PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=486130}

300: Początek imperium

300: Rise of an Empire
2014
6,1 96 tys. ocen
6,1 10 1 96020
5,8 31 krytyków
300: Początek imperium
powrót do forum filmu 300: Początek imperium

Był już ktoś na seansie? Jak wrażenie ? Polecacie ten film i czy 3D wygląda ładnie czy lepiej wybrać się na wersje 2D ?? :)

damian1521

Dla mnie rewealacja i zgadzam sie z recenzją http://www.filmweb.pl/reviews/M%C5%9Bciwe+kobiety+i+ich+atletyczni+m%C4%99%C5%BC czy%C5%BAni-15526 ;)

ocenił(a) film na 9
damian1521

Byłem na 3D, jest pocisk! Nie zaryzykuję stwierdzenia że jest lepsze od pierwszej części ale jest na równym poziomie. Zdziwiłem się lekko bo myślałem że to będzie sequel a tu akcja dzieje się przed, w trakcie i po pierwszej części.

kolan_q

jak dla mnie pierwsza cześć jest lepsza od tej

kolan_q

Wiem, że Leonidas nie walczył pod Salaminą i poległ w bitwie pod Termopilami ale jeśli występował by w tym filmie to byłby on o wiele
lepszy :D

Ps. Podczas oglądania filmu można zauważyć jak wielkimi ciotami są Ateńczycy w porównaniu ze Spartą.

ocenił(a) film na 8
damian1521

Powiem szczerze - bylem na 3D i polecam wam sobie darowac i isc na 2D. Moze i wydziwam, aczkolwiek te barwy byly takie... malo nasycone jak dla mnie. Ogladajac teraz trailery w 2D na youtubie i to co dzis widzialem w kinie w 3D to jezeli drugi raz mialbym sie wybrac na seans to wlasnie wybor padlby na 2D. Oczywiscie jest to moja tylko opinia.

Sam film jest dobry, nie przebija pierwotnych "300" - wychodzac z kina czulem pewien... niedosyt. Zaraz po tej mojej mysli ktos z widzow idacych za mna rzucil haslem do znajomego "Kurcze czegos mi tak brakowalo" - i mial racje.

#Spoiler - byc moze tego, ze tak naprawde w tym filmie bylo tak malo samych Spartan ? Co ciekawe "rozkrecaja" sie oni sami tak naprawde... na sam koniec... wiec prawdopodobnie bedzie 3 czesc 300 i moim zdaniem to ona zrobi furore o wiele wieksza niz jedyna i dwojka razem wzieta ;) No i ciary az mnie przechodzily jak atenczyk wchodzil do obozu sparty :))

Warto mimo na ten film pojsc - mnie po prostu takie klimaty kreca i to jeszcze zrobione w takiej animacji ( Fan Spartacusa, a jak ;) ) - i tu kolejny spoiler - duzo jest nie zgodnosci z historia niestety - wtedy sparta nie miala floty... zrzekli sie pieniedzy, bogactwa poniewaz sami siebie przeciez nazywali "rownymi" czyli nie majac kasy nie mieli tez i potegi morskiej ;)

Spoiler nr 3 - zawiodlem sie tez troszeczke, ze wiekszosci bylo o bitwie morskiej - idac na seans trwalem w przekonaniu, ze to bedzie tylko wyrywek z wiekszej calosci.

Robiac podsumowanie po raz drugi juz ;) Jezeli komus sie spodobalo 300 to i poczatki imperium rowniez do gustu mu przypadna. Chce to pobejrzec w 2D ! Tym razem u siebie w domu w blu ray ! :)

ocenił(a) film na 5
damian1521

3 d było ok, ale sam film nie podobał mi się, jakościowo daleko mu do 300 przede wszystkim pod względem fabuły. Do pięt mu nie sięga.
Jest za to dużo przesady, jatki i slow motion. Ja osobiście BARDZO lubię 300, ale nie znoszę Spartakusa. Jatka może być , ale po coś, sikanie krwią po ekranie dla samej dziwnej satysfakcji mnie nie interesuje.

ocenił(a) film na 8
clavier

Dzięki wilekie za opinie :)

ocenił(a) film na 7
damian1521

A może ktoś tak krótko streścić ten film ? bo jutro jade(wybieram się) do Cinemacity na 3D.

D01

Film opowiada o bitwie pod Salaminą gdzie walczył Temistokles. Jeżeli znasz historię to wiesz, że jest to bitwa morska i walczą tam Ateńczycy z Persami.

ocenił(a) film na 8
damian1521

Sto razy lepsze 2D byłem wczoraj na maratonie 300 i dwojka byla w 3D nie mówię,że tragedia ale 2D bardziej polecam :)

spartakus_filmweb

Zdecydowanie nie polecam. Zawiodłem się prawie na całej linii. Jako fan twórczości Snydera (tak, mogę bronić Man of Steel prawie w każdym aspekcie), a w szczególności Franka Millera i jego komiksów (300, Kserkses) dałem ocenę trochę wyżej, z sentymentu. Aktorzy zupelnie mi nie pasowali, Eva Green całkiem nieźle w swojej roli, trochę zbyt przerysowana jak dla mnie, no i te ciągłe wspominanie o "bohaterskim Leonidasie i jego śmiałych 300", bez przesady, co 10 minut scena gdzie ktoś o tym mówił. Murro jako reżyser trochę mnie zawiódł, nie zgrał wszystkiego jak powinien, ten film nie jest spójny tak jak 300 Zacka Snydera. Najlepsze sceny były tak naprawdę pokazane w trailerach. Główny aktor niczym szczególnym się nie wyróżnił (nawet jego imienia nie pamiętam), nie umywa się do Leonidasa granego przez Butlera. Po połowie seansu, gdzie można było odczuć, że jest mnóstwo przegadanych scen, czekało się tylko na sceny batalistyczne, które były wykonane porządnie i z polotem, to one uratowały cały film i to na nie czekało się najbardziej.
Efekt 3D jakby dodany na siłę, były sceny gdzie wyglądał całkiem ok, ale większość momentów to pokazywanie deszczu, źdźbeł traw lub kłosów zbóż przelatujących po ekranie. Zdecydowanie nie był potrzebny, wręcz przeszkadzał w bitwach albo początkowej scenie filmu, przez który było za ciemno.
Polecić mogę tylko fanom, którym 300 podobało się bardzo.

ocenił(a) film na 8
Nethvoy

Zgodze się z Tobą,że Murro troszkę schrzanił to co dał nam Snyder 8 lat temu mogło to troszkę innaczej wyglądać nie mówię,że film to kompletne dno i badziewie bo miał nawet swój urok i fajne efekty bitwy ale czegoś mu tutaj zabrakło tego klimatu zdecydowanie za mało tutaj zemsty żony Leonidasa za mało Kserksesa a więcej Artemizji kobiety przez którą można powiedzieć II Wojna Persko-Grecka wybuchła bo napuściła żadnego władzy syna Dariusza na to aby najechał na Grecję a przy okazji mogła spełnić swój plan i dokonać własnej zemsty na swoich braciach.Film skończył się za szyko chciałbym aby była trzecia część ale wszystko wskazuje na to,że chyba nie powstanie bo po przegranej pod Salaminą jedynie mogli by pokazać jak W 479 roku p.n.e. została ona rozbita przez Greków pod Platejami.Gdzie nie było już Kserksesa który tłumił powstanie w Babilonii.Dlatego film zasługuje 8/10 :)

spartakus_filmweb

Widze, że streściłeś krótko film. Do dzieła Zacka Snydera niestety się nie uwywa. Film jest dobrym popcorniakiem ale więcej dobrego nie da się o nim powiedzieć. 300 miało swój początek i koniec, było spójne, tragiczne i momentami zabawne co nie zabijało klimatu filmu. Tutaj średni aktor o nijakim wyrazie twarzy prowadzi Grecką armię, [SPOJLER] a przy okazji posuwa Artemizje co jest ograszone humorem {/SPOILER]. To nie pasuje do filmu. A co do bohaterki, zdecydowanie zbyt mocno zarysowana przez Eve Green. Jak dla mnie za dużo Artemizji w tym filmie, w końcu 300: Początek Imperium jest na podstawie komiksu "Kserkses" Franka Millera, a tutaj na plan wysuaw nam się Artemizja. Może dlatego usunęli tytuł Battle of Artemisia bo było jej jeszcze więcej. Jeżeli chodzi o Kserksesa to Rodrigo pojawia się zbyt rzadko i nie jest to już tak barwna postać jak w poprzednim filmie.
Szkoda, że nie mamy co liczyć na kolejnych 300, ale tym razem od Snydera... chyba, że Miller znowu coś skrobnie i pokaże nam historie 300 z innej perspektywy? Może Zack przekazał pałeczkę Murro, bo wiedział, że nie przebije sam się? ;)

ocenił(a) film na 3
damian1521

Nie polecam. Pierwsza część mi się podobała, a na tej co chwilę zerkałem na zegarek. Wiało nudą.