PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=253995}

21

2008
7,2 106 tys. ocen
7,2 10 1 105734
5,7 15 krytyków
21
powrót do forum filmu 21

Film ogląda się nieźle i nieźle jest zrealizowany, ale ilość głupotek jakie sprzedali nam twórcy i american-pie'owaty wydźwięk tego dzieła natchnęły mnie do spisania kilku prawda jakie objawił mi ten film.

1. Umiejąc dodawać i odejmować możesz wygrać ponad 300 tys. dolarów w parę tygodni.
2. W USA jest tylko jedno miasto z kasynami.
3. W Las Vegas wszystkimi kasynami rządzi jeden człowiek.
4. Ten człowiek ma program komputerowy, który z twarzy wyczytuje czy liczysz karty.
5. Mając 300 tys. dolarów kasę trzymasz w akademiku, w gotówce.
6. Chcąc przerzucić trochę kasy do Las Vegas upychasz ją w gaciach. Nigdy nie korzystaj z bankomatów czy kont bankowych.
7. Na koniec jakże ważna puenta filmu, objawiona nam przez głównego bohatera: zaliczyłem najlepsza panienkę w szkole.

Było sporo malutkich bubli i niedociągnięć ale nie ma sie co znęcać.
Jeśli ktoś ma zamiar napisać, że film jest na faktach, radzę się najpierw zapoznać z tymi faktami DOKŁADNIE.

02_lukasz

musze to przemyslec :)

pracus

no pracus, jesli teraz tego nie rozumiesz to cos jest nie tak z Twoim mysleniem, bo o2.lukasz wytłumaczył to juz maksymalnie łopatologicznie jak sie chyba da :)
nawet taki matoł jak ja i zrozumiłem ;D hehehe

pplcanfly

a co mi po tym, skoro nie znam kodu zrodlowego?
moge uklepac taki sam formularz, ktory bedzie "udowadnial" dowolna teze.
i Ty mowisz, ze ja mam dziurawa logike...

pracus

zreszta juz widze... listujesz mi iles tam gier. co z tego, skoro wychodzisz z blednego zalozenia, ze puste bramki odrzucane przez prowadzacego program maja jakikolwiek wplyw na prawdopodobienstwo wygranej?

otoz powtarzam po raz kolejny: nie maja, a zalozenie, ze maja jest po prostu blednym rozwiazaniem zadania i blednym poparciem tego rachunkiem prawdopodobienstwa.
wszystkie puste bramki (lacznie z ostatnia) sa wspolnym zbiorem pod nazwa PRZEGRANA. zwycieska bramka jest zbiorem (jednoeelementowym, ale zbiorem) pod nazwa WYGRANA. cale prawdopodobienstwo przy zalozeniu, ze prowadzacy w toku gry odrzuci wszystkie, procz jednej, puste bramki, zawiera sie w obliczeniu szansy wylosowania jednego z tych dwoch zbiorow: PRZEGRANA lub WYGRANA. to wszystko :)

ocenił(a) film na 7
pracus

ja pier**** nie mam juz do Ciebie sily czlowieku:D ten programik realizuje dokladnie to (z wikipedii):

"Zawodnik stoi przed trzema zasłoniętymi bramkami. Za jedną z nich (za którą – wie to tylko prowadzący program) jest nagroda (umieszczana całkowicie losowo). Gracz wybiera jedną z bramek. Prowadzący program odsłania inną bramkę (co istotne – anonsując, że jest to bramka pusta) po czym proponuje graczowi zmianę wyboru."

i rozszerzenie na wiecej bramek:
"Często przytaczanym wyjaśnieniem paradoksu jest rozszerzenie zadania na większą liczbę (np. 100) bramek. W tej sytuacji po pierwotnym wyborze gracza (powiedzmy bramki numer 13) prowadzący odsłania 98 pustych bramek zostawiając bramkę gracza i jeszcze jedną (powiedzmy: numer 7)."

"Przy tym wyjaśnieniu powstaje pytanie: Dlaczego prowadzący musi odsłonić 98 bramek, a nie jedną jak w przypadku z trzema bramkami? W przypadku trzech bramek wybór gracza jest zerojedynkowy: albo pozostaję przy wyborze, albo zmieniam. Aby sytuacja była analogiczna gracz przy stu bramkach musi mieć także taki prosty wybór (bramka 13 czy 7). Odsłonięcie jednej bramki spowodowałoby, że gracz miałby 99 wyjść z sytuacji, co jest zadaniem jakościowo różnym."

nigdzie nie zakladam jakiegokolwiek wplywu na wygrana czy przegrana, po prostu czysty przebieg gry.
masz tu zrodla:
gui - www.republika.pl/pplcanfly/MHP.java
symulacja - www.republika.pl/pplcanfly/MontyHall.java

myslalem, ze uda mi sie to wyjasnic tak zebys zrozumial, ale widze, ze na prawde nic z tego nie czaisz:D kombinujesz jak mozesz, uzywajac pseudo-logicznych wyjasnien. z faktami niestety nie wygrasz, chocbys mial sie zesrac na srodku pokoju:D
ja juz odpuszczam, powiedzialem wszystko na ten temat, co moglem powiedziec:) pozdrawiam!

pplcanfly

amen... nie rozumiem jak można tego nie rozumieć (to jest dopiero paradoks) ;]

ocenił(a) film na 6
02_lukasz

moze ja wytlumacze :)
na wybor dobrego okna masz 33% szans, jedno okno zostaje odsloniete wiec 33% szans dostajesz jakgdyby gratis :], bo masz pewnosc ze jest tam zonk.
inaczej rzeczujmujac

100%-33%=66.7%

tak samo jak w przypadku 100 okien, prawdopodobienstwo trafienia wynosi 1%, wiesz ze w 98 oknach nie ma nic a wiec zostaja 2 okna:
-twoje wybrane na ktore masz 1%
-i drugie z pradopodobienstwem 99%

inaczej mowiac jesli wybierzesz okno, to szansa na to ze jest to bledny wybor wynosi 99%%%%%%%

pplcanfly

jak nie masz sily, to po prostu daj sobie spokoj, czlowieku, a nie bluzgami rzucasz.

ocenił(a) film na 7
Gattsu

@Gattsu: "1. Umiejąc dodawać i odejmować możesz wygrać ponad 300 tys. dolarów w parę tygodni. "

liczenie rzeczywiscie opiera sie na zwyklym dodawaniu i odejmowaniu, ale cala strategia jest o wiele bardziej skomplikwana. nie zostalo to w szczegolach opisane w filmie bo byloby to dosc ciezkie do zrozumienia.
poczytaj sobie o tym chociazby na wikipedii -
http://pl.wikipedia.org/wiki/Blackjack#Liczenie_kart_w_blackjacku
przecietny czlowiek nie ogarnie tego wszystkiego w ciagu tygodnia czy dwoch.

ocenił(a) film na 6
pplcanfly

strategia daje jednak tylko minimalna przewage nad kasynem, a nie gwarantuje wygranej! Po za tym z tego co się orientuje to przewage zyskujemy pod koniec gry gdy kart do rozdania jest już niewiele. Tak że stosowanie tej strategi wymaga dużych pieniędzy na obstawianie poprzednich kroków które będziemy przegrywać.

Tak samo grajac progresją (za każdym razem podwajając stawkę) w gre typu Hi-Low np za każdym razem obstawiając liczbę niższą lub obstawiając cały czas remis jakieś druzyny, oczywiście w końcu wygramy ale do tego momentu może nam zabraknąc pieniędzy.

W liczeniu kart musimy liczyć na super korzystny układ kart pod koniec gry, co po prostu wymaga zmudnego grania przez długi czas by osiagnac cel. Wygrana kilkaset tys w weekend to raczej bajka.

Krótko mówia nie istnieje system który zagwarantuje nam wygraną choć byśmy mieli mózg lepszy od komputra i liczyli karty w ułamku sekundy :) System jedynie statystycznie zwiększa nasze szanse.

Logan87

no pracus, jesli teraz tego nie rozumiesz to cos jest nie tak z Twoim mysleniem, bo o2.lukasz wytłumaczył to juz maksymalnie łopatologicznie jak sie chyba da :)
nawet taki matoł jak ja i zrozumiłem ;D hehehe

damjanr2000

ja nie powiedzialem, ze nie rozumiem zasady wyliczenia tego prawdopodobienstwa, tylko ze uwazam, iz jest blad w zalozeniu.
ale musze to przemyslec na spokojnie jak bede mial troche wiecej czasu, bo moze rzeczywiscie wyjdzie na to, ze sie zblaznilem...

ocenił(a) film na 7
pracus

Nie zupełnie się zbłaźniłeś. Wielu wybitnych matematyków długo nie chciało uznać tego prawa.