Aladyn

Aladdin
1992
7,4 67 tys. ocen
7,4 10 1 67052
7,2 22 krytyków
Aladyn
powrót do forum filmu Aladyn

Zauważyliście, że w niektórych scenach bohaterowie robią miny takie same jak w Małej Syrence? Jest taki moment kiedy Dżasmina uśmiecha sie dokładnie w taki sam sposób jak Arlieka. Podobnie jest zreszta z Aladynem - w jednej scenie zamyśla sie i również ma wyraz twarzy syrenki...

ocenił(a) film na 10
Liquorice

Też to zauważyłam ;) Takie "efekty" da się zauważyć zresztą nie tylko w Aladynie, ale w innych filmach Disneya. ;)

użytkownik usunięty
Liquorice

jak dla mnie alladyn wygladał prawie jak bliźniak Eryka z Małej syrenki

ocenił(a) film na 9
Liquorice

By zmniejszyć koszty animacji po prostu korzysta się z sekwencji z poprzednich filmów.

ocenił(a) film na 10
Liquorice

poza tym trzeba też pamiętać że w zasadzie ta sama ekipa pracowała nad tymi dwoma filmami w dość niewielkim odstępie czasowym:)

agawa_2

podobne, czy nie- zawsze piękne. dla mnie eryk z małej syrenki, czy aladyn są bardzo przystojni (jak na animowane postacie oczywiście:))

mordoklejkaa

istnieja takie podobieństwa, które są elementami celowo zastosowanymi przez twórców. Nie pamiętam w tej chwili, jak nazywa się ten zabieg, ale jest bardzo popularny w disneyowskich filmach. Idealnie odwzorowane miny postaci, postacie z wcześniejszych filmów pojawiające się na parę sekund.

ocenił(a) film na 10
Moonwalker_80s

jest również inne nawiązanie do 'Małej syrenki' - w jednej ze scen pokazany jest taki krab, który wygląda identycznie jak Sebastian z 'MS' :)

rhapsody2

Powiedziałabym nawet że to ten sam. A np podobieństwo Mulan do Pocahontas - niektóre miny baaardzo podobne.

ocenił(a) film na 10
rhapsody2

Na sto procent krabik to Sebastian(słychać nawet muzykę z Under the Sea)

Liquorice

http://www.joemonster.org/art/10587/Disneya_bajki_z_recyklingu

a potem widzowie mają deja vu... Może łatwiej zapamiętuje się znane już sekwencje i taka powtórzona mina, czy scena lepiej wpije się w umysł oglądającego?

ocenił(a) film na 8
gemmapirat

Tyle na temat:
http://www.youtube.com/watch?v=DnJ1Tna1W_E

lew890

Dzin ma czapke Goffy'iego jak "jedzie" na wakacje :)

użytkownik usunięty
szizolka

ale to akurat jest celowe nawiązanie, podobnie jak krab Sebastian. Po prostu "Alladyn" to pierwsza "jajcarska" bajka która czerpała z innych.

A Pinokio? dy Al oznajmia Dżinowi, że trzecim życzeniem zamierza go uwolnić, Dżin na to "Chyba robisz mnie w balona", po czym jego głowa na dłuższą chwilę zmienia się w głowę Pinokia z rosnącym nosem. :D
Zgadzam się z monilip. "Aladyn" to jedna z mopich ulubionych bajek, mimo - a może zwłaszcza dlatego.

ocenił(a) film na 10
Liquorice

Nic dziwnego. Disney ma własny unikalny styl, w którym większość jego produkcji została wydana. A jako autor wszystkich bajek mogą wykorzystywać postacie z poprzednich serii, bo nie ma mowy o prawach autorskich. Skoro mogą, to i korzystają.