PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=486130}

300: Początek imperium

300: Rise of an Empire
2014
6,1 96 tys. ocen
6,1 10 1 95972
5,8 31 krytyków
300: Początek imperium
powrót do forum filmu 300: Początek imperium

300 :/

ocenił(a) film na 3

Czy oni nie mają już czego kręcić?
Szkoda... 300 to jeden z najgłupszych filmów jakie widziałem. [to nie jest prowokacja].
Film dla 13/14 latków...

mmc7

mam 20 lat na karku, ogladalem dragon ball bedac maly oraz niedawno dla odswiezenia obejrzalem wszystkie 508 odcinkow, te anime to legenda, bylo i jest natchnieniem dla innych tworcow innych anime. w wywiadzie tworcy one piece, naruto i wielu wielu innych anime wypowiedzieli sie ze wlasnie dragon ball wplynol na nich, natchnol ich i ze wzorowali sie na nim tworzac, rusyjac, wymyslajac nowe anime

statnik

GitS wplynal na anime o wiele bardziej niz DB. nie ma czym sie zachwycac. co tam kto lubi

ocenił(a) film na 4
haron29

GitS... co ty gadasz?
Akira człowieku. GitS był 7 lat później

Other23

kazdy ma prawo miec wlasnie zdanie, mi sie film podobal moze dlatego ze ogolnie lubi filmy o starozytnosci i sredniowieczu a szczegolnie bitwy no i oczywiscie filmy akcji

ocenił(a) film na 3
statnik

Ja także czasem bawię się w poplecznictwo, ale tylko wtedy gdy wcześniej się wypowiadałem na forum o danym filmie. Tutaj kolega odpowiedział w stylu "Zgadzam się", "Prawda z twych ust płynie" nie wnosząc nic nowego, ba, znów uderzając w miłośników mangi. Ogólnie mi to dynda i powiewa, ale lubię sprawdzić ile taki cwaniak ma nabojów (i jaki kaliber) w swojej giwerze.

mmc7

co do angi i anime to uwielbiam: wiadomo dragon ball, one piece, saint seiya, death note, shiguri, gun grave, mushishi itd:
http://www.anime-planet.com/users/statnik/anime ;)

ocenił(a) film na 3
statnik

Heh wszystkie znam z dzieciństwa :) Niektóre lubię zapewne tylko z sentymentu, ale z DB to praktycznie "fanatyzm" :P

mmc7

u mnie aktualnie one piece jest fanatyzmem, caly tydzien czekam niecierpliwie na nowy odc i w niedziele zaraz sciagam i ogladam

statnik

Moim zdaniem te 300 to tez jest gowno,
Juz wole DB, a mam 32 lata

Dangeris

i expendables lubisz

ocenił(a) film na 3
statnik

Wiek nie ma tu nic do rzeczy - mój tatko ma już prawie 50 lat, a Niezniszczalni, 300 to filmy w jego guście (Nawet Dragona lubi, choć się nie przyznaje). Wiadomo, stara szkoła nie rdzewieje (Rambo, Rocky, Terminator itp.) a nowych dobrych filmów o podobnej tematyce jest jak na lekarstwo. 300 to właśnie jeden z tych nielicznych na poziomie, chociaż taki Braveheart i tak go bije o 300 włóczni.

statnik

No właśnie! Każdy ma swoje zdanie, i nie ma co osądzać o papugowanie.

ocenił(a) film na 3
Gandalf777

Dalej to robisz ;) Chociaż teraz to czepialstwo. Nie mogłem jednak się powstrzymać :PP

Other23

Dziwnym wydaje mi się nazwanie "300" sieczką, skoro przez większość czasu bohaterowie rozmawiają. Może po prostu nie wystarczyło cierpliwości i inteligencji na rozgryzienie drugiego dna, dylematów moralnych?

ocenił(a) film na 5
Other23

kolega nie przedstawil zadnych sensownych argumentow, tylko porpostu zbeształ swietny film, ktory faktycznie, nie ma co nawet porownywac do dragon balla (ktorego nie mialem okazji ogladac) bo w zyciu DB nie bedzie filmem kultowym tak jak 300, i tutaj nie ma co dyskutować, wystarczy wpisać na youtubie "this is sparta". Dlatego prosze cie daruj sobie takie nedzne wpisy ktore nic nie wnosza, tylko denerwuja innych kumatych ludzi. POZDRO 300

ocenił(a) film na 3
zibiorov

Wow. Ośmieszyłeś się. DB JUŻ OD PONAD 20 LAT JEST KULTOWY. Widocznie urodziłeś się jakoś koło 2000 roku, skoro nie kojarzysz DB. Jeśli o czymś pojęcia nie masz, daruj sobie farmazony. Natomiast 300 to genialny film, ale kultowy nie jest.

ocenił(a) film na 3
zibiorov

1. DB jest znacznie bardziej kultowy. Za 30 lat nikt nie będzie znał "300". DB jest "wieczny".
2. Ośmieszasz się. Mówisz, że nie mam żadnych argumentów, a sam stawiasz tezę, że DB nie będzie tak dobry, jak "300". Choć nawet go nie oglądałeś :D
3. Kultowe filmy to np. Scareface, Godfather, Lśnienie i (z nowszych) Matrix i Fight Club - to są przykłady kultowych filmów! By być kultowym, musi być oryginalny. Musi coś wnieść w rozwój kina.
4. Scena z sławnym: "This is Sparta" jest znana dlatego, że jest widowiskowa... Nie ma w sobie tej "epickości" i "oryginalności" co np. Scena w restauracji z M.Corleone, czy chociażby strzelanina pod koniec Scareface.

ocenił(a) film na 6
Other23

Co to jest dragonball ? 300 kozak. EoT.

ocenił(a) film na 5
Other23

1. Samo anime jest kultowe ale film przeszedl bez echa, i moj znajomy ktory jest fanem seri DB powiedzial mi ze film jest slaby i wogule nie trzyma klimatu (ja nie wypowiadam sie na ten temat bo nie rajcuje mnie anime)
Moze gdybym sie urodzil kolo 2000 roku to bym sie tym jaral, chociaz w sumie nie wazne kiedy bym sie urodzil nie jaralbym sie tym nigdy. Juz wole Shaoiln Soccer :D
2. padlo na DB bo wczczesniej o nim dyskutowaliscie, najwdoczniej o anime bo ja myslalem ze rozmawiamy o filmach. Czytajcie dokladnie podsty!!!!!!!!
3. Okej moze przesadzilem, dla mnie jest to kultowy film
4. Moim zdaniem w tej scenie jest "epickość" i to ogromna, oczywiscie ma ona inny wymiar niz w scenach ktore ty wymieniles no ale to juz temat na kolejna dyskusje ktorej nie ma tutaj sensu prowadzic. Poprostu, 300 moze Ci sie nie podobac ale takimi komentarzami mieszasz z blotem kawal dobrego kina rozrywkowego, Poprostu nastepnym razem jak bedziesz chcial zjechac jakis film to postaw sensowne argumenty

ocenił(a) film na 3
zibiorov

Tak "wogule" to aż mi ręce i nogi opadają. Nie zmyślaj sobie przyjaciół. Choć muszę pochwalić twoją wyobraźnię. Tak się składa, że Shaolin Soccer to właśnie ten typ (akurat poczucia humoru i widowiskowości) - z różnicą tylko taką, że jeden to film a drugi "kreskówka".

PS. Denerwuje cię to, że Other zjechał 300 - to co się dziwisz, że kogoś innego wnerwił twój brak pojęcia o innym filmie? Tyle, że Other to człowiek na poziomie.

ocenił(a) film na 2
Other23

Nie byłabym taka pewna, czy za 30 lat nikt nie będzie pamiętał 300... A wspomniany Ojciec Chrzestny to kino gangsterskie nijak się mające do tej dyskusji.

Other23

Ten film co by nie mówić powala tylko stroną wizualną,realizatorską,wiadomo że fabularnie to Święty Graal kinematografii nie jest i raczej nikt trzeźwo myślący nie oczekuje,że będzie to norweski dramat społeczny o człowieku jedzącym kanapkę.
Ale ogląda się przyjemnie ze względu na efekty. Ja nie oczekiwałem po tym filmie że będzie drugim "pi", czy dajmy na to "labiryntem fauna", czy "co wiesz o elly", czyli filmami na których trzeba się skupić żeby nie przeoczyć jakichś ważnych wątków.
300 to jest fast food, co prawda smaczny, ale ciągle fast food.

Other23

300 może nie najlepszy, ale podobnie jak Kill Bill wykonany z perfekcją i szczegółowością (zwłaszcza sceny walki).

ocenił(a) film na 5
andriej2

dokładnie Tak ! sceny walk, montaż, na wysokim poziomie
a postacie z Dragonball niech sobie dalej latają podczas walki ...przez kolejne 2 odcinki :)

Other23

To jest Twoja subiektywna opinia.
Film nie miał być realistycznym przedstawieniem bitwy pod Termopilami, gdzie Persowie prawdopodobnie po prostu zabili Leonidasa i poszli dalej na południe (historię o 300 wojakach i setkach tysięcy wrogów uważam za wymysł samych Greków, zapewne Herodota), ale ciekawą, fajnie nakręconą historią z masą efektów i smaczków.
Tego filmu nie ogląda się na komórce ani tablecie, o nie - dopiero w najwyższej jakości obrazu i dźwięku można się delektować każdą chwilą pięknych zdjęć.
Jeśli tego nie łapiesz, trudno, każdy ma inny gust. Nie pisz jednak, że film jest gniotem, bo to tylko Twoje zdanie, inni użytkownicy mogą mieć inne zdanie i inne odczucia.

kampinosek1990

bardzo fajna odpowiedź. szacunek.
ja np. bardzo lubię 300, chociaż wiem, że ma wady, czasami jest pompatyczny, a jego zgodności z historią nie sprawdzałem. ;) po prostu ten film ma "to coś". tak samo jak Apocalypto, Igrzyska śmierci, itp. czyli "to coś", czego zupełnie nie ma okrzyczany Avatar...

Other23

i znowu jakiś niedoceniony i nieprzystosowany nastolatek wymądrza się w internecie. ile filmów mógł już obejrzeć 16-17 latek, żeby móc się w ogóle wypowiadać???

ocenił(a) film na 4
Other23

Gusta to temat rzeka. Film opowiada jednostronnie historię 300 Spartan. Założenie: ukazanie bohaterstwa Greków i zrobienie dobrego widowiska. Udało się? Wg mnie tak.

Other23

Ty byś w tamtych czasach był pewnie kochankiem senatora,więc nie dziwię się, że nie podoba się tobie film o prawdziwych facetach.

ocenił(a) film na 3
ministerfinansow

Świat płodzi nieuków...
"Film o Prawdziwych facetach"?. Nawet wśród wojowników- Spartan popularny był homoseksualizm.
A wiesz co się działo z Spartą później? Zostali pokonani przez Teby i ich elitarny "święty legion" w którym walczyli SAMi Homoseksualiści.
Więc mi z takimi tekstami nie wyjeżdżaj, bo się kompromitujesz.

Other23

to zależy od osoby, mi film się podobał, ale jeśli patrzeć na akcję, 300 jest b dobry, ma świetne sceny walk, ciekawych bohaterów i świetną fabułę, ale jeśli patrzeć pod kontem historycznym, to film w ogóle nie oddaje realiów, postacie są przerysowane, a ze Spartan zrobili mega pozytywnych kochających wolność bohaterów, którzy w realu byli trochę sku*wysynami, lubili gnoić ludzi i robić z nich niewolników. Film jest przede wszystkim adaptacją komiksu a nie wiernym odtworzeniem historycznych realiów. Każdy ma prawo do własnej opinii, ja tam uważam ten film za co najmniej dobry

Other23

nie zrozumiales filmu 300, ciekawe dlaczego tak bardzo euro socjalistom, zydom i wszelkiej masci smieciom tak sie nie spodobal ten film

ocenił(a) film na 3
markin

lol. jestem libertarianinem ;p więc nie wyzywaj mnie od socjalistów.
Mam prawo do własnej opinii.

Other23

widac nie jestes

ocenił(a) film na 8
Other23

A ja powiem tak: 300 jest świetne, jako ekranizacja komiksy Millera. Jako film też jest niesamowite, ale to tylko moja, subiektywna ocena. Zanim obejrzy się ekranizację, zawsze warto najpierw zagłębić się w oryginał i wtedy oceniać.

Other23

Na przyszłość młody - NIE PISZ, ŻE JAKIŚ FILM TO GNIOT KIEDY TYLKO TY TAK UWAŻASZ. Bo rozpętasz kolejną rozpierduchę na forum a po co to komu? Zachowaj to dla siebie, nie rozumiem podejścia ludzi - "nie podoba mi się to ogłoszę to całemu światu! a niech mnie zdepczą, jestem masochistą!!!"

Other23

"Hobbit" nie jest dla 13-latków ?

ocenił(a) film na 5
Other23

to chyba smutne być ślepcem.

Other23

Hm... film dla 13/14 latków ? Śmieszą mnie takie opinię .... Ukazuję to tylko ignorancję z Twojej strony... Akurat jestem fanem DB ( czekam oczywiście na nowy film który wychodzi 30marca i przy okazji plotki głoszą o kontynuacji DB kai w tym samym czasie), ale człowieku zastanów się co piszesz !!! za 30 lat wszyscy zapomną..... O wielkich rzeczach nigdy się nie zapomina i każdy kto w przyszłości będzie choć trochę uważał na historii pozna legendę która przetrwała do dziś i z pewnością będzie chciał to sobie zobrazować. Mówiąc najgłupszy również obrażasz DB, bo idee są podobne,, NIGDY SIĘ NIE PODDAWAĆ !! Najgłupszy jest ten co widzi ścianę a nie jej wnętrze.

Other23

W końcu to film na podstawie komiksu :O

Other23

Film na pewno nie jest arcydziełem, to pewne ale też nie jest głupi. Z jednej strony wizualnie jest dość ciekawy. Fabularnie, zmieniono sporo względem komiksu. Sam zabieg fabularny i przerysowania mają na celu ukazanie heroizmu w przekazie ustnym (co jest typowe dla legend i pieśni okresu starożytnego). Poza tym jeśli film daje rozrywkę i dobrze się przy tym bawi, więc o co c`on ?

ocenił(a) film na 5
Other23

Film dla szerszej widowni. Film który skupia się na filmie, a nie na fabule - dlatego nie jest to dramat obyczajowy czy psychologiczny tylko film akcji. Od strony adaptacji i wyglądu 300 było świetne.
Poza tym gdyby nie 300 nie latałbym rok temu po Woodzie w przebraniu Spartiaty - nie przeminął ten film bez echa.

Other23

najgupszy film to bdzie jak zrobio film o twoim rzyciu