PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465818}

Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 371 tys. ocen
7,1 10 1 371236
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

zawiodłam się

ocenił(a) film na 7

bardzo czekałam na ten film, podobał mi się ale ogólnie po jego obejrzeniu czułam zawód, ale johnny depp jak zawsze rewelacja

ocenił(a) film na 3
ivvoosi

Szukałam DOKŁADNIE takiego tytułu wątku, aby w pełni oddał on moje odczucia, no i znalazłam. :)
Także czekałam na tę adaptację bardzo długo i ogromnie się zawiodłam. :( Masa reklam, masa recenzji, a tu TAKIE COŚ...
Gdyby był to film nowy, np. o jakiejś tajemniczej dziewczynie o imieniu Alicja, pewnie by mi się nawet spodobał. Ciekawe pomysły, fabuła, efekty...
Jednak - żeby tak spartolić tak genialne dzieło literackie, taki tekst, taką kultową dziś już pozycję wśród światowych bestsellerów, to niemożebne. :(
Uwielbiam "Alicję" i tak daleko posunięta zmiana treści oraz fabuły moim zdaniem jest poważnym naruszeniem praw autorskich. Moda modą, trendy trendami, chora wyobraźnia chorą wyobraźnią, ale - jak tak dalej pójdzie, to niedługo doczekamy się ... tak niesamowitych zmian w kolejnych adaptacjach podstawowych dzieł literatury światowej i rodzimej, że.... wcale nie będą już one (no, może poza samym tytułem, bo ten jedyny zapewni zawsze widownię i kasę, jak to się i tutaj, przy tym filmie, stało) nawiązywały do treści swych pierwowzorów. Tragedia! :((( Jak można tak zmienić wybitne dzieło, którego tytułem się szafuje?!!!

ocenił(a) film na 6
bruce1940

dla mnie troszkę film nie typowy dobry temat na film jednak wykonanie nie zbyt przypadło mi do gustu.

ocenił(a) film na 3
bruce1940

To co opisałaś właśnie uprawia od jakiegoś czasu disney więc to już ma miejsce.
Co do filmu, Tim Burton + Johny Depp, myślałem że to będzie coś niezłego a tu taka porażka ;P

ocenił(a) film na 3
olszan

Ja wiem, Olszan. :( Wiem i ubolewam głęboko. Mam Córeczkę, która lubi oglądać to współczesne badziewie disneyowskie, a ja nie mogę uwierzyć w to, co widzę. :( Przykra sprawa. Najbardziej ostatnio zdumiewa mnie kreskówka "Fineasz i Ferb" - koszmarne monstra! Przy nich nawet Bestia z "Pięknej i Bestii" to ... Miss Universum. :))))