PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=126239}

28 lat później

28 Years Later
2025
6,3 17 tys. ocen
6,3 10 1 17380
6,7 37 krytyków
28 lat później
powrót do forum filmu 28 lat później

memento zombi: powrót żywych strupów.

nie, nie, i jeszcze raz nie.

sam drept i chłept jeszcze tam jakoś ujdzie, zawsze to jakiś nieszablonowy wariant pozagrobowej egzystencji, ale żeby do tego biegać?

opamiętajcież się!

nie chciałbym być złośliwy, ale brak usaina bolta pośród żywych nieżywych - w granicach rzuconego czaru wyznaczanego hexalogią ojca założyciela romero - jest poniekąd usprawiedliwiony naukowo:

oto zanik hemoglobiny w organizmie, niedokrwistość, powoduje anemię, ospałość, nieruchawość..

żywe nieżywe łakną krwi, ponieważ jej w sobie nie mają!

a tu proszę: krew się tryska, zombie skacze, ja przepraszam, jeżeli na tym ma polegać odnowienie gatunku, to ja podziękuję.

istotnie podziękowałem już po pierwszym filmie i zdania nie zmienię:

nie ufam żadnemu filmowi o zombie, w którym owo zombie pokonuje odcinek dwudziestu ośmiu metrów w mniej niż dwadzieścia osiem minut i dwadzieścia osiem sekund.

Westernik

ps. a twórcom poszerzającym ramy gatunku o żyjących inaczej sprintem pragnę przypomnieć, iż wynalazca joggingu - niejaki james f. fixx - umarł 20 lipca 1984 roku.

na atak serca.

podczas biegu.

Westernik

pps.

dwa tygodnie później umarł niejaki richard burton.

od podnoszenia szklanych ciężarów.

Westernik

Skąd wytrzasnąłeś zombie? Przecież zarażeni to żywi ludzie ze wścieklizną.

Snajper_21

o kurcze, i tak cała moja koncepcja pobiegła się.. dobra, umówmy się: nie ma ich, ale tylko w klasycznym sensie.

ocenił(a) film na 3
Snajper_21

Żywi ludzie? a to dobre

Artur_Hermann

żywi? a to dobre.. ludzie? a to dobre.. dobre? a to dobre.. jeny, nie bądźmy tacy małostkowi, przecież w tym świecie wszystko jest względne! względne? a to dobre..

Artur_Hermann

A jacy?

ocenił(a) film na 8
Westernik

Ale to nie są klasyczne zombie jak w wielu filmach, które umarły i powstały. Jeśli dobrze pamiętam, to po prostu zainfekowani wirusem, który wygląda jak połączenie wścieklizny i eboli x 10. Zabić ich można nie tylko uszkodzeniem mózgu i z tego co pamiętam w pierwszej lub drugiej części cześć zarażonych umierała z głodu.

darkmeister reaktywacja

dobra, umówmy się,

wiadomo nie od dziś, że istnieją cztery podstawowe archetypy bohaterów grozy:

duch, wampir, wilkołak i zombie - czyli

potwór (frankensteina), zwany stworem bez imienia, skutek ludzkiej pychy, arogancji, zabawy w przysłowiowego boga, a więc

skutki globalne, era postatomowa, katastrofy jądrowe, biologiczne epidemie, experymenty genetyczne, nowe formy życia, zmutowani ludzie, apokalipsa, tak dalej, i tak dalej..

teraz, jeżeli owi "zainfekowani" to nie duchy, nie wampiry i nie wilkołaki, to co?

ocenił(a) film na 8
Westernik

Zainfekowani? xD

darkmeister reaktywacja

punkt dla ciebie:)