PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10713}

Akt oskarżenia

The Paradine Case
1947
6,8 1,8 tys. ocen
6,8 10 1 1833
5,6 5 krytyków
Akt oskarżenia
powrót do forum filmu Akt oskarżenia

Mistrz suspensu zaprasza nas na intrygujący przewód sądowy, który obnaży namiętności ludzkie i enigmatyczną zbrodnię. W niezwykłej scenerii rezydencji państwa Paradine przy muzyce klasycznej zostaje aresztowana pani Paradine pod zarzutem otrucia niewidomego męża...Zjawiskowa kobieta (Alida Valli) wzbudza duże emocje, obrony podejmuje się Anthony Keane (Gregory Peck), który ulega namiętności do oskarżonej i jego obrona przyjmuje tor obrony przysłonięty literą sprawiedliwości. Żona Keana (Ann Todd) odkrywa fascynację męża i próbuje ratować reputację męża i zachować godność wobec podejrzanej. Niezwykłość postaci, która pojawia się to Judy Flaquer (Joan Tetzel) i Sir Simon Flaquer (Charles Coburn) córka i ojciec prowadzą fascynujące, kontrowersyjne i humorem podszyte dialogi, Lord Thomas Horfield (Charles Laughton), sędzia i jego małżonka Lady Sophie Horfield (Ethel Barrymore) konserwatywność daleko posunieta, prokurator Sir Joseph (Leo G. Carroll). Hipnotyzująca postać służącego i towarysza pana Paradine Andre Latour (Louis Jourdan), młody przystojny i bardzo tajemniczy, niedwuznaczna relacja z panią Paradine. Hitchcock wciągnął nas w ten dramat rozwijający się wraz z akcją hermetycznego pomieszczenia, narastające napięcie i zaskakujące zakończenie w porywach muzyki Franz Waxman i Paul Dessau. Polecam doskonały dramat z dreszczem, doskonałe aktorstwo.

ocenił(a) film na 5
nemezis1212

Hmmm... czyżbym oglądał jakąś inną wersję tego filmu? Aktorstwo może i niezłe ale dramat? Z dreszczem? Fascynujące dialogi? Hipnotyzujące postacie? Opamiętaj się, człowieku...

ocenił(a) film na 10
metropolis

Witam:) Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź...też mam wątpliwości, czy ten sam film Człowieku oglądaliśmy? Nieważne, co Ty Człowieku oglądałeś, bo mamy na ten temat odmienne zdanie, odmienne wrażenia, odmienne postrzeganie...więc może jeszcze powinieneś raz zobaczyć dzieło mistrza...lub zostać na średniej ocenie.Pozdrawiam, miłego:)

ocenił(a) film na 5
nemezis1212

Dla jasności: Film oglądałem właśnie przedwczoraj. I nic z tego, o czym piszesz (intrygujący przewód, enigmatyczna zbrodnia, duże emocje, narastające napięcie i zaskakujące zakończenie...) nie znalazłem byłem w tym dziele. Pani Valli jako "femme fatale" jest tak "fatale", jak rolka papy. Biedny Gregory dostaje (z mało zrozumiałych powodów) "małpiego rozumu", miota się po filmie i robi z siebie totalnego idiotę... A pan Selznick powinien zostać przy finansowaniu filmu, zamiast pisać kiepskie scenariusze. Nota bene: Jeśli za TO dałeś 10 punktów, to ile dałeś za "Świadka oskarżenia", który był rzeczywiście znakomity? I w ogóle za co dałeś MNIEJ? Pozdro :o)

ocenił(a) film na 10
metropolis

Witam ponownie. Dla jasności, to nie jestem mężczyzną, tylko kobietą...To nie mój problem, że film Cię nie zelektryzował,nie zahipnotyzował, nie wywołał emocji i napięcia a postaci grający klasy "rolki papieru z małpim rozumem"...itd...nie musimy się zgadzać, nie musimy tak samo odbierać tego filmu. Natomiast cieszy mnie fakt, że doceniłeś film "Świadek oskarżenia" bo zasłużenie, z największą przyjemnością dałam 10 punktów i uważam, że jest doskonały. Pozdrawiam, miłego:)

ocenił(a) film na 5
nemezis1212

Och, jeśli jesteś kobietą, to odwołuję wszystko, co napisałem. PAX! <3

ocenił(a) film na 10
metropolis

Męski szowinizm

ocenił(a) film na 5