PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=486130}

300: Początek imperium

300: Rise of an Empire
2014
6,1 96 tys. ocen
6,1 10 1 96020
5,8 31 krytyków
300: Początek imperium
powrót do forum filmu 300: Początek imperium

Mam rozumieć, że to będzie prequel "300"?

ocenił(a) film na 6
kacper990

niezupełnie
"ponoć" ( bo za wiele jeszcze nie wiemy) ma się to rozgrywać jednocześnie z wydarzeniami z 300 i bezpośrednio po nich. No i na pewno znajdą się sceny przygotowań do bitwy czyli okres przed bitwą pod Termopilami.
Pod Artemizjonem nie bylo rozstrzygnięcia, dopiero pod Salaminą więc nie wiem co twórcy wymyślą. ( pierwotny tytuł to: 300 battle of artemisia)

deffit

Ja coś słyszałem o bitwie pod Maratonem, a ona była przed Termopilami.

kacper990

scenariusz tego samego goscia tylko rezyser inny - zobaczymy jak im to wyjdzie :)

deffit

czyli to będzie sidequel ? spinoff ? tak jak Dziedzictwo Bourne'a ?

ocenił(a) film na 5
kacper990

Nie to jest prequel, ponieważ akcja 300 to teoretycznie akcja w noc przed Platejami, a była to ostatnia bitwa całej wojny grecko perskiej. Więc wszystko to prequel, nawet jeśli odbywa się po Termopilach.

ocenił(a) film na 4
adrian229

A nie sequel? Przecież bitwa pod Termopilami i Salaminą była w tym samym roku, podobnie jak Artemizjon.

ocenił(a) film na 5
adriannnn

Nie ponieważ 300 to opowieść jednego ze spartiatów który z powodu urazu oka, został odesłany przez Leonidasa do domu. I on przed bitwą pod Platejami która była rok później, zagrzewa ta opowieścią spartiatów. Czyli tak na prawde 2 część to prequel.

kacper990

Na trailerze widzimy wielką bitwę morską i taranowanie okrętów, wiec przychodzi na myśl Salamina, a to oznacza sequel.

ocenił(a) film na 10
Hagan

Tak jak napisał kolega Hagan jest to część druga czyli kontynuacja wydarzeń i bitwa pod Salaminą! Tym samym zemsta na Xerxesie oraz pokonanie Persów!

kacper990

Raczej to część następna. Po bitwie pod Termopilami , Grecy podbudowani psychicznie męstwem Leonidasa, zjednoczyli się bardziej, a Temistokles rozbudował flotę ateńską. No i wygrał na morzu - myślę, że to będzie bitwa pod Platejami.