Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 372 tys. ocen
7,1 10 1 371646
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy już ktoś widział ten film? Wiem, że wczoraj w multikinie we Wrocławiu były przedpremierowe pokazy, na których była też moja polonistka. Opieram się tylko na jej opinii, ale chciałabym poznać opinie innych na temat tego filmu. Wiem, że będzie w mojej szkole organizowany wyjazd na ten film i nie wiem czy warto...

ocenił(a) film na 7
toksyna

Film wchodzi dopiero za tydzień, jeszcze nie było pokazów przedpremierowych.

PanOvca

Na pewno był pokaz w czwartek. Tylko, że był połączony z jakąś konferencją. Gdybym nie miała pewności czy w ogóle miały miejsce takie pokazy, to bym nie zakładała tematu

toksyna

Na Stopklatce jest już recenzja filmu. Wg. recenzenta film jest tylko niezły.

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=63514

ocenił(a) film na 7
wojtek40i4

Szit, oby recenzent przesadził.

<za krótki!>

PanOvca

Kurcze... Żeby nie było tak jak z AVATAREM. Słyszę, że dobry film, to wymagam... Oby film był dobry:))

wojtek40i4

Recenzent jest filmem zawiedziony, jak pewnie będzie większość fanów Burtona, bo widać nawet w zwiastunach, że nie są to "tradycyjne", burtonowskie klimaty, ale bardziej ukłon w stronę młodszej widowni... to chyba dobrze, ale wielu liczyło kiedyś na "mocną" Alicję Burtona, na pewno nie z kategorią PG.

toksyna

Nie ma pokazów przedpremierowych... Nie wypisujcie bzdur :P Kto widział film? Prawdopodobnie nikt poza paroma recenzentami z wyższej pułki i paroma osobami z jakiś elit... Ludzie się popisują i tyle.

ocenił(a) film na 7
Bartek_M

W krakowskim IMAXie grają Alicję 2 marca 0 19:00. Bilet 35 złotych, jest jeszcze ~30 wolnych miejsc.

Bartek_M

ja bylam wczoraj na przedpremierowym pokazie. razem z moim 7-letnim siostrzencem. byl to pokaz specjalny dla dziennikarzy, dlatego tez moi rodzice dostali takie zaproszenie.
bylo naprawde sporo dzieci w wieku 5-10 lat.

film oceniam bardzo na plus. mimo, ze bylam na 3D i dubbingu, nie zaluje. film godny polecenia i rola Deppa - bezbledna jak zawsze. :D a sali tak pelnej to ja dawno nie widzialam. ;)

Bartek_M - bardzo czesto sa organizowane takie pokazy przedpremierowe, nie musisz byc ironiczny. :)

Bartek_M

Pfff, dobre, doprawdy :P Wykład o baśniach na darmowym przedpremierowym pokazie dla nauczycieli :D Hehe, oczywiście wykład prowadzi nie kto inny jak sam Tim Burton (ewentualnie bracia Grimm) - we własnej osobie, a wspomaga go Szalony Kapelusznik wraz z Alicją, dzieląc się swoimi bajkowymi przeżyciami :D

A tak na poważnie to jeśli to byłaby prawda to jeden z najgłupszych pomysłów o jakich słyszałem :P

ocenił(a) film na 9
Bartek_M

Jest coś takiego :) Może nie dokładnie tak jak napisałeś, ale podobnie ;)

http://www.cinema-city.pl/index.php?module=news&id=1222

użytkownik usunięty
toksyna

Ciekawe z jakiej racji nauczyciele mają darmowe wstępy na Alicję.

Na takiej samej zasadzie, jak dzieci policjantów dostają karnety na lodowisko, basen, bilety na koncerty itp. W różnych zawodach są różne granty.

Napisałam oczywiście o dzieciach policjantów, bo moje znajome ze szkoły miały rodziców policjantów. Zawsze coś - karnety, bilety, darmowe wstępy, itp.

ocenił(a) film na 8
toksyna

byle dzis na pokazie przed premierowym. film jest ok jak na tima przystalo
, ale najgorsze jest ze wrzucil dubbling ! za to wielki minus.

ocenił(a) film na 8
toksyna

witam,
wczoraj byłem na przedpremierze i muszę przyznać, że film był super.
nie można oceniać przed oficjalną premierą, ale dał bym 8,5 punktu :),
zwłaszcza królowa kier była genialna, ale Depp również.
po Avatarze i Alicji trzeba chyba powoli przestawić się na filmy 3D - trzeci wymiar naprawdę wiele zmienia w kinematografii :),
Gorąco polecam, choć film zdecydowanie nie jest za 5-7 latków.

sql

Oficjalnie jest chyba od 10 lat

sql

hejka,
też byłam na przedpremierowym i muszę powiedzieć, że film jest świetny ;]
Prawie przeklinając przyjęłam do wiadomości, że film obejrzę z polskim dubbingiem, gdyż nie jestem do niego przekonana. Zwykle oglądam w oryginale, albo z napisami. Ale w Alicji dubbing wypadł naprawdę dobrze, głosy świetnie pasowały (zwłaszcza podobał mi się głos Figury w roli królowej karo ;)
Miałam tę przyjemność obejrzeć wersję 3D i trzeba przyznać, że Alicja to doskonały czasopochłaniacz. Nijak nie można się oderwać. I to może nawet nie ze względu na fabułę (schemat raczej znany) , ale na obrazy, grę aktorską, film dosłownie wciągał.
W przeciwieństwie do Avatara, który raczej mnie rozczarował (głównie ze względu na prościutką fabułę, jak również kilka niedociągnięć w niej) Alicja naprawdę mnie zaczarowała.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
toksyna

"Prawie przeklinając przyjęłam do wiadomości, że film obejrzę z polskim dubbingiem"

Przecież są wersje z napisami...

ocenił(a) film na 7

poza tym, skoro ten film jest od 10 lat, to musi mieć dubbing,bo przecież te dzieci nie zadążały by z czytaniem ;p
ale przeciez też jest wersja z napisami, więc nie wiem po co tak dramatyzujecie ;p

toksyna

ja już widziałem. Film bardzo mi sie pdobał. Nie jest to coprawda Edward Nożycoręki, ani Sok z Żuka, ale polecam zdecydowanie ;)

ocenił(a) film na 9
toksyna

właśnie wróciłam z premiery:)
hym.. doskonałe postaci drugoplanowe, klimat burtonowski, acz nie tak mroczny jak zwykły był burton tworzyć.
jest to alicja po tzw. "latach".
jeśli ktoś ceni książkę i widział ekranizację z 1985 (przepiękną, najlepszą!) wyjdzie z kina zadowolony.
film stworzony tak, by i dzieci, i dorośli znaleźli coś dla siebie.

polski dubbing..słabo niestety, prócz Czerwonej Królowej, której głos użyczyła Katarzyna Figura, naprawdę świetna!

polecam, choć zaznaczam, ze wierni fani Burtona będą nieco zaskoczeni.

solmayfair

Ja też byłam wczoraj na przedpremierze w Cinema City Bielsko-Biała, co było poprzedzone wykładem na temat baśni, niby w ogłoszeniach to było, ze dla nauczycieli, ale na pewno wszyscy nauczycielami tam nie byli ;)

Co do oceny zgadzam się z przedmówczynią, no i polski dubbing mnie męczył, zwłaszcza Pazura za Deppa... (ale Kasia Figura świetna ;)), pójdę też na seans z napisami.

Ja ogólnie uwielbiam Tima Burtona, mnie się podobało ;)

toksyna

Na RT: 62%

Fresh:13
Rotten:8

http://www.rottentomatoes.com/m/10009599-alice_in_wonderland/