300: Początek imperium

300: Rise of an Empire
2014
6,1 96 tys. ocen
6,1 10 1 96078
5,7 23 krytyków
300: Początek imperium
powrót do forum filmu 300: Początek imperium

Słabiutko...

ocenił(a) film na 3

Należałoby chyba zacząć od wspomnienia 300. Idealnie odwzorowany komiks (za co 10), który jednak sam w sobie nie wszystkim się podobał. Mi akurat się podobał, chociaż najpierw obejrzałem film, potem komiks. Wrażenia z oglądania filmu były jednak jak najbardziej pozytywne, był "twardy", niepokonani Spartanie, ogólnie brak cyrkolenia się z wrogiem, zarówno w słowie jak i akcji...

Kontynuacja 300 to niemalże coś zupełnie odwrotnego, nie wiem czy film był nakręcony na podstawie komiksu, bo chociaż teoretycznie tak jest, to nigdzie nie mogę go znaleźć, a niektóre źródła podają nawet że komiks mial nie wyjść przed premierą filmu.

Co do samego filmu, można krótko. Migdalenie się do samego końca dwóch wrogów, momentami zalatujące telenowelą (nie mam pojęcia jaki był cel tej niby "miłosnej" historii), przesadzone efekty, zwłaszcza podróż koniem po tonących statkach, oraz sama królowa, ruszająca w bój w sukience, bez zbroi, czy choćby nawet tarczy... Do pełni "szczęścia" brakowało tylko finałowego pojedynku dwóch bab...

Ogólnie film sprawia wrażenie hollywoodzkiego wyciskacza kasy, żerującego na poprzedniku..