300: Początek imperium

300: Rise of an Empire
2014
6,1 96 tys. ocen
6,1 10 1 96078
5,7 23 krytyków
300: Początek imperium
powrót do forum filmu 300: Początek imperium

Kolejny dowód na to że nie da się zbudować filmu właściwie bez logicznej fabuły i opartym wyłącznie na efektach specjalnych. Część pierwsza była fantastyczna. Tutaj jedyne logiczne nawiązanie i porówanie można by było zestawić przy okazji okazałych walk, które i tak są bardzo mocno przekoloryzowane. Rozumiem że film był zrobiony w sposób taki żeby zachwycić widzów oglądających film w 3D, jednak tutaj mocno przesadzono! Z ekranu nie leje się keczup tylko sok wiśniowy pod ciśnieniem!

W tym filmie absurd goni absurd. Ręce mi opadły kiedy zobaczyłem jak główny bohater (pozytywny) jedzie na koniu przeskakując po statku, w między czasie pokonuje hordę wrogów, po czy skacze w ogień a następnie do morza ... z którego wraz ze swoich wierzchowcem wyskakuje jak wystrzelony z katapulty i wskuje na kolejny statek.

Nawiązanie historyczne. .. prawie żadne. Fabuła fatalna. Jeden z najgorszych filmów z tego cyklu! 3/10

ocenił(a) film na 2
Adash

Co fakt, to fakt. Film ten jest przykładem porzucenia fabuły i logiki dla efektów wizualnych. Czy wyszło mu to na dobre? Cóż... stanowczo nie! Zacząłem go oglądać z nadzieją że będzie on utrzymywał poziom poprzednika, jednak w tym momencie mogę powiedzieć, że gdyby nie kilka scen tak niedorzecznych, że aż śmiesznych (jak np. skoczenie z wysokiego klifu na statek wroga i wyjście z tego bez szwanku, czy scena, gdzie statki znajdują się na dosłownie nieruchomym morzu), to bawiłem się lepiej na "Sekretach Małych Mieszkań". Moja końcowa ocena to 2/10. Nie polecam ani fanom pierwszej części, ani miłośnikom kina akcji.