30 dni mroku

30 Days of Night
2007
6,2 45 tys. ocen
6,2 10 1 44750
5,6 17 krytyków
30 dni mroku
powrót do forum filmu 30 dni mroku

Tragedia

ocenił(a) film na 3

Film jest po prostu tragiczny. Przesycony nienaturalną grą aktorską, wampiry wyglądają bardzo nienaturalnie, straszne sceny budzą raczej śmiech niż gęsią skórkę. Fabuła łatwa i naiwna. Jedynym, minimalnym plusem tego filmu jest jego zakończenie. Ogółem "30 dni mroku" było dla mnie stratą pieniędzy.

ocenił(a) film na 10
TheWorldIsYours

tragedia to ty ... jeżeli ty sie na horrorach śmiejesz idź może na 30 dni dookoła świata i się wystrasz ;] ... Ciekawe czy byś lepiej zagrał pewnie stanął bys i sie zesrał ... najlepiej jest kogoś komentować a samemu to by sie lepszym nie było ;] Wampiry moim zdaniem były dobrze zrobione lepiej niż w niektórych filmach jak np. ,,zmierzch" tam sa nienaturalne ;];] Dla ciebie strata dla innych nie idź na Kubusia Puchatka i się pobaw ;];]

ocenił(a) film na 9
TheWorldIsYours

"wampiry wygladaja bardzo nienaturalnie" - hahahahahha omg czlowieku to
lepiej opisz jak wygladaja naturalne wampiry? Widzisz przez to ze one nie
istnieja , autorzy filmow moga sie wykazac swoja wizja "stworów". Ten film
to jeden z lepszych horrorow wydanych w ostatnim czasie, a co do aktorstwa
to lepiej idz poogladaj Mode na sukces tam na bank jest bardziej
naturalne...hahahaha

ocenił(a) film na 3
o_magic

"tragedia to ty ... jeżeli ty sie na horrorach śmiejesz idź może na 30 dni dookoła świata i się wystrasz"

Może jestem tragiczny, nikt mi jeszcze wcześniej tego nie powiedział. Tak śmiałem się, bo ten film był tak głupi i bezsensowny, że budził u mnie śmiech.

"Ciekawe czy byś lepiej zagrał pewnie stanął bys i sie zesrał ... najlepiej jest kogoś komentować a samemu to by sie lepszym nie było"

Wolność słowa... Nie jestem aktorem, tak samo pewnie krytykujesz teraz polskich piłkarzy, a czy ty nie zesrałbyś się gdybyś stał na boisku i miał zagrać?

"Wampiry moim zdaniem były dobrze zrobione lepiej niż w niektórych filmach jak np. ,,zmierzch" tam sa nienaturalne"

Zmierzchu nie widziałem, więc porównania nie mam.

Teraz druga wypowiedź:

"wampiry wygladaja bardzo nienaturalnie" - hahahahahha omg czlowieku to
lepiej opisz jak wygladaja naturalne wampiry? Widzisz przez to ze one nie
istnieja , autorzy filmow moga sie wykazac swoja wizja "stworów"

Wiem, że wampiry nie istnieją, ale lepiej wyglądały już choćby w "Wywiadzie z Wampirem", filmie 13 lat "starszym". Tutaj wyglądają jak plastikowe lalki.

"Ten film
to jeden z lepszych horrorow wydanych w ostatnim czasie"

Yhm... A "Lśnienie" widziałeś? W ostatnim czasie czyli od kiedy? Szczerze mówiąc w życiu widziałem moźe 5 horrorów i ten nawet w pierwszej trójce nie jest.

"a co do aktorstwa
to lepiej idz poogladaj Mode na sukces tam na bank jest bardziej
naturalne...hahahaha"

Pooglądaj trochę filmów i wtedy możesz porównać grę aktorską choćby w "Locie nad Kukułczym Gniazdem" do tego filmu. Bo to co tutaj zaprezentowano jest co najmniej słabe. Hartnett choćby 10 razy lepiej zagrał w "Lucky Number Slevin" niż tutaj. Choćby jedna z pierwszych scen, gdy dwaj policjanci są na "miejscu zbrodni": no powiewa sztucznością.

Film ten dla mnie jest naprawdę słaby i wy pewnie też tak stwierdzicie gdy obejrzycie kilka naprawdę dobrych filmów.

Ps. O_Magic, fajny nick;)

ocenił(a) film na 9
TheWorldIsYours

1. Co do aktorstwa to jak możesz porównywać klasyk który powstał
kilkadziesiąt lat temu do filmu z 2007 roku! Nie ma nawet jak tego
porównywać bo i ludzie się inaczej zachowują teraz!

2. Oglądałem "Lśnienie" , dwie wersje a pisząc w ostatnim czasie miałem na
myśli ostatnie lata i gdybyś widział/a więcej niż 5 horrorów to ocena dla
"30 Dni Mroku" może byłaby inna. W tłumie papkowatych plastikowych
komercyjnych pseudo-horrorów ten na serio się wybija, klimatem
klaustrofobii znanym choćby z "Nocy Żywych trupów" czy "Sztormu Stulecia".
Wrażenie kompletnego odcięcia od świata jest tu ważniejsze niż litry krwi.
Film ma klimat który do mnie przemawia, ale zdaję sobie sprawę że nie musi
do Ciebie!

3. Wygląd wampirów - są jak istoty z zupełnie innego świata, potęguje to
obcy język. W "Wywiadzie z wampirem" to były blade stwory z kłami i owszem
film jest super ale teraz w nowej produkcji chyba nikogo by nie przeraziły!

ocenił(a) film na 10
TheWorldIsYours

Po pierwsze nie komentuje piłkarzy bo wiem ze bym lepiej nie zagrała więc wiesz ... To soebie obejrzyj zmierzch i porównaj ... zgadzam sie każdy moze sobie wyobrażać wapira inaczej ale zawsze były to bestie z kłami rządne krwi ... Taa nikt ci nie powiedział, mówili nie raz ale słyszysz co chcesz ... Z ta moda na sukces to się zgadzam <hahaha> i co byłes na kubusiu Puchatku?? I jak było?? Podasz nam jakis straszny moment?? ;) Zrób wampira który wygląda naturalnie wtedy podyskutujemy ;];]

ocenił(a) film na 10
TheWorldIsYours

zgadzam się z wypowiedziom o_magic ... Obejrzyj kilka naprawdę dobrych horrorów i dopiero porównaj ... ja oglądałam baaaardzo dużo jedne były do dupy inne były znakomite ... może 30 dni mroku nie jest ,,najlepszym" horrorem bod względem strachu ale jednym z najlepszych pod względem fabuły itp. mówisz ze śmieszy cie zachowanie bohaterów ich latanie w tą i z powrotem a powiedz mi jak byś się zachowywał,jesteś na Alasce przez 30 dni zero światła zimno jak cholera a wokół krwiożercze wampiry ?? wyszedł byś i negocjował nie?? Też tak myślę ;] a i jeszcze jedno jeżeli wiem że czegoś nie zrobię lepiej jak np. piła nożna to nie komentuje ;];]

ocenił(a) film na 8
TheWorldIsYours

film kozak i tyle,a ty lepiej zamknij ryj kacarabie jebanyyy,najbardziej to ja polewam z twoich komentów pajacu!!! pozdro dla horrormaniaków ;)

ocenił(a) film na 6
Imperator_8

Są gusta i guściki film ogólnie strawny ale mogło być znacznie lepiej co do fabuły to pierwsze 20min naprawdę fajne ale potem ktoś poszedł na łatwiznę i zamiast to sensownie rozwinąć zrobił zwykłą rzeźnie to oczywiście moje zdanie :)wg mnie horroromaniacy dzielą się na takich którzy kochają oglądać coraz nowsze sposoby masowej anihilacji ludzi i takich co szukają klimatu przerażenia ale podanego w bardziej subtelny sposób <Najstarszym ludzkim uczuciem jest strach a największy strach to strach przed nieznanym> czy jakoś tak:)

ocenił(a) film na 8
TheWorldIsYours

film bardzo dobry na pewno lepszy od tej bajeczki dla dzieci "Zmierzch" 8/10

ocenił(a) film na 7
TheWorldIsYours

po samym obejrzeniu galerii filmu zgadzam sie z Toba co do tego, ze wampiry nie wygladaja jak wampiry... to cos predzej moglobybyc zombie niz wampirem...

ocenił(a) film na 9
truskavqa

Hahahahaha, ja chyba też zaraz pooceniam filmy po obrazkach! To musi być
super zabawa!!! Człowieku TE wampiry na pewno bardziej przypominają
oryginalnego nosferatu niż te badziewne żałosne ze Zmierzchu. Wyglądają w
miarę przerażająco i o to chodzi :)

ocenił(a) film na 7
o_magic

no tu moze masz racje, bo te ze zmierzchu to takie lalki z porcelany;p

ocenił(a) film na 6
TheWorldIsYours

wampiry wygladaja nienaturalnie?:DDD a skad Ty mozesz wiedziec jak wyglada naturalny wampir? w zoo widziales czy jak?

iluminat1990

też sie zgodzę najlepszy horror ostatniego roku, a widziałam całą masę horrorów...Trzyma w napięciu, fabuła dość oklepana, ale mimo to daje 9/10 .

Jeydny minus to moment jak Eben zamienia sie w popiół, to było średnio zrobione

ocenił(a) film na 10
TheWorldIsYours

a w którym zoo widziałes?? to chetnie zobacze ;p;pTaaa zmierzch to jest porażka ale to szczegół ... ;) dzieki za poparcie :*