A kiedy to spartanie zbudowali imperium ??
Co za kretynska nazwa ?
jakie to ma znaczenie teraz, lepiej weźcie się za coś konstruktywnego niż o pierdołach licealnych pisać ;)
Dokładnie, głupoty piszesz. Stworzyli takie imperium, że ich "wieśniaki" podbili, jak zwykli nazywać Macedończyków. Miasta-państwa były na tyle silne, żeby się obronić ale to bardziej taka sytuacja jak II RP vs. ZSRR. Obronić się obroniliśmy ale nasz system był na tyle kruchy, że już za 19 lat nas zmieciono. To samo z Grecją, a nawet gorzej bo Grecję podbili Macedończycy, bez żadnych sojuszy z Persją, więc front był jeden. Także początek jakiegokolwiek imperium to jest niewiedza i czcze życzenia Amerykanów, którzy próbują wciskać całemu świat kit, że demokracja to najlepszy ustrój i, że Grecja była 'taka silna' za swoich demokratycznych czasów.
Przepraszam was za ten komentarz panowie, nie ja go pisałem. Kolega, korzystając z chwili gdy byłem zalogowany wszedł tutaj i znalazł jakiś komentarz pod którym mógłby się popisać. Mam nadzieję że nie sprawiło wam to zbyt wiele kłopotu i że prędko zapomnicie o tej sytuacji. Dziękuje i pozdrawiam!
Tu chyba chodziło o początki perskiego imperium a nie greckiego, początkowo film miał opowiadać o Kserksesie ale później zmienili scenariusz, tytuł pewnie został.
Persja w tym czasie była juz Imperium. Cała ekspansja na Peloponez zapoczątkowana przez Dariusza miała byc ukraniem Greków za ich pomoc w powstaniu jońskim, władca perski był tez podjudzany przez syna Pizystrata.
Film ogólnie dobry, szkoda ze w 3d byłem, bo to potrafi zepsuc kazdy film...
Tytuł faktycznie nieco dziwny i zgadzam sie, że nei odnosi sie do Greków. Nigdy nie dązyli to stworzenai jednego wielkeigo imperium tak jak to chciał Filip II a dokonczył ALeksander Wielki :)