Film calkiem fajny, fakty historyczne mieszaja sie z fikcja, wampiry w niczym nie przypominaja tych z innych, masowych produkcji ( nie blyszcza w sloncu:))), fabula "trzyma sie kupy". Naprawde mozna poczuc atmosfere przeszlosci (kostiumy, sceneria, atmosfera). Jego najwieksza zaleta jest fakt, ze nie jest to tylko zwykly film o wampirach i ich zabojcach, ale takze o przesladowaniu ludzi ze wzgledu na ich kolor skory i tych, ktorzy sie temu przeciwstawili i walczyli o wolnosc do ostatniego srebrnego widelca:) Nie twierdze, ze "Abraham..." jest kamieniem milowym wspolczesnej kinematografii, ale ma klimat i nie nudzi:)
Jedyna slaba strona sa efekty 3D - a wlasciwie ich brak:) Film ogladaloby sie tak samo w normalnej jakosci.
Film słaby wręcz. Takie typowe kino dla dzieci... 3D nie było złe, jednak zdejmując okulary na sali widziałem obraz w zasadzie jak bym nadal te okulary na nosie miał. Tylko napisy były rozdwojone. Różnica taka w okularach, że przy scenach walki z bliska (powiedzmy 1 na 1) to te efekty dopiero widać. Oglądało mi się ten film jak "John Carter" czy "Prince of Persia"... Podobny "klimat" i realizacja. Tak więc za film daję wymęczone 5/10 a za 3D to 7/10. Efekty 3D lepsze niż w Avatarze (Avatara widziałem w IMAX i Multi i nie zrobiły na mnie wrażenia tak jak np te w Avengersach czy w Prometeuszu lub Transformersach) ale gorsze niż w tych filmach co wymieniłem po Avatarze.
efekty 3D - wlasnie za efekty oceniam ten film tak wysoko. Efekty 3D to nie tylko jakies przedmioty lecace w twoim kierunku ze az chcesz je lapac - i pewnie dlatego wielu ocenia ten film tak nisko za 3D, ale sa to tez efekty przestrzenne, drobne rzeczy ktore daja poczucie przestrzennosci. W tym przypadku, jesli dobrze sie przyjrzec, przez caly niemal film w powietrzu unosily sie drobne 3D paprochy ktore stanowily tlo ale za to swietnie dawaly poczucie przestrzennosci. Ja szczerze jak zauroczony patrzylem sie na te unoszace sie fragmenty kurzu, one wlasnie nadawaly przestrzenny obraz calosci. Bardzo ciekawy i oryginalny pomysl na oszukanie widza. Ja moze i bylem w ten sposob oszukany ale podobalo mi sie to.