Amadeusz

Amadeus
1984
8,2 128 tys. ocen
8,2 10 1 127606
8,8 64 krytyków
Amadeusz
powrót do forum filmu Amadeusz

Nie ma tu efektów specjalnych, nie ma hałaśliwej strzelaniny, ani lejącej się strumieniami krwi. Amatorów takich scen ten film nie zachwyci. Jest to portret człowieka obdarzonego nieprzeciętnym talentem i człowieka, który mu tego talentu zazdrości. Ta zazdrość doprowadza go do szaleństwa, popycha do zbrodni, chociażby tylko w jego własnym mniemaniu. Atmosfera grozy jest budowana stopniowo, obserwujemy jak jeden człowiek popada w ruinę, a drugi w obłęd, a to wszystko na tle cudownej, beztroskiej i dźwięcznej muzyki genialnego kompozytora. Być może potrzeba trochę wrażliwości, empatii, żeby poczuć to, co czują postacie przedstawione w filmie, ale przy odrobinie skupienia myślę, że każdy może sie tym filmem zachwycić. Gorąco polecam :)))

drymonia

Zdecydowanie zgadzam się z Tobą. To jeden z najlepszych filmów, jakie w życiu widziałam. Być może z powodu uwielbienia jakim darzę W.A.Mozarta... Tak, czy inaczej, uważam, że film jest fantastyczny.

ocenił(a) film na 10
sawed_off_shotgun

Ja natomiast pokochałam muzykę Mozarta po obejrzeniu "Amadeusza". To była miłość od pierwszego usłyszenia :))) Twórcy filmu wprost niesamowicie "rozebrali na czynniki pierwsze" jego utwory, dzięki czemu nawet osoba nie znająca się na muzyce klasycznej dostrzeże ich piekno i kunszt.

drymonia

Ja też zaczęłam kochać Mozarta po obejrzeniu filmu :) też uważam, że mordercze ogniki w oczach Salieriego pod koniec spowiedzi są X razy bardziej efektowne niż strzelanina i strumienie krwi :)