30 dni mroku

30 Days of Night
2007
6,2 45 tys. ocen
6,2 10 1 44750
5,6 17 krytyków
30 dni mroku
powrót do forum filmu 30 dni mroku

Ciekawa sceneria - miasteczko odcięte od świata, noc polarna. Spodziewałem się świetnego filmu. Wystarczyło do akcji wprowadzić jakiegoś seryjnego mordercę, zbiegów albo jakieś tajemnicze, niespersonifikowane zło. Autorzy poszli jednak na łatwiznę i budowanie napięcia zastapili krwawymi jatkami. Mogło być fajnie a wyszło żałośnie. Szkoda ;-(

ocenił(a) film na 8
pkb_pl

Zauważ że od 20 lat prawie nie ma filmów o wampirach.
Dla mnie film bardzo dobry.

ocenił(a) film na 3
simon3333

Cóż, dla mnie horror musi tworzyć taki klimat, że jak go oglądam i zadzwoni telefon to walnę łbem o sufit. Bluzgająca krew, wnętrzności, wrzaski i zombie tylko mnie irytują.
Ten film stworzył na początku świetny nastrój, a potem było to, czego nie lubię i stąd moje rozczarowanie

ocenił(a) film na 8
pkb_pl

Jakie horrory polecasz ?

ocenił(a) film na 3
simon3333

Blair Witch Project; obie Mgły (Carpentera i Darabonta); Nosferatu Herzoga; Predator (jest krew i strzelanina ale w 3/4 filmu jest naprawdę goroźnie). A jeśli już nie ma być bardzo strasznie to klasyki a rebours - Nieustraszeni Pogromcy Wampirów i Młody Frankenstein. Ostatnio widziałem Cień wampira z Malkovichem i Defoe ale jakoś mnie nie przekonał, choć na pewno warto go obejrzeć

ocenił(a) film na 8
pkb_pl

Nieustraszeni Pogromcy Wampirów i Młody Frankenstein - według mnie tam gdzie jest dodany motyw komediowy tak samo jak na filmie The Evil Dead , film od razu traci na klimacie napięcia i strachu,co nie znaczy że jest zły.
Blair Witch Project - dobry i straszny film.
Mgła z 1980 jeszcze jeszcze ale ta z 2007 to porażka.
Predator - jeden z moich ulubionych filmów ale tu raczej chodzi o sentyment do Arnolda.
Ja już w życiu naoglądałem się naprawdę dużo horrorów i ostatnio wole dobry klimatyczny thriller niż horror na którym leje się krew.
Ogólnie jeśli chodzi o stare horrory to bardzo mi się podobał Egzorcysta - wersja reżyserska i Carrie (końcówka wymiata).
Swojego czasu oglądałem również horrory od których już chyba nie ma mocniejszych (może nie straszą ale są naprawdę hardcorowe i dla ludzi o bardzo mocnych nerwach - Snuff 102,Srpski film,Guinea pig 2.
Z nowszych to ciary przeszły na filmach - Klątwy,Ring,Rec,Shutter.....
Ogólnie dochodzę do wniosku że najbardziej straszne filmy to takie gdzie są dobrze ucharakteryzowane duchy dzieci ,starych obleśnych osób lub filmy o egzorcyzmach gdzie nie wiadomo co diabeł nabroi....

ocenił(a) film na 3
simon3333

Spróbuj Dolinę cieni - powinien Cię zainetersować. Na pewno nie jest to hamburger tylko wyszukane danie. Może smakowac lub nie ale oryginalności odmówić mu nie można (akcja toczy się w okopach podczas I wojny)