PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465818}

Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 371 tys. ocen
7,1 10 1 371236
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Jak dla mnie - finalny dowód na to, że pokłady wyobraźni Burtona się wyczerpały i zdecydował się skręcić w stronę typowego mainstreamu. Tym bardziej zadziwiający to produkt, gdy wziąć pod uwagę jak wdzięcznym materiałem na film jest książka Carrolla. Tutaj z uroku i wdzięku przygód Alicji nie zostało praktycznie nic. Zamiast skrajnie zakręconej baśni, w której każdy znajdzie coś dla siebie, otrzymujemy wymęczone dziwadło na modłę "Opowieści z Narnii". Depp i Bonham-Carter - tacy jak zawsze. O takich kwestiach jak scenografia wypowiadać się nie będę, gdyż... zwyczajnie jej tu nie ma. Wszystko wykreowane zostało na ekranie komputera, przez co większość czasu upływa w przeświadczeniu, że oglądamy jakąś infantylną grę dla fanów Harry'ego Pottera, a joystick trzyma ktoś inny. Nie obiecywałem sobie zbyt dużo po tym filmie, ale okazało się, że jest jeszcze gorzej niż podejrzewałem, że będzie. Blisko dwie godziny pustki i nudy.

ocenił(a) film na 3
Caligula

zgadzam się w pełni sceptycznie podchodziłem do tego filmu i obejrzałem kilka lat po premierze = strata czasu, faktycznie nudno, nudno, nudno - schematycznie i tendencyjnie do bólu, prymitywna historyjka gdzie komercja wylewa się z każdej scen, też myślałem że dam jakieś 6 lub chociaż 5 - ale nie ma za co. film jak kiepska gra komputerowa - świetna uwaga bo miałem takie same odczucia

Caligula

Masz rację w 100%. Alicja w Krainie Czarów zamiast ukazać nam dziwaczny i wręcz niepokojący świat magii, serwuje nam zwykła tandetną bajeczkę fantasy dla nastolatek. Tim Burton ma talent do tworzenia wyjątkowych filmów w których może pochwalić się swoją wyobraźnią, problem w tym, że czasami jego talent ogranicza tylko do oprawy wizualnej. Każdy jego film może pochwalić się dobrymi efektami specjalnymi, świetną scenografią i kostiumami, ale w wielu przypadkach to jedyne atuty. Bywa, że Burton nie umie w ciekawy sposób opowiedzieć historii, fabuła jest nudna, głupia i nieciekawa, a sami bohaterowie nijacy. Jego nieudane filmy, jak np Alicja są pozbawione tej iskry, która sprawia, że są one faktycznie czymś wyjątkowym.

ocenił(a) film na 7
Caligula

Masz rację. He lost his muchness. Film dla mnie dobry, ale jednak czegoś brakuje i mógł być naprawdę dużo, dużo lepiej zrobiony.

ocenił(a) film na 7
Caligula

Ze smutkiem się zgadzam. Film jest całkiem niezły, ale w ogóle nie czuć w nim ręki Burtona. Ocenę podciągnąłem o jeden punkt bo uwielbiam Alicję w Krainie Czarów (mam na myśli głównie książkę Lewisa Carrolla). A po tym reżyserze spodziewałem się czegoś w stylu gry American McGee's Alice... Może gdyby to nie było dla Disneya...?