Mam pytanie do wszystkich koneserów muzyki Mozarta, a także fanów filmu - jaki tytuł nosi utwór /o nieco dramatycznym oddźwięku/ , występujący w wielu scenach, ale przede wszystkim - rozpoczyna film ?
z góry dziękuję za pomoc! {;
Utwór rozpoczynający film to symfonia nr 25 In G Minor, KV183.
To faktycznie jeden z najbardziej fascynujących utworów Mozarta, ale na pewno nie występuje w wielu scenach. Pojawia się tylko raz na początku-zaczyna się od wyłamania drzwi przez facetów ze świeczkami do wejścia księdza do domu wariatów. Pozdrawiam
Hej. Przez film w paru miejscach przewijają sie urywki Requiem. Im
blizej konca tym wiecej. Czy o to chodziło?
pzdr
Kolejne części Requiem pojawiają się pod koniec filmu, a KarOlcia pytała o utwór rozpoczynający film, i tym utworem jest 25 symfonia kv183. Zresztą chronologia pojawiających się utworów jest raczej w 100% zachowana.
A ja mam pytanko - jaki tytuł nosi utwór komponowany przez Wolfiego przy stole bilardowym, gdy jego ojciec i żona się kłócą? :)
To aria z opery Wesele Figara :)Ta aria jest powtórzona później gdy opera jest wystawiana w teatrze.
Jaki Don Giovanni!!!!!!!!???????? Utwory o które tu pytano to kolejno 25 Symfonia i aria z Wesela Figara żadne inne. KONIEC.
Do "rozpoczyna film" pasuje symfonia g-moll, ale "występujący w wielu scenach" nie odnosi się już chyba to tego utworu, bo w filmie słyszymy tę symfonię tylko raz. Wg mnie chodzi Ci o motyw - tylko dwa dramatyczne akordy? To sam początek uwertury i "Sceny Komandora" z opery "Don Giovanni".