Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 372 tys. ocen
7,1 10 1 371640
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Oczywiście, film z dubbingiem, jak zawsze wszystko musi być z myślą o dzieciach,czy nikt nie widzi, że robimy im krzywdę odzwyczajając je od czytania napisów, to sprzyja tylko i wyłącznie lenistwu, a poza tym czy nie warto także pomyśleć o fanach Tima Burtona, którzy przede wszystkim czekają na ten film? I jeszcze jedno niech mi się tutaj tylko odezwie chór głosów o tym, że wielce dobroduszny dystrybutor wpuści aż 2 kopie w oryginale w dodatku w jakimś kinie na końcu świata! fiu fiu fiu! chyba z tej radości wybiorę się na film aż trzy razy!

paro

Może tu właśnie o to chodzi? Może oni liczą na to, że ludzie pójdą na ten
film 2 razy :/?

ocenił(a) film na 9
Lilithrin

w którym kinie będzie wersja bez dubbingu?

ocenił(a) film na 8
paro

Niestety dzieci do pewnego wieku nie mają jeszcze opanowanego szybkiego czytania i nie są w stanie połączyć koncentracji na jednoczesnym czytaniu i oglądaniu, więc jeżeli jest to film familijny, czyli przeznaczony między innymi dla dzieci to nie rozumiem dlaczego zmuszać dzieci do czynności, której nie są w stanie opanować... Jeżeli chcemy propagować czytanie wśród najmłodszych to polecam czytanie książek....

Jeżeli komuś dubbing nie odpowiada to uważam, że dobrze, że jest możliwość obejrzenia filmu z napisami (na który się wybieram) i nikt nikogo nie zmusza do oglądania filmu kilkakrotnie...

Pozdrawiam

nancy20

A jaki jest to wiek? bo chyba nie 10 lat...
czytanie książek dla najmłodszych, czyli znowu mama czyta książkę, a dziecko słucha, znowu lenistwo i właśnie dlatego dzieci nie są w stanie opanować tej czynności. Hmm czyżbym miała przyjemność z osobą z Forum Films? Nie rozumiem o co chodzi z tym zmuszaniem to oglądania filmu? Mnie nikt nie musi zmuszać do projekcji filmów Tima Burtona, pod warunkiem, że są w oryginalne, dzięki Bogu, wcześniejszy obraz reżysera o przygodach braci Grimm nie był dubbingowany, czy ktoś wyobraża sobie Matta Damona mówiącego głosem Czarka Pazury?

ocenił(a) film na 8
paro

Oczywiście czytanie książek przez mamę do niczego nie prowadzi (jeśli dziecko samo już potrafi czytać) miałam na myśli zachęcanie najmłodszych do tej praktyki :)

Co do zmuszania do oglądania filmu to odnośnie wypowiedzi, że ktoś pójdzie i na napisy, i na 3D (chodziło mi o wielokrotne oglądanie filmu). Też jestem fanką Burtona, dlatego bardziej mi zależy na ogólnym filmie, niż efektach 3D.

Słyszałam, że z napisami ma być w Heliosie.

Pozdrawiam

nancy20

o kurcze, Heliosa nie ma w Warszawie... po prostu bomba :/

nancy20

No to się bardzo cieszę, że się wybierasz :]. Mi w Olsztynie nie dają
takiej możliwości.

Lilithrin

Mówcie co chcecie, ale ja się dubbingowi nie dziwię. Jak byłam w 4 klasie podstawówki (czyli miałam 10 lat) byłam w kinie z koleżanką na filmie z napisami, i dziewczyna w ogóle nie nadążała z czytaniem:/ A więc czytałam jej dłuższe napisy(męka;]). Mogliby zrobić wersję 3D z napisami i z dubbingiem.

ocenił(a) film na 9
Ookami88

Taki wybor juz dzisiaj oferuje nam Multikino.. Wystarczy zajrzec na strone internetowa kina zeby to zobaczyc na wlasne oczy, ja ubolewam nad faktem ze nie zobacze Deppa na Imaxowym ekranie, ale "zwykle" 3D mnie zadowoli ;]