Amadeusz

Amadeus
1984
8,2 128 tys. ocen
8,2 10 1 127583
8,8 64 krytyków
Amadeusz
powrót do forum filmu Amadeusz

Tytuł piosenki?

ocenił(a) film na 10

Proszę o pomoc - jak nazywa się ta genialna piosenka, którą Mozart z Salierim tworzą pod koniec filmu? Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
wermac

No nie! Co to za paytanie! :))
Przecież to sławne "Requiem" Mozarta!!!!!!!
Nie mów, że nie znasz!
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Michal_N

Witam

Przede wszystkim dzięki za odpowiedź, a teraz się wytłumaczę. Byłem pewien, ze w filmie piosenka była zatytułowana Requiem, aczkolwiek na FW napisane jest, że do filmu wykorzystano wyłącznie piosenki Bacha i Straussa, dlatego też to mnie zmyliło. :)

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
wermac

piosenka... OMFG... ;) aż mnie rzuciło. nazwać "requiem" piosenką to tak, jakby o katedrze w notre dame powiedzieć "domek". :D polecam przesłuchanie całości, a nie tylko fragmentów zamieszczonych w "amadeuszu".

wermac

Tak, nazwanie "Requiem" Mozarta piosenką jest co najmniej NIEPOPRAWNE! Mozart by się załamał, gdyby się o tym dowiedział:)

wermac

PIOSENKA?!to requiem-msza żałobna....:D Super,nie??

ocenił(a) film na 10
Lisa_5

A tak konkretniej ten jak dla mnie najsliczniejszy fragment to Lacrymosa..
Pozdro

wermac

rany boskie! Requiem d-moll, a nie piosenka! piosenka to jest 'szła dzieweczka do laseczka' !:/

ocenił(a) film na 10
mydeuko

Dobra, dobra ludzie... Użyłem całkowicie nieodpowiedniego słowa, czego żałuję, ale powiedziało to już tyle osób, że kolejne komentarze są niepotrzebne. Rozumiem, przepraszam i do widzenia... :)

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 9
wermac

Nie przejmuj się, jak gdzieś przeczytałam 'błędów nie popełnia tylko ten, kto nic nie robi' :) Muszę powiedzieć, że twój komentarz poprawił mi dzisiaj humor, a byłam w kompletnym dołku. A słowa 'piosenka' najlepiej w kontekście muzyki poważnej czy też klasycznej nie używać wcale, szczególnie, gdy ma się przemądrzałą młodszą siostrę w liceum muzycznym, jak jest w moim przypadku, stąd też wiem, co czujesz ;)

ocenił(a) film na 10
wermac

o nie nie nie, za"piosenke" i ogólne żenua ("kwiatek" z bachem i straussem etc..) to ci jeszcze pare zjebek należy, na razie masz u mnie number 1 jesli chodzi o najbardziej durny tekst na tym portalu, nie grzesz wiecej ;-)

wermac

Temat spadł daleko, ale nikt nie odpowiedział na pytanie. To co Mozart komponuje z Sallerim pod koniec filmu to rzecz jasna "Confutatis". :)