PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465818}

Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 371 tys. ocen
7,1 10 1 371236
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Efekty wspaniałe, Helcia i Johnny świetnie.
Jednak Burton i Alicja, to mogłoby być coś wspaniałego, czarującego, niepowtarzalnego i niesamowicie magicznego...
Za mało w tym wyobraźni i kreatywności Tima. Bardzo mi tego brakuje w tym filmie.

I z tego co wiem to miała być ALICJA, a nie kapelusznik w Krainie Czarów. Film napisany typowo dla Deppa i chociaż podołał temu, nie podoba mi się, że to on jest gwiazda scenariusza.

Nie wiem też, czemu dali Wasikowską na Alicję. Jak dla mnie, zagrała po prostu dennie.

Tyle. Dałam 8/10, bo mimo wszystko, kocham ten film... ;)

ocenił(a) film na 2
_Evilly_

Serio? Mi się wydawało, że w tym filmie jest za dużo Burtona, a za mało czegoś oryginalnego. Mamy przecież:
- Reinterpretację znanej historii
- Johnego Deppa, Helenę Bonham Carter i Danny'ego Elfmana
- Dziecko zamknięte w ciele dorosłego + gra je Johny Depp
- Nieszczęśliwą osobę, której nikt nie rozumie
- Czarną jak cholera scenografię
- Buźki wymalowane na biało, za Chiny nie wiem czemu
- Czarny charakter zły bez powodu
- Straszny, złowieszczy, mroczny, <i tak dalej> klimat
- Odmienność i brak akceptacji główną problematyką
I tak dalej. Zupełnie jakby Tim Burton nakręcił nie film, a parodię filmu w stylu Burtona.

Film był jak dla mnie bardzo infantylny, miał mnóstwo dziur w fabule (Skąd ta przepowiednia? Dlaczego akurat Alicja powinna zabić Żabo-coś-tam? Skąd pomysł, że zna się na gospodarce? Czy Biała królowa wykazuje jakieś zdolności przywódcze? Dlaczego Alicja nie zmiażdżyła Królowej, kiedy była ogromna?) i uprościł jedną z najwybitniejszych historii w dziejach ludzkości do zwykłej walki "dobra" ze złem. Morał też do mnie nie trafia. Może dlatego, że Burton przedstawił wariatów jako debili (co mnie zaskoczyło, zważywszy, że zwykle tworzy świetne kreacje dziwaków). Już od pierwszych zwiastunów wiedziałem, że ten film będzie zły. Wygląda jak "Opowieści z Narnii" i "Władca Pierścieni" dla przedszkola.
Ale może moja opinia wynika z faktu, że nie widziałem tego filmu w 3D.

ocenił(a) film na 6
_Evilly_

wiesz, szału nie było...