PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10046066}
4,8 6,9 tys. ocen
4,8 10 1 6850
4,7 10 krytyków
3000 metrów nad ziemią
powrót do forum filmu 3000 metrów nad ziemią
eltoro10000

A co ma Filmweb do tytułu. Tak wymyślił dystrybutor a nie Filmweb...

dark_angel_1989

Zdziwiłbyś się za ile tytułów, zwłaszcza tych niewydarzonych, odpowiada Filmweb.

eltoro10000

Wcale nie. Wchodzi film do kina pod danym tytułem i Filmweb nie ma nic do tego. To, że jakiemuś staremu filmowi nada swój tytuł to już inna sprawa. Ale chętnie poczytam jakie filmy masz na myśli? Podaj proszę przykłady, bo nie wiem a chętnie się dowiem. P.S. zdziwiłAbyś. Myślałam że avatar jednoznacznie wskazuje że jestem kobietą ale jeśli nie, to już wiesz z pierwszej ręki.

dark_angel_1989

Dziś z połowa filmów nie ma kinowej premiery. Przeczytaj artykuł z FW, zwłaszcza końcówkę.
https://www.filmweb.pl/news/ARTYKU%C5%81%3A+Polskie+t%C5%82umaczenia+tytu%C5%82% C3%B3w+filmowych-44124

eltoro10000

Przeczytałam w końcu cały artykuł. Dzięki za linka. I zwracam w takim razie honor, bo okazało się że jednak Filmweb odgrywa bardziej znaczącą rolę od tego, co myślałam. Choć raczej miałam na myśli sam Filmweb a nie jego społeczność, ale w sumie na jedno wychodzi. Szkoda że w artykule nie podali tych tytułów, które za sprawą filmwebu zostały zmienione-bardzo mnie to ciekawi. 

dark_angel_1989

Tego raczej nigdy się nie dowiesz. Nieraz dają jakiś tytuł, a później go zmieniają. I nie chodzi o to, że zmieniają tytuł filmu, który był w kinach latami (zwykle chodzi o stare filmy) wyświetlany pod jakimś tytułem, a na FW ma inny, nie wiadomo skąd. Przykład - film pod tytułem "Thirteen Lives" miał najpierw na FW tytuł "Trzynaście żyć", a potem, zdaje się po wielu głosach, że nie brzmi zbyt fortunnie {;-)} zmienili na "Trzynastu". Tego chyba dystrybutor nie zrobił raczej. Albo tytuły z błędami lub poprzekręcane, jak np. "Samuraje i kowboje". Trzeba było kilku lat, żeby do nich dotarło, że tytuł brzmiał "Samuraj i kowboje". I tak dalej...

ocenił(a) film na 5
eltoro10000

Z tego co mi się przypomina, to ja poprawiłem ten tytuł na "Samuraj i kowboje"... Ale poprzedni, "Samuraje..." też na dobrą sprawę funkcjonował - tytuł DVD:
https://allegro.pl/oferta/samuraje-i-kowboje-dvd-bronson-mifune-16922238705
zresztą wiele filmów miało różne polskie tytuły, zależy na jakim kanale leciały, edycje VHS czy DVD itd...

kRis

Jeśli jakiś film był wyświetlany w kinach i kilkadziesiąt razy w ciągu wielu lat w telewizji pod jakimś tytułem, to wypada to uszanować i nie wymyślać nowego, z tym, że często wynika to z niewiedzy i ignorancji.