Amadeusz

Amadeus
1984
8,2 128 tys. ocen
8,2 10 1 127583
8,8 64 krytyków
Amadeusz
powrót do forum filmu Amadeusz

właśnie zakupiłem ten film dzięki "cudownej" gazecie wyborczej i co widzę? Ano zwykła (podstawowa wersja) na której raczyli dać Polskiego lektora. Tylko napisy, bez polskiej wersji dźwiękowej. Książka, eh - większych liter i z większymi odstępami nie szło już dać. O pudełko DVD też się nie pokusili i dodali takie COŚ z tyłu. Jakby tego jeszcze było mało obraz jest w takiej sobie jakości, a o wydaniu Director's Cut mowy być nie może. I za co te 30zł ja się pytam?
A z tego co pamiętam za 50zł jest dwupłytowe wydanie kolekcjonerskie Amadeusza, więc komu opłaca się kupić ten badziew?

ocenił(a) film na 7
Albertino

Heh ja na szczęście nagrałem jak było na polsacie (o północy), i chciałem dziś obejrzeć, ale mama mnie wkurzyła i darowałem sobie.
A co do tego DVD - ciekawe, czy taką słabą wersję dadzą każdego z filmów. Bo kurde, chciałbym sobie kupić z tej serii m.in. Chłopców z Ferajny i Mechaniczną Pomarańczę (i kilka innych), ale sądząc po tym, co napisałeś, chyba sobie podaruję...
Pozdrawiam

Albertino

no faktycznie po tym jak kupilem "Imię róży" trochę się zawiodłem na wydaniu "Amadeusza", ale tylko trochę. Wersji reżyserskiej i tak sie nie spodziewalem, wiec zbytnio sie na tym nie rozczarowalem, filmow z lektorem polskim nie lubie ogladac, ale szczerze mowiac mogliby go umiescic, tym bardziej ze byl w poprzednim filmie wydanym z tej serii. Szczerze mowiac obraz nie jest zly, dzwiek tez, ale jestem ciekaw czy umieszcza w koncu, w ktoryms z filmow DTS. Coz najbardziej chyba zawiodlem sie na tym, ze nie ma tutaj zadnych dodatkow, w przeciwienstwie do "Imię róży ", gdzie bylo ich dosyc duzo. Ale poza tym ladna sztywna oprawa, ladny papier i zdjecia w ksiazeczce (chyba tak to moge nazwac), w tresc sie zbytnio nie zaglebialem, ale dobrze sie prezentuje (malo napisali? hmm moim zdaniem wystarczajaco) i to pudelko "takie COŚ z tyłu" tez mi odpowiada. Podsumowujac jeszcze 2, moze 3 filmy zamierzam kupic z tej serii, mam tylko nadzieje, ze bardziej juz sie nie rozczaruje. Pozdrawiam.

_MAT_

Ja filmu "imie róży" nie mam bo już niegdzie nie było :P pozżerali ponoć o 5:00 rano. Cóż, za 2:50 lepsze wydanie niż za 27zł? Ciekawa polityka Gazety Wyborczej.

ocenił(a) film na 10
Albertino

Ja też kupiłam, chociaż mam na dvd wersję reżyserską. Pomyślałam, że książeczkę zostawię dla siebie a film sprzedam komuś ze znajomych. Jednak jak widać książeczka jest zarazem pudełkiem. Trochę mnie też zdziwiło to, że brak dodatków, ale z drugiej strony wersja reżyserska też nie ma ich dużo - jest komentarz reżysera i Shaffera który można sobie włączyć jako głos w filmie no i takie 40minutowe nagranie jak do tego się odnoszą twórcy i aktorzy 20 lat później. Więc brak dodatków jakoś mnie nawet nie wkurza.

Imienia róży nie mam, bo mi wykupili, ale jakoś je jeszcze zdobędę. Mam tylko pytanie - czy ten film był wydany w normalnym pudełku, tzn. plastikowym, czy też czymś takim jak Amadeusz, czyli w pudełku wyglądającym w sumie jak książka?

May_morning

tak samo jak "Amadeusz", czyli pudelko na plyte jest polaczone razem z ksiazka.