie co Wam powiem? ŻE DO MEDIA MARKTu TO WAS NIE WPUSZCZĄ!
w co Wy wierzycie ludzie? źle Wam się żyję czy za dużo teletubisiów sie naoglądaliście??

KROWY DOIĆ!!

(A to jest link dla tych mniej rozumujących: http://www.eioba.pl/a95808/prawda_o_roku_2012)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
Shinichi

Aha a ten link z gory to
http://www.eioba.pl/a95808/prawda_o_roku_2012
Nawet nie patrze do srodka ale dla zainteresowanych (tamten link sie rozbił):P

Shinichi

"Ej nie no bez kitu, na serio znacie kogos kto wierzy w te bajki i ma powyzej 13 lat?"

znam - i to jest smutne.

psycholog_stosowany

Polityka to gazeta sci-fi, dobra na posiedzenia klozetowe.

psycholog_stosowany

Plamy na Słońcu to zapowiedź niedźwiedzia polarnego-giganta, który zstąpi na Ziemię w 2012 roku i zniszczy świat -___________________________-

Nie macie co robić, ludzie, tylko przewidywać końce świata? To naprawdę interesujący temat, że ktoś kiedyś napisał sobie kalendarz i nie chciało mu się go kontynuować w nieskończoność. Może wychodzę na głupią ignorantkę, ale litości! Żyłoby nam się wszystkim lepiej, spokojniej i pozytywniej bez tych wszystkich gdybań, kiedy to nadejdzie kataklizm i apokalipsa. Skoro ma nadejść, co uważam za bujdę, jakich mało, to nadejdzie bez względu na wasze domniemania. Więc idźcie poużywać życia, zamiast siedzieć i zastanawiać się, co też się stanie w tym 2012.

Jezu, denerwuje mnie to całe pieprzenie o końcu świata, jakby ludzie nie mieli innych problemów i musieli wymyślać.

Gehenn

Zgadzam się z Tobą. Ludziom się już w głowach pierdzieli od takich farmazonów. Gdyby ktoś był mądry to wiedziałby ze koniec świata miał nastąpić w 1997 roku (jeśli dobrze pamiętam). Żenada z takimi wymysłami.

ocenił(a) film na 8
psycholog_stosowany

Nie powiedział bym sobie takie pierdoły... Obejrzyjcie sobie film Nostradamus 2012 tam wszystko jest dokładnie opisane dobry dokument. Myślę że Nostradamusa warto obejrzeć przed filmem 2012 zobaczyć to wszystko w świetle naukowym. 2012 to nie musi być koniec świata lecz maja stać się takie wydarzenia do zagłady ludzkości nie od razu lecz może za 5 10 15 lat lecz to się zacznie 21 12 2012 roku Oczywiście każdy ma mieszane myśli co do tego ale świat jest pełen zagadek. Pozdrawiam. Doczekać się tego filmu już nie moge :D

zakret19

To jest też zależne od interpretacji przepowiedni. Weźmy pod uwagę ze to można odczytać na wiele sposobów. Przykładem może być błędna interpretacja słowa APOKALIPSA (wiem ze nie na temat). Prawie wszyscy odczytują to jako KONIEC ŚWIATA a APOKALIPSA znaczy przecież zupełnie co innego (tajemnica, objawienie). To samo może być z odczytaniem przepowiedni Nostradamusa i kalendarza majów który kończy się na dacie 21.12.2012. Przede wszystkim dystans do tych rzeczy i pozytywne myślenie

ocenił(a) film na 1
OozoruGoku

o lol mamy szamanów na forum
urodziliscie sie KILKASET LAT za pozno powinniscie ganiac z patyami wokol swiatyni tych wiesniakow (mamy tak zaawansowana technike a ludzie wierza w przepowiednie gosci ktorzy czcili boga slonca i ogolnie mieli nasrane w papierach xD)
ZALOSNE

Shinichi

a kogo uważasz za szamana na tym forum??

ocenił(a) film na 7
psycholog_stosowany

zobaczcie jaką mają władze nad nami. puszczą informacje do ludzi i robi się z tego zamieszanie, a my wierzymy, że to z wiarygodnych źródeł bo przecież nazwa "National Academy of Sciences" bądź "NASA" brzmi tak poważnie. tak samo było w 2000 r. byli pewni, że to będzie koniec. nie wierzę, że cała ta sytuacja z 2012 jest pewna. mają w tym jakiś interes zbicia fortuny, przecież ludzie uwielbiają słuchać o katastrofach... ekscytować się tym. jeśli nawet ta data wiąże się z końcem to zwieńczy się jakiś etap życia ziemskiego. a później sami się zniszczymy przez głupotę i niedocenianie tego co mamy.

takie jest moje zdanie, ale każdy wierzy w to co wierzy ;) pzdr.

ocenił(a) film na 7
psycholog_stosowany

ale film jak najbardziej obejrzę ze względu na efekty, uoch : o

ocenił(a) film na 3
psycholog_stosowany

A wedlug mnie to wszystko to kolejna odslona globalnego zdobywania kasy ze wszystkiego, z czego tylko kase mozna wyjac. Swieta, zdrowie, smierc, szkola - to juz przezytek. Trzeba szukac nowych sposobow zdobywania kasy - wiec czemu nie rozdmuchac starozytnych zapowiedzi? I prosze - filmy, ksiazki, portale... A juz niedlugo roznego rodzaju "ochrona", specyfiki, moze nawet wzmocnienia i bunkry, albo "wrota do nowego swiata". Smiejcie sie - ludzie na to pojda, a kasa z tego bedzie niemala. 2012 - kolejny sposob na zrobienie ludziom wody z mozgu i sobie sporej kasy.

CyganFilip

Ahahahahahaha....!!!!
A wszystko do czego sprowadza nas artykuł w znanym i poważnym pismie Polityka sprowadza się do- uwaga! uwaga! :
"Ale w 2013 r. może być znacznie gorzej (...) Według wspomnianego raportu NAS, nawet wielokrotnie mniejsza burza słoneczna (...) wzbudziłaby ogromne prądy gruntowe, które w ciągu 90 sekund zniszczyłyby w samych Stanach Zjednoczonych około 350 wielkich transformatorów, a także lokalne stacje, pozbawiając elektryczności ponad 130 mln osób"

Taaak i to nas zabije : brak prądu :D
No tak, bo jak większośc ludzi przetrwa na ziemi bez laptopa, tv, kuchenki mikrofalowej i lodówki ? - Zginie :D !!! a już w szczególność Amerykanie a jak wiadomo oni stanowią całą ludzkość!- co tam plemiona afryki i ameryki którym kij w oko czy działają wielkie transformatory energi czy jakie licho - przynajmniej oni przezyją!

Jeżeli to nas ma zabić to... ahahaha

marharytka

Dziewczynko widzę, że twoja wyobraźnia, a raczej świadomość jest na tyle mała, że nie potrafisz sobie uświadomić co może spowodować kilkutygodniowy, lub nawet kilkudniowy brak prądu. I to w cywilizacji, której funkcjonowanie w głównej mierze opiera się na owym prądzie.

Widzę, że niezły burdel się w tym temacie zrobił.

psycholog_stosowany

Prawda jest taka, że ludzka natura jest strasznie naiwna, wiele
mądrych ksiazek mówi o tym, że jeżeli nakierujesz człowieka na jakiś
temat (tutaj rok 2012!) on mimo woli będzie wszystko do tego
dopasowywać, naciagac i wmawiać sobie, ze to prawda. Mówię o tym,
że ktoś zarzucił data 2012 (koniec świata) , niechcący jakiś naukowiec
odkrył, ze w tym akurat roku zaczną się burze słoneczne niedokonca
wiedząc co to oznacza puścił to w obieg, ktoś podchwycił temat,
dopasowal go do 2012-koniec świata i mamy historię/plotkę która jest
(niby) niepodważalną, bo naukowiec z NASA i majowie i 2012r i
Apokalipsa, itp, itd..

Naprawdę? Wierzycie w takie rzeczy? Trochę realizmu ludzie.. ;]

ocenił(a) film na 5
kalla46

wyjdz za mnie !!

;P bo gadasz najsensowniej z nich;P

psycholog_stosowany

"Dziewczynko widzę, że twoja wyobraźnia, a raczej świadomość jest na tyle mała, że nie potrafisz sobie uświadomić co może spowodować kilkutygodniowy, lub nawet kilkudniowy brak prądu. I to w cywilizacji, której funkcjonowanie w głównej mierze opiera się na owym prądzie."

a to to prawda. bez prądu na świecie prawie wszystko byłoby sparaliżowane. brak łączności, brak światła, niedziałające szpitale, etc. to byłby jeden wielki chaos. w sumie chciałabym to zobaczyć.

ocenił(a) film na 6
Gehenn

Czy koniec świata będzie, czy nie ( a dużo o tym czytałem i interesuje mnie ten temat), po pewnym czasie doszedłem do wniosku, że i tak nie mamy na to ŻADNEGO wpływu. Więc po co się nad tym zastanawiać. Jak będzie to umrzemy, nic na to nie poradzimy. Jak nie będzie ( a tak myślę) obudzę się po wszystkim czyli 22 grudnia i zacznę gotować bigos na święta xD

marharytka

Brak slow...Kojarzenie pradu z kuchenka mikrofalowa i latopem. Moze warto spytac kogos z Pwr albo poczytac pare madrych ksiazek. No chyba, ze podgrzewanie tlustej pizzy dla faceta albo sciaganie najnowszych pozycji kamasutry to jedyne zajecie kolezanki...

Myszulka

Oglądałam ten film już drugi raz ale dopiero teraz zaczęłam się nad tym tak poważnie zastanawiać.Nie wiem czy koniec świata nastąpi w grudniu 2012 czy za 20 lat a może więcej.Czy to tylko fikcja reżyserska nastawiona na grubą kasę ale wiem jedno na pewno temat jest ciekawy