Wybitne zdjęcia, przepiękna scenagrofia, wspaniała muzyka, niesamowity klimat i wybitnie, wspaniała, niesamowita kreacja F.Murray Abraham'a. Najbardziej przytłaczający film w historii kina i bardzo możliwe, że najlepszy.
dla mnie ten film to najlepszy przykład równowagi "formy i treści" w historii kina - scenografia, kostiumy, dźwięk (o muzyce chyba nie muszę mówić), aktorzy GENIALNI (zgadzam się apropo's Abraham'a), a do tego WSPANIAŁY scenariusz, który nie tylko przedstawia nam nieco inny obraz jednego z największych geniuszy w historii muzyki, ale też ukazuje metaforycznie odwieczną konfrontację - Artysty Wyzwolonego i Twórcy Zniewolonego
genialny, jeden z najlepszych w historii Film
Nigdy nie byłem jakimś tam wielkim entuzjasta muzyki klasycznej, a film postanowiłem obejrzeć z ciekawości. No i muszę powiedzieć, że historia Mozarta jest pomysłowo opowiedziana(O życiu Amadeusza opowiada Salieri), muzyka dodaje odpowiedniego klimatu. Świetna gra aktorów i i przepiękne zdjęcia daja nam wspaniały film. Gorąco polecam! Nawet osobom, które nie przepadaja za muzyka klasyczna. :)