O początek jakiego imperium chodzi? Najlepiej z tych wojen wyszły Ateny, no ale żeby je nazywać imperium to już przesada. Tym bardziej Spartę, a przecież do Aleksandra Wielkiego jeszcze daleko, niema mowy o jakimkolwiek powiązaniu.
Arche ateńskie ergo I Związek Morski od momentu Salaminy rozpoczęło swój wzrost ku potędze. A Ateny stały się ewidentnie regionalnym mocarstwem, o szerokim wpływie na podbite przez Persów ludy.
hmm zawsze uważałem za imperium państwo dominujące na swoim terenie, lecz co ważniejsze zdolne do podniesienia się po klęsce w bitwie, lub kampanii (jak Rzym w II wojnie punickiej). Jak pokazała historia Ateny tych warunków nie spełniają, choć może mam po prostu inne kryteria co do używania nazwy imperium.
Tak czy siak dzięki za w miarę wytłumaczenie
Właściwie to rzymska nazwa imperium, oznaczająca władzę powinna być rozumiana jako państwo wywierające wyłączny wpływ na swój okręg kulturowy, jak było to w przypadku Rzymu. Jednakże teraz już tak proste to nie jest;p
Być może dali taki tytuł, aby tylko ładnie brzmiał. Dawno temu czytałem, że film miał się nazywać "300: Battle of Artemisium", ale studio stwierdziło, że jest to zbyt 'egzotyczna' nazwa.
Albo " Rise of an Empire" oznacza po prostu imperium, które chciał zbudować Xerxes. Pierwsza wersja scenariusza, miała akcentować głównie jego historię i podboje, których dokonywał.