300: Początek imperium

300: Rise of an Empire
2014
6,1 96 tys. ocen
6,1 10 1 96078
5,7 23 krytyków
300: Początek imperium
powrót do forum filmu 300: Początek imperium

To juz nie jest takie 300 jak kiedyś. Tamten film zawierał pewną specfycziną konwencję, która mogła sie komuś podobać lub nie. Ale tamten film miał jakiś swój specyficzny styl, tutaj
jakoś tego nie zauważyłem. Film 300: początek imperium zrobiony jest na schemacie 3 głównych bit, które starają się oczarować widza różnymi efektami - 3d, wizualnymi,
dźwiękowymi. Sceny walki wręcz i mordobicia są powiedziałbym... mocno zamerykanizowane. Pomiędzy bitwami wieje tak nudą, że aż się spać chce. Mądrości o odwadze, honorze
itd, podane w maxymalnie uproszczony, maintsreamowy sposób, dialogi oraz kwestie wypowiadane przez aktorów są nudne jak flaki z olejem. podobnie jak większośc bohaterów, w
filmie mamy może z maxymanie 10 mówiących postaci, reszta to kaskaderzy i statyści. Większości mówiących postaci nie zapamiętałem nawet imienia, kojarze, że po prostu stli tu
albo tu i robili miny. Jedyną rolą, która jest dla mnie krwista i ciekawa to rola Artemizji.
Podsumuwując. Widziałem na IMAX 3D i nie weobrażam sobie, po co miałbym ten film oglądać w jaki kolwiek inny sposób. Po prostu obejrzany w 3d na zwyklej sali kinowej,albo w
2d, albo jeszcze gorzej- na kompie, to bylby cholernie nudny i przebajerowany komputerowo 'film'.

ziolens

Popracuj nad sposobem wypowiedzi, bo ciężko się to czyta. Zapewne dlatego nie ma żadnych komentarzy.

ocenił(a) film na 2
KLAssurbanipal

ja jakoś nie mam problemu ze zrozumieniem jego wypowiedzi.

rafalhecko

Ale problem ze zrozumieniem mojej to niestety już masz. Gdzie ja napisałem, że mam problem ze zrozumieniem co ma na myśli? Po czym to wywnioskowałeś? Pisałem, że ciężko się to czyta bo jest napisane byle jak.

ocenił(a) film na 2
KLAssurbanipal

Ziomek, ne spinaj się.

ocenił(a) film na 7
rafalhecko

ciiiiii chłopaki, nie kłóćcie się o pierdoły ;) Film spoko, tych scen mordu było tak dużo, że nie zdążyłam się wynudzić, non stop tylko ta ciemna krew, film dobry nic więcej. Artemizja wspaniała (jak rola może być krwista?? :D). Wiecie co mnie zaskoczyło...5-latek na seansie, w towarzystwie brata i mamy...SZOK

ocenił(a) film na 6
Agnisia83

Każda rola powinna być krwista, choć nie koniecznie znaczy to to samo,co krwawa:) Krwista jak stek który podobno swój prawdziwy smak pokazuje nie wtedy, kiedy go usmażymy na ogromnej ilości tłustego oleju,a wtedy kiedy z zewnątrz będzie ok, ale w środku będzie minimalnie surowy, wtedy dopiero poczujesz autentyczny smak tego mięsa hahah.
Jak rola jest krwista to znaczy, że jest charakterystyczna, zapada w pamięć a aktor potem silnie Ci się z nią kojarzy, jego postać postać posiada pewne typowe tylko dla siebie atrybuty :)

ocenił(a) film na 7
ziolens

Hmm, cos w tym jest. No tak, krwista, prawdziwa. Masz racje

ocenił(a) film na 6
KLAssurbanipal

KLAssurbanipal: szczerze mówiąc to nigdy nie pisałem komentarza gdziekolwiek w internecie pod kątem potencjalnych komentarzy. Jeśli coś zniechęca ludzi abrdziej niż styl i forma- to jest tym czymś długość tekstu;) Zwykle rzucam chaotycznie i szybko myśli. Nie mniej jednak czytając teraz ponownie swoja wypowiedź, rozumiem trochę o co Ci chodzi ;)

ocenił(a) film na 2
ziolens

W normalnym kinie było jeszcze do zniesienia. Na kompie bym nie strawiła. I rzeczywiście Artemizja była niezła.

ocenił(a) film na 7
aneczka102

i tak lepiej niż thor dark world :P

ocenił(a) film na 2
karamuczo

Nie widziałam, więc nie wiem czy kpisz czy coś innego :D.
Komiksów nie czytam, filmów na podstawie komiksów unikam ;)

ocenił(a) film na 7
aneczka102

w obu przypadkach nie czytałem komiksów, oceniłem jedynie filmy, jakie wrażenie sprawiły itd

ocenił(a) film na 6
karamuczo

no raczej haha.. Chociaż wydaje mi się, że z tego typu filmów już po prostu wyrastam i być może tutaj właśnie rodzą się problemy :) 300 oglądałem parę lat temu będąc poniekąd brzdącem. Generalnie przez pracę w kinie, mój gust filmowy wykręcił się o jakieś 180 stopni w ciągu dwóch lat;) śmieje się z niektórych swoim ocen filmów na filmwebie, których dokonałem jakiś rok temu. Teraz oceniłbym je zupełnie inaczej :) ale thorze z kolei plusik za ładną buźkę natalie haha