Film jest bardzo dobrze zrealizowany. Ma wiele plusów, ale nie mogło być tak pięknie i znalazło się w nim kilka rażących uchybień. Na początek o zaletach:
Od strony Wizualnej "30 days of night" prezentuje się bardzo dobrze, Świetnie ujęcia, atmosfera niepokoju,rewelacyjna muzyka, która podkreśla bezsilność bohaterów i wszechobecne zagrożenie. Niezłe aktorstwo - Ben Foster, przyzwoicie wciela sie w role bezimiennego przybysza, Ten człowiek ma wrodzone predyspozycje do wcielania się w BAD GUY'ów (3:10 to Yuma). Nawet Josh Hartnett za którym średnio przepadam , jako tako się prezentuje (no może poza końcówką która niszczy cały film). Charakteryzacja wampirów ich sposób poruszania, język, naprawdę robi wrażenie. Scena masakry pokazana z lotu ptaka to jedna z lepszych scen w filmie. Nawet scenariusz (przez pierwsze 60 min) nie razi powtarzalnością... ALE !...
(I teraz będzie o wadach)
jak już ktoś napisał na tym forum, im bliżej końca tym bardziej niedorzecznie zaczyna sie robić. Końcówka filmu jest żenująca, oglądając to , zastanawiałem się jak można było w tak beznadziejny sposób, zakończyć tak dobrze zapowiadający się scenariusz (dla tego gatunku filmowego, oczywiście)... A ostatnia scena w filmie razi kiczowatością i po bardzo dobrej pierwszej połowie filmu jest wręcz żałosna.
Mimo wszystko daje temu filmowi 7/10... jako horror prezentuje się bardzo dobrze. I jeżeli ktoś ma ochotę podyskutować to z wielką chęcią stanę w obronie "30 days of night"
obejrzałem jeszcze raz z kumplem i o wiele mniej mi sie podobało ... teraz dał bym 6/10 jak i nie 5/10 :)
W zasadzie to o nic i chciałbym cie przeprosić, gdyż komentarz mój dotyczył czego innego i nie wiem dlaczego znalazł się właśnie tu. Po prostu kilka razy go kopiowałem i wklejałem widocznie coś ze serwerem lub internetem.
A co się tyczy samego filmu to według mnie ok. Może rzeczywiście ostatnia scena spalenia troszke przesadzona ale 8/10 daję w ciemno
Ps ale tak na marginesie to nie radze mieszać tych dwóch rzeczy;) (bez urazy oczywiście)
Zgadzam sie
Film zapowiada sie rewelacyjnie.
Wampiry wyglądają naprawdę groźnie, sceny ataków są przedniej jakości i klimat filmu jest świetny.
Ale im dalej tym gorzej. Szkoda, bo mógł być z tego horror naprawdę rewelacyjny.
Ale pomimo wszystko 7/10
podobał mi się, i każdemu fanowi horrorów polecam
wkurzało mnie kilka momentów tz
1.kiedy jechali szybko autem wampiry w biegu podniosły im auto
2. mieli problem zrzucić z dachu samochodu wampira, a później małym skrętem wampir został zrzucony z powolnego spychacza.
3. raz wamipry były super bezwzględne by za chwile dawać bardzo duzo czasu na ucieczkę głównym bohaterom.
znalazło by sie tego duzo więcej ale to w sumie nie istotne, ważne że film mógł byc na prawde dobry, ale w 2 częsci traci wszystko, po prostu to co było zbudowane w pierwszej połowie filmu pryska, mnie troche męczyło to ich takie ratowanie i bieganie po innych, przeciwnik był tego kalibru że nie było mowy o takim ryzyku polece po niego a wy czekajcie, polece do domku a wy czekajcie itd itp,moja ocena
pierwsza połowa 10
druga 2 bo popsuła cały film