30 dni mroku

30 Days of Night
2007
6,2 45 tys. ocen
6,2 10 1 44750
5,6 17 krytyków
30 dni mroku
powrót do forum filmu 30 dni mroku

8/10

ocenił(a) film na 9

Bardzo dobry horror o wampirach. Co prawda film ma prostą fabułę to jednak nie tracimy ochoty by go oglądać, gdyż napięcie jest dobrze budowane. Akcja dzieje się na Alasce, a konkretniej w małym miasteczku, co dobrze wpływa na klimat filmu. Mieszkańcom doskwiera nie tylko mróz ale także coroczne 30 dni ciemności. Wtedy do akcji wkraczają wampiry i właśnie na plus zaliczyłbym charakteryzację postaci, przede wszystkim świetnie zaprezentowano wampiry. Momentami jest mocny jednak do najbrutalniejszych z pewnością nie należy. Zakończenie w sumie jest dość banalne, jednak film jako całość prezentuje się solidnie i pozostaje mi tylko go polecić. Moja ocena: 8/10.

ocenił(a) film na 6
Shady_Yo

Film trzyma w napięciu i jak dla mnie rewelacyjna charakteryzacja wampirów. Dla mnie to pierwszy film w którym wampiry wyglądały naprawdę przerazająco. Polecam!

użytkownik usunięty
aerials

Mi się odechciało go oglądać po 15 minutach. Wytrwałem co prawda do końca, ale z wielkim trudem. Jedna z największych szmir ostatnich lat jakie widziałem.

ocenił(a) film na 5

Wg. mnie ,fabuła filmu jest bardzo ciekawa.30 dni mroku - już samo to wywołuje pewien dreszczyk emocji,natomiast z wykonaniem słabiej,wampiry nie były przerażające i tajemnicze ,tak jak się tego spodziewałam...4/10 bo spodziewałam się czegoś lepszego.