30 dni mroku

30 Days of Night
2007
6,2 45 tys. ocen
6,2 10 1 44750
5,6 17 krytyków
30 dni mroku
powrót do forum filmu 30 dni mroku

Ekranizacja komiksu Stev'a Niles'a - zaluje ze go nie czytalem - okazala sie jednym z najlepszych filmow o wampirach.
Rezyserem filmu jest David Slade, ktory juz filmem "Hard Candy" pokazal, ze jest rezyserem nietuzinkowym. "30 Days of Night" potwierdzil swoj niezwykly talent i z niecierpliwoswcia czekam na jego kolejne dokonania.
Wroce jednak do samego filmu. Rezyser stworzyl w nim genialny klimat, tworzony przez ciagla atmosfere osaczenia, niepewnosci, rewelacyjna muzyke potegowana dzwiekami "nie z tej ziemi", oraz rewelacyjnymi scenami "gore". Charakteryzatorom naleza sie brawa za przerazajacy wyglad "wampirow" ( przypominali mi oni postaci z klipow M.Mansona i System of a Down).
Aktorstwo takze spelnilo moje oczekiwania. Josh Hartnett powoli staje sie jednym z moich ulubionych aktorow mlodego pokolenia. Po wysmienitych rolach w "Sin City", "Black Dahlia", "Lucky Number Slevin" to jego kolejna rewelacyjna rola.
Mam nadzieje ze ten horror stanie sie filmem kultowym, poniewaz na to calkowicie zasluguje. Konieczna jest oczywiscie wizyta w kinie, aby dac sie osaczyc przez klimat Alaski pograzonej w mroku.
Dawno nie czulem takiej satysfakcji po wyjsciu z kina, czego sobie w przyszlosci i wam w zwiazku z tym filmem zycze.
Pozdrawiam i polecam "30 Days of Night" jako najlepszy horror tego roku.

ocenił(a) film na 9
brastek

Widziałeś ten film za granicą, tak?
No i o taką opinię mi chodziło ;]
Na pewno obejrzę.

ocenił(a) film na 9
freepick

zgadza sie ogladalem film w USA, w najblizszy piatek mam zamiar obejrzec SAW IV oraz jak znajde czas pojde na We Own the Night

ocenił(a) film na 10
brastek

zgadzam się w 100% z autorem tematu ! film zaje*isty !

pozdrawiam !

ocenił(a) film na 9
cubon18

ciesze sie, ze nie tylko mnie film zachwycil

ocenił(a) film na 8
brastek

zupełnie się zgadzam z tą opinią. Film także widziałam za granicą. Jak najbardziej warto się na niego wybrać :)

ocenił(a) film na 3
brastek

Nie czytałem komiksu, ale film sam w sobie jest totalnie idiotyczny. Jeśli lubisz horrory klasy B to do oglądnięcia chociaż też szału ni ma. Ktokolwiek liczy na porządne kino o wampirach to może się zawieść.

PS

Nie czytałem komiksu wiec w polemikę z fanami się nie wdaję. Pozdrawiam.

brastek

phiii....ale sie nagral w tym "sin city" .. widac ze sie znasz koles...

brastek

Film na miano kultowego raczej nie zasłuży, ale faktem jest, że to niezły horror z trochę innym podejściem do wampirów, końcówka trochę ckliwa i przesadzona, ale ogólnie dobre kino z niezłym klimatem, podobnym bardzo do "28 dni później".