PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30831}

Akademia Policyjna

Police Academy
1984
6,9 95 tys. ocen
6,9 10 1 95327
6,2 25 krytyków
Akademia Policyjna
powrót do forum filmu Akademia Policyjna

Świetna seria filmowa, która razem z Lodami na Patyku przetarła pewne szlaki. Oczywiście klimat jest tutaj troszkę inny niż w lodach jednak mimo wszystko również jest to komedia z przymrużeniem oka, która doczekała się wielu części. Pierwsza odsłona jest chyba dla mnie najlepsza. Niepokorny Mahoney, który z jednej strony jest pewnym siebie cwaniaczkiem jednak poprzez swoje pozytywne nastawienie oraz uosobienie zyskuje wielu przyjaciół. Poza batalią między Mahonym oraz Porucznikiem Harrisem mamy tutaj świetnie wykreowane pozostałe postacie. Potrafiący swoim głosem wymodulować każdy dźwięk Larvell Jones, lovelas/kochaś - Martin, nieśmiała Hooks, wielkolud i siłacz Hihhtower, fajtłapowaty Barbara Leslle, Karen inteligenta i piękna miłość Mahonego oraz Douglas Fackler czyli lalusiowaty pedancik z wiecznym pechem do generowania katastrof wokół siebie. Generalnie pomimo upływu lat bawi do dzisiaj. Świetny humor, postacie i klimacik policyjnej akademii. Swoją drogą scena z prostytutką pojawiająca się w podium na mównicy została po latach bezczelnie skopiowana w filmie Wieczny Student 3 z 2009 roku o czym nie omieszkałem tam napisać. Na szczęście film w porównaniu do pierwszej odsłony akademii wypadł fatalnie i nie załapał się nawet do pierwszej setki za 2009 rok.

ocenił(a) film na 8
Patryk23678990

Edit : Zapomniałem wspomnieć o Tackelberym. Koleś, który ewidentnie miał jakieś zaburzenia psychiczne. Jego mimika twarzy sprawiała, iż momentami wyglądał jak obłąkany. Ewidentnie miał wkrętke na Rambo. Nie mógł doczekać się strzelaniny akcji itp. Osoba typowo uzależniona od adrenaliny. Dodatkowo jego nadpobudliwość przypominała mi trochę Królika Maxa z amerykańskiej serii animowanej Sam and Max.