30 dni mroku

30 Days of Night
2007
6,2 45 tys. ocen
6,2 10 1 44750
5,6 17 krytyków
30 dni mroku
powrót do forum filmu 30 dni mroku

Mrocznie

ocenił(a) film na 8

Faktycznie trochę dystrybutor się spóźnił, ale w sumie może i dobrze, że wpuszcza ten obraz właśnie teraz do kinowego krwiobiegu. Teraz, to znaczy świeżo po tym, jak przez ekrany przetoczyła się emo-kupa z błyszczącymi wampirami wegetarianami, która wypaczyła całą gotycką filozofię wampiryzmu.
Tutaj wampiry są takie jak być powinny,charakteryzacja w sumie bez efekciarstwa i zbyt dużego f/x, ale i tak skutecznie odstręczająca (w pozytywnym znaczeniu, wszak wąpierz, to nie ciota metroseksualna, ale krwi rządna bestia, nie głupia przy tym), sam zaś klimat jest faktycznie mroczny i sugestywny.
Widziałem już grubo przed rokiem, teraz chętnie przypomnę sobie na dużym ekranie.

pan_grochul

zazwyczaj filmy o wampirach sa dla mnie zabawne ale tu mialam serce w gardle do samego konca :)

ocenił(a) film na 8
isiate

A i końcówka sama też przednia. Przypommiało mi się "Thing" Carpentera, klimatem bardzo do 30 dni zbliżony w sumie.

ocenił(a) film na 8
pan_grochul

zgadzam sie z przedmowca. klimat bardzo podobny the thing. a tak przy okazji. znacie jakies filmy podobne klimat do wczesniej wymienionych?

ocenił(a) film na 8
Ibrah

Z ostatnich produkcji wskazałbym na "Doed Snoe". Z uwagi na plenery przede wszystkim. Śnieg i groza z niego pochodząca. Zamiast wampirów i stworów z kosmosu zombiaki faszystowskie:) Tyle, że tej prdukcji bliżej raczej do serii Evil Dead, z uwagi na niewątpliwą ironię i dystans w podejściu do tematu. Momentami jest groźnie i krwawo, momentami nie sposób nie parskąć śmiechem(zamierzonym naturalnie przez twórców). W każdym razie rzecz godna polecenia.

ocenił(a) film na 8
pan_grochul

dzieki za Doed Snoe. pozdr.

pan_grochul

mialam okazje zobaczyc ten film ok rok temu,jestem w szoku ze w pl jest dopiero teraz w kinach. Widac jestesmy bardzo do tylu za swiatem haha podobal mi sie mial to cos akcja i wogole :) przypominal mi jakis film ale nie wiem co,za duzo ich bylo chyba. przynajmniej nie byl to syf typu od "zmierzchu do switu"itp