Może dlatego że oczekiwałem za dużo. Pierwsza część jednak wysoko postawiła poprzeczkę .
Szkoda.
Wysoka poprzeczka pierwszej części w niczym nie przeszkodziła drugiej,kto polubił pierwszą,myślę ,że od drugiej nie odwróci się plecami.W końcu mogłem się rozluźnić i nie myśleć jakie to przesłania niesie film,tylko pławiłem się we krwi:).
E, czy ja wiem, czy pierwsza część postawiła gdzieś jakąś poprzeczkę? Kino tej samej klasy, co dwójka. Może Butler ma więcej charyzmy od Stapletona, ale za to Green wypada lepiej jako czarny charakter od Santoro z jedynki.
Jedno i drugie to kino klasy B, ale jednak dwójka nie ma ambicji przemycania tanich podtekstów feministycznych (kobiety odgrywają tutaj PO PROSTU ważną rolę - zarówno Artemizja, jak i Gorgo - a nie po nagłym oświeceniu-wyzwoleniu-uświadomieniu, jak w jedynce), nie wtrąca tandetnych homofobicznych gadek, a widowiskowością jedynce nie ustępuje.
No i Stapleton to atrakcyjnieszy facet od Butlera. :P Przynajmniej według mnie. :P
Widowiskowość myślę, że jest większa. Pewnie to też kwestia tego że to swoisty sequel. Gdyby ten film pokazał się jako pierwszy to o 300 pisano by tak samo.
Faktem jest, że postacie zostały spłycone, brakuje trochę drobnych smaczków w stylu rzeczywistych emocji na twarzach (ot chociażby scena przed tym jak Butler wrzuca posła do studni). Ale to zależy od reżysera i może się powtórzę, ale 300 robił mistrz a ten film tylko bardzo zdolny rzemieślnik i właśnie tych drobiazgów brakuje.
Właściwie to nie jestem pewien czy można nazwać ten film sequelem.
Bo akcja toczy się przed, równo z pierwszą częścią, jak i zaraz po niej.
Co do widowiskowości, to myślę że mimo wszytko gdyby 300 ukazało się teraz, to i tak miało by większe grono widzów.
mówiąc "sequel" miałem na myśli ogólną konwencję widowiska w tym stylu. 300 był pierwszym tak zrobionym filmem, no pomijając sin city ale to nie ta bajka.
Podpisuje sie pod wypowiedzia. Spodziewalem sie lepszego filmu, badz na tym samym poziomie. A mimo ze 300 powstalo juz dawno, to tak jak napisal wizi38, mialoby pewnie wiecej widzow niz druga czesc. Spartiaci pod rozkazami Leonidasa...To byl film ktory mozna obejrzec i do niego wrocic! Temistokles i jego lodki? No widzialem i dziekuje;)