dlaczego dziewczynka mówiła normalnie po angielsku, jak wszystkie inne wampiry mówiły po swojemu?
została przemieniona w czasie ataku wampirów na miasteczko więc umiała język który nauczyli ją rodzice,reszta wampirów musiała być o pare wieków starsza więc mieli jakiś tam swój nieznany język.
może, ale jak czytałem o filmie na angielskiej wiki, to było napisane, że język stworzył jakiś profesor lingwistyki, i że współpracowali z University of Auckland. stworzony język był "oparty o proste czynności, jedzenie, polowanie, tak i nie, o rzeczy naprawdę podstawowe, bo na tym właśnie polega wampirzy byt". mój wniosek: jeśli żyliby kilka wieków wcześniej i mówili jakimś innym językiem, to byłby on pewnie bardziej rozbudowany.. a jeśli twórcy filmu (i języka) mówią, że opiera się on na podstawowych rzeczach, to znaczy, że był to język tylko i wyłącznie wampirów, więc wampiry i tak nie nauczyłyby się go za życia. no chyba, że żyłyby tam wtedy, kiedy jeszcze człowiek nie umiał wyrażać abstrakcyjnych rzeczy, i cała komunikacja sprowadzałaby się do takich właśnie podstawowych rzeczy jak polowanie i jedzenie. mam nadzieję, że mój wywód nie jest zbyt skomplikowany