30 dni mroku

30 Days of Night
2007
6,2 45 tys. ocen
6,2 10 1 44750
5,6 17 krytyków
30 dni mroku
powrót do forum filmu 30 dni mroku

Dobrze że ten film ma tylko gat. Horror ,bo thrillerem to on nie jest :). Rzeczywiście sporo elementów typowo horrorowych :P

No ale do rzeczy. Film był całkiem dobry, musze to przyznać i za plusy uważam:

-Muzyka/dźwięki
-Charakteryzacja wampirków
-Skrzeczenie wampirków (duży plus)
-Własny język
-Porządnie nakręcony, dobrze sie oglada
-Zakończenie jakiego nie było - Jak oglądałem scene na poczatku filmu w Utylidorze, gdy jeszcze nie było wampirków oficjalnie, i zobaczyłem tą zgniatarkę, to myślałem że tu rozegra się ostateczna walka, i główny czarny charakter zostanie zmielony. Ale tak się nie stało

Minusy:

- "30 dni".... Niestety, twórcy filmu nie udało się stworzyć poczucia, że akcja faktycznie rozgrywa się przez 30 dni. Wiem, że to była 30 dniowa noc, i na słońce wyznaczające pory dnia nie było co liczyć, ale napisy który jest dzień, pojawiały się chaotycznie i chyba tylko po to żeby widz faktycznie nie zapomniał że to 30 dni trwa....

- Jakim cudem Beau przeżył wybuch skrzynki dynamitu, będąc ledwie poparzonym ??

- Rozwiązanie filmu. Cóż.... Z jednej strony faktycznie osoby, które zostały zarażone, były jakby "świadomymi wampirami", ale jakoś to zakończenie mi nie pasuje. Przynajmniej taka jest moja opinia :)

- Ostateczna walka. Znaczy sama walka była ok, ale ten ostatni cios..... był typowo kiczowaty, pasowałby raczej do filmów typu Evil Dead i jemu pochodnych, ale tu wyglądał tanio.

takie 7/10 :)

ocenił(a) film na 6
PerfectStranger

Zgadzam się z tobą jak najbardziej co do minusów...ale ja za minus uważam jeszcze muzykę ,która tylko czasami się pojawiała i wogóle nie podkreślała napięcia:/...Co do zakończenia no faktycznie nie było takie najgorsze ale szczerze mówiąc liczyłam na coś o wiele lepszego.