PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=601282}

Akademia wampirów

Vampire Academy
2014
5,7 25 tys. ocen
5,7 10 1 24952
Akademia wampirów
powrót do forum filmu Akademia wampirów

jak wasze wrażenia po przeczytaniu książki ja byłam zachwycona a teraz poszukuje książki która tak samo mnie wciągnie :)

zzuziaaa

Bardzo mi się podobała, ale mam wrażenie, że drugiej takiej nie znajdziesz ;). Najlepsze było Blood Promise i Last Sacrafice, no i może Shadow Kiss.
PS Teraz czekam tylko na Bloodlines (Kroniki Krwi).

ocenił(a) film na 5
Cassie93

wiesz może kiedy pojawi sie w sklepach kronika krwi

zzuziaaa

Bloodlines! Obie części są świetne.

justareader

wbijajcie i zapisujcie się do naszych grup na fejsie:
https://www.facebook.com/groups/165509936805623/ - o akademii
https://www.facebook.com/groups/181977218502468/ - kroniki
https://www.facebook.com/groups/342528162477289/ - golden lily
https://www.facebook.com/groups/401534196577922/ - Indigo Spell (Trzecia część Bloodlines)
tam możemy pogadać o tych książkach, bo tu to raczej miejsce na dyskusje o filmie;)

ocenił(a) film na 7
zzuziaaa

Ksiażka Blaski, nie jest o wampirach ale bardzo wciąga. Oczywiśćie polecam serię 'Jutro'

ocenił(a) film na 8
Liwia_1

Ja polecam serię "Szeptem", "Miasto kości" i "Wampiry z Morganville"

zzuziaaa

Polecam Dary anioła i Piekielne maszyny :)

zzuziaaa

seria Upadłych :) też bardzo dobre

ocenił(a) film na 7
zzuziaaa

Polecam inne serie tej autorki. Moją ulubioną jest seria o sukkubie <3 Zaczęłam też córkę burzy i kroniki krwi :) Córkę burzy 3 część powolutku tłumaczę na polski.

ocenił(a) film na 3
aleera89

Również polecam wszystkie książki Richelle Mead, w czerwcu wychodzi pierwsza część nowej serii dla dorosłych 'Age of X', nie mogę się doczekać. :)
Dałabyś znać, jak przetłumaczysz trzecią część?:) Bardzo bym chciała przeczytać całą serię, a nie mogę znaleźć tłumaczenia, a wolałabym jednak przeczytać po Polsku, a na amber prawdopodobnie nie ma co liczyć z dokończeniem serii, już kilka razy taki numer zrobili...

ocenił(a) film na 7
Katie_Scarlett

dam znac. W swieta licze na znaczny postep. Na chwile obecna 2 rozdzialy ktos przetlumaczyl.

ocenił(a) film na 3
aleera89

O, dziękuję. :) Widziałam dwa rozdziały właśnie, ale stwierdziłam, że poczekam na całość. :)
Ile czasu zajmuje przetłumaczenie takiej książki? W ogóle się nie orientuję,a podziwiam takie osoby, którym się chce, znajdują czas i są w stanie dobrze to zrobić. ;)

ocenił(a) film na 7
Katie_Scarlett

książki? Dużo, gdyż pracuję na cały etat i dorabiam, a poza tym mam domowe obowiązki... Książkę tłumaczę dla przyjemności, więc nie codziennie mam czas to robić. Na chwilę obecną mam pół 3 rozdziału. Będę wrzucać rozdziałami. Dam tutaj znać komentarzem kiedy już wrzucę na gryzonia. Nick taki sam, więc znajdziesz ;)

ocenił(a) film na 3
aleera89

Fajnie, że w ogóle komuś się bezinteresownie chce to robić. ;) OK, dzięki bardzo i będę cierpliwie czekać.

ocenił(a) film na 3
zzuziaaa

Polecam:
seria o Nocnej Łowczyni - Jeaniene Frost + spin-offy
kroniki Mac O'Connor - Karen Marie Moning + spin-off
seria 'Pieśni Lodu i Ognia' - George R. R. Martin (na podstawie nakręcony jest serial 'Gra o tron', te książki raczej z AW nic wspólnego nie mają, mimo to polecam gorąco, bo to jedna z moich ulubionych serii :D)
trylogia Czasu - Kerstin Gier (niemiecka ekranizacja 'Rubinrot' miała premierę na początku marca)
seria o Kate Daniels - Ilona Andrews
trylogia 'Igrzyska śmierci' Suzanne Collins (prawdobodobnie ciężko było przegapić ten tytuł, bo dzięki filmowi zrobiło się o nim głośno, nie jest to fantastyka jak AW, ale warto spróbować)
książki Neila Gaimana, Terry'ego Pratchetta, Robin Hobb.
Fanom AW mogą też spodobać się serie: 'Żelazny Dwór', 'Wampiry z Morganville', 'Dary Anioła', 'Diabelskie Maszyny', 'Paranormalność'.

Katie_Scarlett

Ja szukam czegoś co będzie tak dobre jak AW bo wiadomo, że nic tego nie pobije:D Tak według mnie xD Kocham tę serię i czytam serię Bloodlines :D Nie umiem się wciągnąć w żadną inna aż tak jak w AW :D To chyba zasługa tego idealnie stworzonego przez Mead świata :D

ocenił(a) film na 3
xhulix12

I jak Ci się Bloodlines podoba? ;)
Rozumiem Cię całkowicie, też gdy spodoba mi się jakaś książka/seria to potem mam problem z powrotem do rzeczywistości, mogłabym czytać w kółko niektóre serie, żyć w innym świecie i przeżywać wszystko razem z bohaterami. :D
Pierwszy raz AW przeczytałam kilka lat temu, kiedy szukałam czegoś co zastąpi mi w jakimś stopniu 'Igrzyska śmierci' i mimo, że te serie nie są do siebie podobne, to AW świetni się sprawdziła, przywiązałam się do bohaterów i pokochałam Richelle Mead. :) W tym samym czasie co AW czytałam 'Dary Anioła' i też mi się podobało, ale nie zachwyciło mnie tak jak niektórych, jak nie czytałaś to skuś się, świat jest ciekawie przedstawiony, pełno magii i fajny klimat, ale bohaterowie wydają mi się trochę schematyczni szczerze mówiąc, ale jest to jedna z popularniejszych książek młodzieżowych i ma naprawdę wielu wiernych fanów i jest to dobra, więc przeczytaj, może Cię wciągnąć nawet bardziej niż AW. ;)
Z książek o wampirach u mnie na pierwszym miejscu jest AW i seria o Nocnej Łowczyni, ta druga już bardziej do starszych czytelników jest skierowana, nie wiem ile masz lat, ja tam młoda jestem i uwielbiam te książki, jak nie przeszkadzają Ci sceny erotyczne (dużo ich nie jest) to możesz tę serię spróbować przeczytać, jest świetna i główna bohaterka też, tak jak Rose ma cięty język i potrafi skopać tyłek, umie poradzić sobie w życiu i jest Bones, jeden z moich ulubionych męskich bohaterów w książkach! :D

Katie_Scarlett

o no to musze sprobowac;) w tym roku koncze 18 ;) Bloodlines bardzo przypadlo mi do gustu no i Adrian jako bohater pierwszoplanowy ;D kocham tą serie ale nie jest lepsza niz AW. Wydaje mi sie ze w AW bylo wiewiecej watkow i choc opowiadala ją Rose to nie chodzilo tylko o nia. A w Kronikach glownie chodzi o Sydnej i o to co sie wokol niej dzieje..w pierwszej czesci jeszcze sa watki poboczne i w Zloten Lili tez sie zadarzaly a w Indygo Spell nie ma juz prawie wcale:/ Jednak mam taki sentyment do tego swiata, ze chocbym chciala to musze przeczytac i koniec;)

ocenił(a) film na 3
xhulix12

Spróbować zawsze warto. Czyli jesteśmy w tym samym wieku. :D Ja czytałam tylko pierwszą część 'Bloodlines' i była świetna, ale tak naprawdę to na żadnej książce Richelle Mead do tej pory się nie zawiodłam. AW raczej u mnie ta seria nie przebije, mimo obecności Adriana, którego uwielbiam, jednak ten sentyment do Rose, Dymitra, pozostałych bohaterów i ich przygód pozostaje. ;)
Muszę w końcu 'Złotą Lilię' kupić i przeczytać. ;)

Katie_Scarlett

Nocna Łowczyni jest świetna, jedna z moich ulubionych serii.
Nie czytałam jeszcze kronik krwi, bo moja półka aż ugina się od nowych książek, ale mam w planach. :)

ocenił(a) film na 2
xrosemarie

Co czytać po Akademii? Na pewno serię "Kronik krwi", które opowiadają historię Sydney i Adriana, naprawdę warto, świetne książki, na polskim rynku są dwie części dostępne. Warto sięgnąć po Dary Anioła, Igrzyska Śmierci, Niezgodną czy Rebelianta. Wszystkie te książki są również tak wciągające jak Akademia Wampirów :)

ocenił(a) film na 3
xrosemarie

Znam ten ból, mam tyle książek kupionych do przeczytania i na liście do kupienia, a nie mam czasu ostatnio, bo udaję, że się uczę. :D Mam nadzieję, że w wakacje uda mi się ponadrabiać.
'Nocna Łowczyni' to też jedna z moich ulubionych książek, nie spodziewałam się po tej serii, że tak bardzo mi się spodoba, a jednak. Czekam teraz aż wydadzą czwartą część w Polsce, na serie 'Night Huntress World' i 'Night Prince' pewnie nie ma co liczyć i trzeba się będzie ebookami zadowolić.

Katie_Scarlett

Tez bym chciala znac ten bol;) ja nie mam nic kupione ;) Mam ostatnio braki w portfelu ;/ Wiec musze czekac na lato i po pierwszej wyplacie sobie kupie xD a w jakich ksiegarniach najczesciej kupujecie?

ocenił(a) film na 3
xhulix12

Oj, biedna. :D Ja nie kupuję raczej w księgarniach, wtedy sama bym miała braki w portfelu ogromne. :D Przeważnie zamawiam na allegro, dużo bardziej się opłaca, jest większy wybór i można trafić na naprawdę świetne okazje, czasem seria książek na allegro jest w cenie jednej z księgarni. ;)

Katie_Scarlett

Wow! Tez czasem szukalam na allegro ale wkoncu i tak zamawialam z ksiegarni ;D Chyba zaczne czesciej szukac ksiazek na allegro;) Zamawiasz zawsze nowe czy uzywane tez?

ocenił(a) film na 3
xhulix12

Zacznij, naprawdę bardziej się opłaca i braki w portfelu będą mniejsze, albo ilość książek większa, jak wolisz. :D
Różnie, zależy od książek, jak chcę zaraz po premierze kupić, to raczej ciężko znaleźć używaną, ale niektóre stare książki jest za to trudno znaleźć nowe, albo ich cena jest za wysoka i wtedy zamawiam używane. ;)

Katie_Scarlett

No wiecej ksiazek mnie ucieszy jak i mniejsze braki w portfelu ;D Poszukam sobie swoich ulubionych moza znajde jakies ciekawe oferty:D

zzuziaaa

Nic nie przebije Akademi Wampirów , ale seria Szeptem też jest całkiem niezła . Ja zdecydowanie polecam fanfiction o harrym potterze , tylko to wciągneło mnie tak jak Akademia . Świetne jest Bez cukru !

ocenił(a) film na 8
zzuziaaa

Zgodzę się drugiej takiej książki nie znajdziesz:P moge ci zaproponować te które ja przeczytałam i mi się podobały:
Rachel Hawkins - dziewczyny z Hex Hall (3części) o czarodziejach wilkołakach elfach
Claudia Gray - Wieczna Noc (4części) o wampirach ludziach
Kelley Armstrong - Njmroczniejsze moce (3części) o ludziach wilkołaku czarownicach czarownikach nekromance duchu
Joanna Chmieleweska - Wszystko czerwone i Wszyscy jesteśmy podejrzani

ocenił(a) film na 2
zzuziaaa

Ja bardzo polecam książkę Richelle Mead "Georgina Kincaid" jest to seria o sukubie, tak samo piękna jak Akademia Wampirów. Serię zaczyna "Melancholia sukuba" polecam gorąco! :)

ocenił(a) film na 5
brudna91

właśnie zaczełam czytać ... ta autorka jest niesamowita . ja w życiu nie czytałam ksiażek a tu prosze kolejna seria :)