PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=334554}
5,7 2,5 tys. ocen
5,7 10 1 2465
3,5 2 krytyków
Aleja gówniarzy
powrót do forum filmu Aleja gówniarzy

Tańcząca Azjatka w budce z kebabami rodem z Chungking Express, filmowanie początkowej sceny rozstania przez bohatera żywcem ściągnięte z Samotnych, 5:23 do Warszawy i inne próby odniesienia się do wielu znakomitych i znacznie lepszych filmów wydają się być wprowadzane na siłę.
Do tego rozważania głównego bohatera, które miał w swoim życiu chyba każdy rozumny człowiek, niestety nie czynią filmu uniwersalnym, a banalnym. Sztuczne dialogi i sztuczne aktorstwo (w szczególności filmowej Kasi). Dosyć banalne spostrzeżenia (jedyne trafne to to, że Polska to kraj frustratów).
Temat braku perspektyw (mimo chęci i wykształcenia), rozczarowania światem, w którym przyszło żyć, poszukiwaniu swojego miejsca i sensu życia, ciągłej ucieczki w świat marzeń, ucieczki przed samym sobą itd. można było przedstawić o wiele ciekawiej, tu niestety nie wyszło. Bez polotu.

ocenił(a) film na 4
freaky_funk

Rozczarowałem się tym filmem bardzo, znajoma polecała, a tu dupa straszna. Zerżnięte pomysły z Samotarich, ponadto kiepskie aktorstwo, reżyseria kuleje. Film sili się na ambitny, pełen rozważań świata z perspektywy bezrobotnego absolwenta, a tu marność. bueh
Także oceniłem na 4/10, cały czas było 5 dopóki nie usłyszałem słów wieńczących film - "i co chcielbyście jeszcze usłyszeć o tej historii? żyyyyyyyli długo i szeeeeeeśliwie". Cytując za Andrzejem Saramonowiczem zawsze będę wolał płytka strzelankę od płytkiej obyczajówki.

ocenił(a) film na 5
xanovich

No, akurat Saramonowicz z tym swoim "Lejdis" to ostatni człowiek w tym kraju, który o kinie może się wypowiadać...