oglądalam film juz 3 razy,ale ten motyw zawsze mi umyka....Czy w "Amadeuszu" pan Salieri przyczynia się bezpośrednio do śmierci naszego mistrza? A jeśli nie to jaka jest przyczyna zgonu Wolfiego? (pytam oczywiście o film ,a nie o hipotezy dotyczące śmierci prawdziwego Mozarta). Z góry serdeczne dzięki.
Ja również nie zauważyłam motywu otrucia Mozarta (teza nawiasem mówiąc ostatnio przez naukowców podważana), wydaje mi się, iż powodem jego śmierci w filmie jest szaleństwo i wycieńczenie...
no spoko oko,ale musiała być przyczyna bezpośrednia-nie umiera się od szaleństwa :D Może ...hmm nie wiem wątroba mu nie wytrzymała? Ale swoją drogą sam Salieri przyznaje się w pewnym momencie ze zabił Mozarta;/ Pogubiłam się
Owszem Salieri przyznaje, że zabił Mozarta, ale chodzi tu raczej o sugestywną metafore. Salieri ma ogromne wyrzuty sumienia, bo w znacznym stopniu przyczybił się do tego, że Amadeusz wpadł w obłęd (wykorzystujął do tego postać ojca Mozarta, który nawet po śmierci sprawuje nad synem ogromną władzę).
Pzdr:)