30 dni mroku

30 Days of Night
2007
6,2 45 tys. ocen
6,2 10 1 44750
5,6 17 krytyków
30 dni mroku
powrót do forum filmu 30 dni mroku

„30 dni zmroku” – początek niezwykle obiecujący; najbardziej wysunięte na północ miasteczko na Alasce przygotowuje się do 30 dni ciemności, a tajemniczy agresor zaczyna docinać je od świata zewnętrznego (od wybicia psów zaprzęgowych po zniszczenie helikoptera). Niestety rozwinięcie tematu rozczarowuje; wraz z nastaniem ciemności do ataku ruszają spragnione ludzkiej krwi wampiry. Stwory ciemności zamiast przerażać irytują swoim brakiem charakteru (nieciekawa garderoba, nieciekawe plamy krwi, nieciekawe powarkiwania – upośledzona umysłowa odmiana prowincjonalnych krwiopijców z innej epoki?), a ich diaboliczny plan legnie w gruzach w skutek boleśnie naiwnego finałowego starcia.
Wielce obiecujące wprowadzenie i boleśnie rozczarowujące rozwinięcie.

harkonen_mgla

w pełni się zgadzam... przez pewne niedoróbki filmowi brakuje klimatu przez co przez większość minut po prostu wieje nudą

bartk22

a moglo byc tak milo (polskie znaki mi umknely), gdyby tylko popracowano nad scenariuszem

ocenił(a) film na 9
harkonen_mgla

Kolego ustosunkowujęc sie do Twojej wypowiedzie bezsprzecznie należy stwierdzic, iż należysz do gatunu narzekających. W tym roku nie było lkepszej propozycji jeśli chodzi o horrory (mimo faktycznej mielizny na końcu). Natomiast Twoja uwaga dotycząca "nieciekawej garderoby wampirów" rozbawiła mnie setnie. Fakt nie były może to markowe garnitury albo suknie z wybiegów topowych projektantów ale zapewne następnym razem jakiś reżyser skorzysta z tej uwagi.

jarekdabr

nie narzekających a wymagających.
markowe garnitury? interesujące, niemniej co innego miałem na myśli, odrobina wysiłku intelektualnego i zrozumiesz sens mego zastrzeżenia.