30 dni mroku

30 Days of Night
2007
6,2 45 tys. ocen
6,2 10 1 44750
5,6 17 krytyków
30 dni mroku
powrót do forum filmu 30 dni mroku

W jaki sposób przenieść na ekran niesamowity klimat tego komiksu? Bo przecież nie wystarczy nazwać tak samo bohaterów i skopiować fabułę (która sumie porywająca nie jest).Moim zdaniem jedynym sposobem jest realizacja filmu technika taką jak w Sin City,maksymalne wystylizowanie zdjęć tak aby przypominały prace Templesmitha.W innym przypadku będzie to chyba ekranizacja nieudana.Jak na razie posunięcia producentów nie napawają entuzjazmem.Budżet 70 mln dolarów,po cholerę tak dużo?! Nie potrzeba tam spektakularnych efektów,liczy się klimat.Budżet ten oznacza,że film aby się zwrócić i zarobić na siebie będzie musiał przyciągnąć dużą widownię-czyli cenzura-wyobrażacie sobie te jatki,rozrywanie ciał i fontanny krwi obecne w komiksie w filmie kategori wiekowej"od 13 lat".Temu samemu służy zapewne zaangażowanie Josha Hartnetta,który nijak mi w tym filmie nie pasuje. Producenci mają w ręku materiał na genialny horror i boję się że go zmarnują.Jestem ciekaw Waszego zdania,może ktoś podniesie mnie na duchu...

hellboyjr

Wiesz... szczerze mówiąc także się obawiam, że dostaniemy zwyczajną jatkę.. kolejnego teen-slashera.. czy coś w tym stylu.

Tak sobie jednak myślę.. może te 70 milionów pójdzie na komputerowe przetworzenie obrazu na styl "komisowy" :)
No cóż.. poczekamy - zobaczymy.. co z tego wszystkiego wyjdzie.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
hellboyjr

http://www.bigfanboy.com/pages/livecast/30DAYS-running1.jpg

Zdjęcie z filmu 30 dni nocy
.
.
.
.

hellboyjr

moze wykorzystaja całą te kasę na obróbke komputerową - zupełnie tak samo jak zrobili w 300 by ograniczyć wydatki budżetowe - hahah - a dzięki temu osiągneli jeszcze lepszy efekt jakby mieli to kręcić w żywych sceneriach budując niesamowity entourage ;-)

zatrudnienie Josha Hartnetta to porażka ten gosciu z klatką niewyrosnietego kurczaka powoduje u mnie odruch wymiotny za kazdym razem jak widze jego krzywą morde na ekranie- niestety zawsze trzeba zarudnić jakąs w tym wypadku psudo gwiazde holyłódzkiego kina by sciągnąć nie tylko fanów komiksu do kina...

a komiks jest w pyte!!!

ocenił(a) film na 8
kissman

Obejrzałem zwiastun i niestety jestem zawiedziony,film realizowany tradycyjną techniką co całkowicie niweczy zamysł plastyczny twórców komiksu,którzy chcieli wystylizować go na stare filmy grozy.Sa może 2-3 ujęcia nawiązujące wizualnie do komiksu,reszta to standardowy nowoczesny horror akcji z wampirami.Podtrzymuję swoją opinię że jedyna metoda na uchwycenie klimatu komiksu to realizacja ala "Sin City" czy "300".Niestety Rodrigez i Snyder nie obsłużą wszystkich adaptacji komiksów...

hellboyjr

Nie bądź tak surowy. Moim zdaniem wyjdzie fajny film rozrywkowy.
Poczekamy.. zobaczymy :D

ocenił(a) film na 8
Mithrill

Nie mam nic przeciwko "fajnym filmom rozrywkowym",ten rzeczywiście może być taki,drażni mnie tylko że twórcy nazywają go ekranizacją jednego z najorginalniejszych graficznie komiksów jakie czytałem/oglądałem.Przykłady "Sin City" i "300" pokazują jak wielki potencjał tu zmarnowano.

ocenił(a) film na 7
hellboyjr

Fakt, potencjał psychologiczny jaki mogli twórcy tu wykorzystać jest ogromny! Po oglądnięciu trailera jestem zdruzgotany po prostu. Jako fan komiksu moge stwierdzić że nie pasuje muzyka, nie pasują aktorzy, nie pasuje sceneria!

ocenił(a) film na 4
hellboyjr

10 minut temu w ogole przeczytalam o tym ze ma byc ekranizacja. I to niedługo. Trafilam na strone tego filmu przypadkiem. Yay.
Jeśli chodzi jednak o ekranizacje książek o wampirach nieczęsto zbyt dobrze to wychodzi [wystarczy spojrzec na nowe Miasteczko Salem, lub ekranizację gry Bloodrayne...] Może chociaż komiksu nie zwalą?
[czekam jeszcze w takim razie tylko na Nekroskop i mogę umrzeć :D]
nie mogą mi tego zrobić tego tak, żeby mi się nie podobało. Po prostu nie mogą i już :P

ocenił(a) film na 8
MoniqueVallones

No cóż,po kilkukrotnym obejrzeniu rozszerzonej wersji zwiastunu i przeczytaniu w większości pozytywnych recenzji chyba nieco złagodzę swoje nastawienie co do tego filmu.Na pewno nie będzie to ekranizacja wiernie oddająca nastrój komiksu,ale może to być jeden z lepszych horrorów o wampirach jakie ostatnio powstają bo jeśli chodzi o nowe pozycje to jest z tym tragicznie.Zaczynam naprawdę oczekiwać na ten film.