PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465818}

Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 371 tys. ocen
7,1 10 1 371236
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Jak już prowokujesz to wymyśl coś, a nie kopiuj.

neo_angin

przecież Manny ma rację

Vaylander

To fizycznie niemożliwe. Many jest ułomny.

ocenił(a) film na 5
neo_angin

A ty śledzisz go czy jak? :) Bo co znajdę jego post (nieważne czy z prawdziwego, czy drugiego konta), to zaraz pod nim ty. Jak dwaj bracia syjamscy normalnie :)

A nawiasem mówiąc, akurat w tym przypadku Manny ma rację. Burton zrobił zwykły, niczym nie wyróżniający się film dla hamburgerów. Jedyny fajny pomysł to uczynienie z Alicji dorosłej wersji i ciche podkochiwanie się w niej Kapelusznika. Reszta jest przeciętnie albo nawet słabo zrealizowana. Scenariusz pozbawiony krzty emocji i jakiegoś dramatyzmu, postacie nieciekawe, nawet świat jest płaski (gdzież mu tam na przykład do avatarowej Pandory?), bo nawet nie da się go poznać lepiej, skoro Alka skacze z jednego miejsca na drugie z prędkością TGV. Bo co jakaś miejscówa wydawała się ciutkę oryginalna, to ziuuu... i jesteśmy w kolejnej.

Freeman47

Nie śledzę. Tak się składa że co wchodzę na jakieś forum to widzę jego głupie wpisy. Szczególnie z alterkonta. Ha. Mi się podobał bardziej od Avatarka. Jest oglądalny poza kinem. "Avatar" powoduje zaśnięcie po 10 minutach.

ocenił(a) film na 5
neo_angin

Avatar to przynajmniej solidna przygoda i film w sam raz na jeden raz w oszałamiającej oprawie technicznej. Alka niestety nie. Tak jak i większość ostatnich filmów Burtona niestety...

Freeman47

Zależy co klo lubi. Avatar poza kinem nawet na 50 calowym TV traci 50%. Alicja nadal ma tą fajną psychodelę. Dziwne bo oprócz Alicji (też nie ma tragedii, w setce FW są gorzej oceniane filmy) ostatnie filmy Burtona są oceniane przez krytyków niesamowicie wysoko. Sweeney Todd (Obok "Moulin Rouge imo najlepszy Musical dekady) już w ogóle. Żaden film Noiana takimi ratingami w stanach pochwalić się nie może ("Memento" i "Mroczny Rycerz" są blisko). Burton kręci tak jak i Tarantino filmy dla swoich fanów (z wyjątkami), a nie pod Box Office. Obaj i tak sprzedają się dobrze bo rzesza fanów jest ogromna.

ocenił(a) film na 5
neo_angin

Ale Alicja właśnie była zrobiona pod box office i to zdecydowanie. Sweeney Todda nie widziałem i jakoś mnie szczególnie nie ciągnie do niego. Może Burton i kręci filmy w swoim nietypowym stylu, ale dla mnie wszystko co miał do przekazanie, pokazał w Powrocie Batmana. A od Marsjan to już zaczął zjadać własny ogon.

Freeman47

Alicja tak, ale nacisk ze strony Disneya na zrobienie z tego filmu familijnego był zbyt duży (jakby dostał wolną rękę to pewnie dostalibyśmy psychodelę na miarę American Mcgee's Alice). Napisałem że z wyjątkami. To jest zupełnie inny Burton niż w latach 90-tych. Moim zdaniem dojrzał artystycznie. Szczególnie widać to w poruszającej "Dużej Rybie". Moim zdaniem najlepszy jego film obok Edwarda.

użytkownik usunięty
neo_angin

5 film Nolana pod względem jest lepszy niż Burtona najlepszy.
A co to filmów Avatar i Alicja to obrazą dla tego pierwszego jest zestawianie go z tym drugim

Jak już odpowiadasz na moje wypowiedzi to odpowiadaj z jednego konta. Taka rada.

ocenił(a) film na 8
Freeman47

i na co porównujesz do "avatarka"?

ocenił(a) film na 6

Możesz z łaski swojej nie wypowiadać się w imieniu ogółu? Czy naprawdę trudno pojąć, że w przypadku kina nie da się obiektywnie zakwalifikować film jako zły/dobry? Poza tym jak już starasz się błyszczeć jako wielki ,,krytyk", to chociaż podaj jakieś rozsądne argumenty.

MasterOfCookies

Nie radzę kłótni z nim. Będzie się ciągnąć przez 2 strony po czym wyjdzie na debila i zacznie cię wyzywać.

użytkownik usunięty
neo_angin

nie odwracaj kota ogonem

Nie mam zamiaru wchodzić z tobą w kolejną durną dyskusję.

użytkownik usunięty
neo_angin

skoro tak to następnym razem nie pisz takich bzdur. Taka rada.

To była OBIEKTYWNA prawda.

użytkownik usunięty
neo_angin

OBIEKTYWNA prawda psująca idealnie do ciebie krzykaczu z forum króla lwa

Co ja tam takiego napisałem? To ty jesteś krzykaczem na tamtym forum. OBIEKTYWNA prawda to przytyk w twoją stronę.

użytkownik usunięty
neo_angin

przejrzyj sobie jeszcze raz a się dowiesz

Dalej nie wiem o co ci chodzi. Kończę tą żenującą wymianę zdań. Nara.

ocenił(a) film na 5
neo_angin

Załatwić wam walkę na ringu? :)))

Freeman47

Nie trzeba xD. To i tak niewinna wymiana zdań w porównaniu do tego co było na forum "Zakochanego bez pamięci".

ocenił(a) film na 5
neo_angin

A szkoda że nie chcesz, bo chętnie bym pooglądał to widowisko i może jeszcze załapałbym się na jakiegoś menadżera albo cusik ;]

ocenił(a) film na 2

Ja daję 2/10 za to, że film by,ł ładny i kolorowy, można sobie dowolny kadr na tapetę przerobić. Poza tym DNO i faktycznie, nie ma sensu tracić czasu na tłumaczenie dlaczego jest to dno...

ocenił(a) film na 4
gynia

Fakt. Kolorowy to on był. :))

użytkownik usunięty

Tu powinna być jakaś blokada na takie zaśmiecające forum tematy. Ok, mogło Ci się nie podobać, ale jaki masz w tym cel, że napiszesz, że zasługuje tylko na 1? Bez żadnych wyjaśnień, recenzji, spostrzeżeń. Równie dobrze mógłbyś napisać, że dzisiaj była ładna pogoda- bo dokładnie tyle samo wnoszą do forum tego typu tematy. Jeśli w Twoim mniemaniu zasługuje na 1 to oceń to na 1 i problem z głowy- bo może nie wiesz, ale właśnie po to to jest. Jeśli nie masz o czym pisać odnośnie filmów, albo Ci się nie chce.

ocenił(a) film na 7

a Ty zasługujesz na eutanazję.