Amadeusz

Amadeus
1984
8,2 128 tys. ocen
8,2 10 1 127583
8,8 64 krytyków
Amadeusz
powrót do forum filmu Amadeusz

film jak muzyka

ocenił(a) film na 10

.....kto nie słucha - ten się nudzi......

ocenił(a) film na 10
bmz3

No niestety trzeba dorosnąć do tego, aby umieć docenić muzykę pokroju Mozarta (sam wciąż do tego dorastam). Szkoda, że w dzisiejszych czasach muzyka staje się coraz bardziej obdarta z piękna i prawdziwej swojej istoty. Pozdrawiam wszystkich fanów popu, techno i metalu. :-)

ocenił(a) film na 10
Hyrule

Dzięki że mnie pozdrowiłeś (gdyż jestem fanem metalu) - muzyka klasyczna to z pewnością najbardziej abitna muzyka, gdyż tworzyli ją geniusze... ale porównaj metal z techniaczem czy popem... utwór popowy zazwyczaj składa się z trzech czy czterech akordów powtarzających się w kółko (że nie powiem o non stop tym samym bicie w techno :/) - a utwory metalowe także zawierają baaardzo dobre kompozycje, których byle amator nie stworzy (mówię tu o największych zespołach - Metallica, Iron Maiden, Black Sabbath, Led Zeppelin czy Judas Priest!)

ocenił(a) film na 10
Daniello_

tak , niektórzy gitarzysci wykonuja wlasnie muzyke klasyczna-

Daniello_

nie zapominaj o Queen i Rolling Stones. A Iron Maiden? hmmm nie, raczej to nie jest wielki zespół.

ocenił(a) film na 9
Yokichi

ja słucham the beatles ... i u nich inspiracja muzyką poważną się pojawia.

a wracając do filmu, jak byłem w podstawówce moja nauczycielka od muzyki nas katowała tym filmem, to był zdecydowanie jej błąd. Dopiero po obejrzeniu tego filmu rok temu doceniłem to co przedstawia, jak jest zbudowany. A ta muzyka, właśnie jej słucham ... to jest coś nie do przecenienia.