30 dni mroku

30 Days of Night
2007
6,2 45 tys. ocen
6,2 10 1 44750
5,6 17 krytyków
30 dni mroku
powrót do forum filmu 30 dni mroku

Bardzo słabiutki film! Nudny, kiepska fabuła, bardzo przewidywalny, wogóle nie straszny. Na dodatek potwory masakrujące wioskę to jakaś kiepska imitacja wampira, z posturą anorektyków. Nie polecam, oglądaliśmy ze znajomymi na domowej "Nocy horrorów" i wszyscy żałujęmy straconego czasu!

3/10

użytkownik usunięty
Sigeru

Od siebie dodam, że film aż na siłę laicki... Sam pomysł wizualnego przedstawienia wampirów w ten sposób jest super, ale wręcz idiotyczne unikanie mistycznej/religijnej symboliki z legend pogrzebało go na dobre. Pomyślmy zdrowo rozsądkowo: spotykamy istoty łudząco podobne do wampirów znanych nam z legend i baśni, czy nie wypróbowalibyśmy znaku krzyża, czosnku albo wody święconej? Przecież ci ludzie wiedzieli, z czym mają do czynienia, a przecież urodzili się w cywilizacji anglosaskiej, więc stare podania w tej czy innej formie przyswajali od dzieciństwa...

ocenił(a) film na 7

A ja wam wszystkim przypomnę, że ten film to ekranizacja komiksu. Po drugie obraz wampira współcześnie się zmienia i powinniśmy docenić, że w dobie "Zmierzchów" i "Czystych krwi", ktoś potrafi stworzyć wampira, który nie jest amantem z opery mydlanej.

ocenił(a) film na 7
Hatus

Dokładnie tak - to ekranizacja komiksu. Miałem okazję go czytać. Dalszą część mam nawet w formie papierowej. Moim zdaniem film jest dobry, ponieważ świeżo przedstawia wampiry i ma klimacik. Mało jest horrorów, które są znośne. Ten mi się podobał.

ocenił(a) film na 8
Hatus

rozumiem narzekać na zmierzch, ale na czystą krew?

ocenił(a) film na 3
Sigeru

zgadzam sie z Tobą. Lipa nieprzeciętna...... szkoda oczu

Sigeru

przewidujacy, nudny i nie straszny....
Tak na prawde smieszlo mnie to jak te tak zwane "wampiry" poruszaly glowami, ustami i oczami....
ciekawy pomysl na zęby, ale mimo wszystko wgryzanie sie w szyje i krecenie glowa w jedna i druga strone juz malo realistyczne....

Moja ocena to 5/10 tylko dlatego, ze podobala mi sie gra glownej bohaterki :)