PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465818}

Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 371 tys. ocen
7,1 10 1 371236
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Alicję pokochałam,za wielość kolorów i bajkowy świat . Może jest we mnie za wiele z dziecka,a może niebezpieczne umiłowanie do lukru...ale film mnie urzekł. Książkę znam równiez z perspektywy naukowych i uniwersyteckich debat i rozważań nad jej przesłaniem więc i na film spojrzałam mając na uwadzę dogłębne analizy.
Jestem zachwycona,własnie tak wyobrażałam sobie Wonderland.!!!
Zupełnie nie rozumiem skąd zarzuty wobec obsady aktorskiej,peleton gwiazd!
Bardzo dobra Wasilewska,Johnny jak zawsze w formie...doskonale wymyślona postać,świetnie ucharakteryzowana i zagrana. No i Helenka.Helenka jest mistrzynią bez dwóch zdań!
Jako miłośniczka Burtona muszę dokonać małego coming out : mentalnie gwałcę to DVD.Nie raz i nie dwa i nie zamierzam przestać.

annishere

Mnie też ten film urzekł, Burton wymyślił wspaniałą Krainę Czarów, można go krytykować i jego filmy także, ale wyobraźnię to on ma. Spotkałam się już z krytyką "Alicji", mianowicie niektórzy porównują ją do horroru i uważają, że nie nadaje się do puszczania dzieciom. Ja się z tym oczywiście nie zgadzam, ten film jest bardzo dobrze zrobiony, postacie dają się lubić, a ja sama odnalazłam w nim bardzo ważne przesłania, jak choćby, żeby nie pozbywać się marzeń, nawet jeśli dzieciństwo mamy już dawno za sobą :)

ocenił(a) film na 5
DagnaMara

Uważasz, że Burton WYMYŚLIŁ krainę czarów? O.o
Wymyślił ją Carroll.
A film jest mocno średni, po reżyserze tej klasy i z takim dorobkiem spodziewałem się totalnego odjazu do psychodelii (coś jak American McGee's Alice), a dostałem polukrowaną papkę bez klimatu.

yesan

Chodziło mi o to Krainę Czarów z filmu, a nie że jest autorem książki. Zresztą możesz mieć o nim jakie chcesz zdanie, a jak chcesz filmu dla psycholi to źle trafiłeś.

ocenił(a) film na 5
DagnaMara

W takim razie nie pisz, że to Burton ją wymyślił, bo praktycznie nie dodał niczego od siebie ;)
Widzę też, że nie odróżniasz "psychodelii" od "filmu dla psycholi". Współczuję.

yesan

Wiesz, nie zamierzam się w dawać w dalszą dyskusję z tobą. Lepiej naucz się czytać, bo ja w swojej wypowiedzi wcale nie wspomniałam o książce, a chodziło mi o klimat w filmie i scenerię, a to już wybacz, ale stworzył Burton. Koniec. Dziękuję.

ocenił(a) film na 5
DagnaMara

Wybacz, ale trafiłem już na opinie, że "kraina czarów" (nie cierpię tego tłumaczenia) została wymyślona właśnie przez Burtona, stąd moja reakcja. Jeśli Cie to uraziło, to przepraszam.

A tak przy okazji (trochę się przyczepię) - scenerię wymyślili Robert Stromberg oraz Karen O’Hara ;)
Piszę to, ponieważ wielu ludzi uważa, że jak film jest w reżyserii (zależnie od fetyszu): Wielkiego Mistrza Burtona/Spielberga/Tarantino etc. to są oni odpowiedzialni za wszystko. A gucio, wcale nie prawda. Każdy wysokobudżetowy film to efekt pracy całego sztabu ludzi. A tak naprawdę najważniejsze rzeczy dzieją się, wbrew pozorom, w montażu. Bo to od niego zależy ostateczny obraz i wydźwięk filmu.

Co do klimatu: moim zdaniem, film go, jak już pisałem, nie miał. Jednak każdy ma prawo do własnej opinii. Koniec. Dziękuję.

yesan

Wiesz, jeśli ktoś myśli, że cała historia w tym filmie jest wymyślona i stworzona przez Burtona, to ja takiej osobie współczuję niewiedzy. Na twoim miejscu pewnie by mnie też krew zalewała po takich opiniach :)

ocenił(a) film na 9
annishere

Och, tak, tak, zgadzam się! Moi ulubieńcy to Marcowy Zając i Bendersnatch, szkoda, że ich tak mało... Film to po prostu REWELACJA, kupiłam 2 tygodnie temu i nie mogę, po prostu NIE MOGĘ przestać go oglądać! I ta Bloody Big Head, haha...

annishere

Ja też należę do "bezkrytycznych fanów Burtona" :D Zakochałam się w opowieści O Alicji w reżyserii Burtona :-)