PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10014264}
5,3 47 tys. ocen
5,3 10 1 47085
4,0 52 krytyków
Akademia pana Kleksa
powrót do forum filmu Akademia pana Kleksa

Ciekawa ta nowa Akademia, ale po obejrzeniu nasunęło mi się jedno pytanie, czy jest to film odpowiedni dla dzieci. Film jest mroczny, postacie "wilkołaków" kojarzą się bardziej z horrorami niż bajką. Dodatkowo, treść filmu porusza mnóstwo bardzo trudnych wątków od straty bliskich, samobójstwa przyjaciela, wojny, przejścia z wieku dziecięcego w dorosłość i wiele innych, niestety nie pozostawiając nas z wieloma pytaniami i brakiem rozwiązania fabularnego. W ostateczności nie wiemy jaki morał płynie z tej bajki. Szkoda, że "poczucie misji" albo pogoń za sensacyjnością, która sprawdza się w kinie akcji, nie dała widzom możliwości zanurzenia się w baśniowy świat Akademii, pięknie zresztą oddany za pomocą obrazu. Również, muzyka potęgowała uczucia smutku, przygnębienia i mroczności. Szkoda, bo piosenki do słów Brzechwy stanowiłby piękny kontrapunkt dla rozładowania napięcia związanego z trudnymi przeżyciami bohaterów. Nie jestem pewna czy te utwory pozostały z dziećmi i rodzicami po seansie, bo to jednak byłoby miłe pośpiewać z młodszym pokoleniem. Nowej wersji brakuje lekkości, zabawy, przestrzeni na wyobraźnię, która zresztą jest głównym motywem tej opowieści. Niestety, ciemna strona zdominowała obraz, ignorując dziecięcą wrażliwość a nawet stając się zagrożeniem. Z ciekawości sprawdziłam limit wiekowy w ImbD. Brak. Dystrybutor niestety nie podaje tej informacji. Postanowiłam spytać więc osoby, która jest rodzicem. W odpowiedzi usłyszałam zdecydowane nie. Podsumowując nie jest to film dla małych dzieci. Może dla nastolatków, w wieku minimum 12 lub 13 lat. Najlepiej, żeby rodzice obejrzeli z dziećmi, bo po filmie może pojawić się wiele pytań. Życzyłabym sobie również, żeby polscy dystrybutorzy wprowadzili praktykę podawania rekomendacji wiekowej. Dla porównania podam, że przy serii filmów o Harrym Poterze limit wieku został podany. Jedynie pierwszy film z tej serii jest od 6 lat, a kolejne od 12. Na koniec dodam, że nie podejmuję polemiki z osobami, które twierdzą, że kiedyś nikt się nie przejmował, co dzieci ogalądają i jakoś "wyrośliśmy" na ludzi. Nie przekonuje mnie ten argument, tak samo jak, to że klaps nie jest przemocą. Pomiędzy, zimnym chowem a nadopiekuńczością jest jeszcze bardzo dużo przestrzeni na inne modele rodzicielstwa. W tym temacie gorąco polecam film "Za duży na bajki",który jest dostępy na Netflixie.

ocenił(a) film na 5
an_ska_filmaniak

Miałam na myśli serwis IMDb! (podałam błędnie) ImbD