30 dni mroku

30 Days of Night
2007
6,2 45 tys. ocen
6,2 10 1 44750
5,6 17 krytyków
30 dni mroku
powrót do forum filmu 30 dni mroku

Witam! Zauważyłem, że w jednym z tematów ktoś napisał "wampiry jako postać wymyślona...." Otóż błąd :). Wampiry istniały - w pewnym sensie. W czasach intelektualnego dobrobytu, rozwoju anatomii i nauk wszelakich - średniowieczu [/ironia] od czasu do czasu jakiś zabidzony chłopek zachorował na porfirię. Była to choroba wywołująca niedobór hemoglobiny (blada cera). Jednym z objawów było też kurczenie się dziąseł, a więc zęby wydawały się być kłami. A że ówcześni ludzie wiedzieli ,że taki człowiek cierpi na niedobór hemoglobiny (tak na serio to pewnie pomyśleli, że jeśli człowiek jest blady, to mu trza krwi wlać, a najprościej to do gęby :D ) podawali mu krew do picia. Podobno ludzie cierpieli też na bezsenność co równierz wiele tłumaczy. Stąd w ówczesnych jakże oświeconych czasach, nietrudno było stworzyć mit wampira, chodzącego w nocy, bladego potwora z kłami wysysającego krew.

A jeśli chodzi o najlepsza filmową kreację wampira to wg. mnie Wywiad z wampirem przoduje :D

ma_rcin

no ale ja to wszytko wiem ;) i jeszcze z tego co pamietam wykopywali zwloki, krzyzowali kosci w trumnie aby juz wampir nie powracal do swiata zywych i wyciagli jakies organy nie pamietam jakie( chyba watrobe albo nerki.. itp)..spalali je i wypijali ten popiol rozrobiny z woda..taki rytulal czy cos :P

Jean_Baptist

wywiad z wampirem jest ok. słyszałam że królowa potępionych jest super ale nie oglądałam,więc nie mogę potwierdzić

PerfectStranger

tez przez gruzlice.. bo kaszlac krwia, osadzala sie w kacikach ust co wygladalo jakby chory pil krew. Wywiad z wampirem jest swietny i tez sie zgodze ze to jeden z lepszych filmow o wampirach ale polecam tez film o malej wampirzycy "Pozwol mi wejsc" kocham ten film...

ocenił(a) film na 7
PerfectStranger

Masz trochę racji ale porfiria była i jest bardzo rzadka także nie jest według mnie główny "twórca "wampirów Ja myślę , że chodziło o niewyjaśnione nagle przypadki śmiertelne w rodzinie. Od zarania dziejów ludzie wierzyli w demony i duchy te dobre i złe . Gdy ktoś w niespodziewanie, nagle umierał i nie znano powodu śmierci to szukano wyjaśnień w świecie nadprzyrodzonym.Gdy tuz przed śmiercią umarł ktoś jeszcze z rodziny , co nie było rzadkością w tamtych czasach biorąc pod uwagę rożne choroby i epidemie, do tego ktoś zły i nie pasujący do stylu życia w społeczności to obarczano go o śmierć innych.Rozkopywano grób żeby upewnić się ze tam jest.W tamtych czasach procesy zachodzące w zwłokach były obce ludziom. Wyciek krwio podobnych płynów z ust,w wyniku procesów rozkładu zęby , włosy i paznokcie wydawały się dłuższe tak jakby rosły po śmierci , czasami w wyniku składu ziemi lub warunków atmosferycznych ciało ulegało mumifikacji to było wystarczające dowody , że zmarły wstaje w nocy z grobu i zabija ludzi . Pierwsze wampiry byly właśnie takie, upiory wychodzące nocą z grobów a nie arystokraci w wielkich zamkach.

ma_rcin

no ale ja to wszytko wiem ;) i jeszcze z tego co pamietam wykopywali zwloki, krzyzowali kosci w trumnie aby juz wampir nie powracal do swiata zywych i wyciagli jakies organy nie pamietam jakie( chyba watrobe albo nerki.. itp)..spalali je i wypijali ten popiol rozrobiny z woda..taki rytulal czy cos :P

ocenił(a) film na 5
PerfectStranger

ZDZISŁAW MARCHWICKI

Polecam zapoznanie się z historią tej barwnej postaci (zwanej "Wampirem z Zagłębia"). To powinno rzucić wam nowe światło na to "skąd się wzięły wampiry w kulturze".

ira92

to raczej nie jest geneza wampirow :P hahahaha
nic z wampirem nie mial wspolnego poza ta nazwa...

ocenił(a) film na 5
Jean_Baptist

Zupełnie nic.
Poza tym, że ten morderca pił krew swoich ofiar.
A kiedy przebywał w celi śmierci(kiedy to można było go swobodnie obserwować) sam się ranił i pił soją własną krew.

A zdanie "to nie jest raczej geneza wampirów" Nie bardzo wiem to czego się odnosi? To tego człowieka? Jeśli tak to oczywiście nie jest on przyczyną powstania tej legendy xD. Ale jedną z przyczyn mogła być dewiacja seksualna zwana wampiryzmem, polegająca na tym, że chory może uzyskać "pełną satysfakcję" jedynie jeśli podczas stosunku ma kontakt z krwią "partnerki". Jak w przypadku wszystkich dewiacji łączy się to z poniżaniem i krzywdzeniem ofiary (to chyba lepsze określenie) w skrajnych przypadkach łącznie z zabójstwem.

ira92

nigdzie nie wspomniano o tym "piciu krwi" przez niego...
pisano tylko ze zabijal kobiety i je gwalcil i nie byl jednym przypadkieg "wampira" w tamtym rejonie.

no a topic byl odnosnie skad sie wziely wampiry..i skoro zaproponowales zapoznanie sie z panem marchewka to wygladalo tak jakby on mial jakis wplyw na to skad sie wziely :P

ocenił(a) film na 7
PerfectStranger

Krótko, zwięźle i na temat - zgadzam się, toteż podbijam. :)