Amadeusz

Amadeus
1984
8,2 128 tys. ocen
8,2 10 1 127615
8,8 64 krytyków
Amadeusz
powrót do forum filmu Amadeusz

kino z"zębem"

użytkownik usunięty

bez flirtów i podchodów reżyser "wziął się" za widza od pierwszej sceny!Takie filmy ogląda się z zapartym tchem bez przerwy na herbatkę!

Zgadzam się w 100%! Pierwszy raz zobaczyłam ten film przypadkiem (miałam ok. 13-14 lat i już wtedy, mimo tak młodego wieku, mnie zafascynował). Od tamtego czasu, choć minęło już ładnych parę lat i dziś jestem dorosłą osobą "Amadeusz" pozostał jednym z moich ulubionych filmów (mogę w sumie uznać,że znajduje się na 1 miejscu). Często do niego powracam, ten film przyciąga widza, ma w sobie niezwykły urok i magię. Niestety, osobiście znam wiele osób, które nie podzielają mojego poglądu. Jednakże dla mnie "Amadeusz" jest tym filmem, o którym nie przestaje się myśleć po 5 minutach od zakończenia emisji. Jest to wspaniały film, który "pozostaje" w człowieku, zmusza do refleksji, przedstawia chyba wszystkie możliwe emocje- od zazdrości po ból i rozpacz. Naprawdę polecam! 10/10

użytkownik usunięty
kathyyy

Cieszy mnie ta opinia nie tylko ze względu na ten konkretny film,ale przede wszystkim z powodu,iż znalazł się ktoś ,kto docenia dobre kino.Po moich ostatnich "wymianach zdań" na stronach FILWEB-u,zacząłem tracić nadzieję na to,że są tu jeszcze ludzie doceniający kunszt reżyserski i aktorski.Z tego co zdążyłem zaobserwować,ludzi bardziej interesują "obrazki"niż treść,czy przekaz artystyczny filmów.A opinie o aktorach ograniczają się do stwierdzeń:"misię on(ona)podoba" albo:"mi się on(ona)nie podoba".KATASTROFA.Ostatnią taką dyskusję podjąłem pod Angeliną Jolie i mam dosyć.Tym bardziej doceniam to ,że ludzie odwiedzający FILMWEB w niektórych,wyjątkowych-jak ten-wypadkach ,oczekują dobrej,stojącej na wysokim poziomie rozrywki,dostarczonej przez X MUZĘ.Pozdrawiam.

Ja też bardzo się cieszę, że są jeszcze ludzie, którzy potrafią docenić naprawdę dobre kino. Znam osoby, które nie mogły doczekać się końca "Amadeusza", bo niby cóż ciekawego może być w filmie, w którym nie ma scen erotycznych, strzelanek, a faceci noszą "dziwne" ubrania i peruki na głowach? Oglądając to dzieło, nie mogłam oderwać oczu od ekranu- zarówno za pierwszym razem, jak i każdym następnym. Ten film po prostu mnie urzekł. Ma w sobie to "coś", co sprawia, że niektóre osoby po obejrzeniu go jeszcze niejednokrotnie do niego powrócą. Tom Hulce i F. Murray Abraham stworzyli niezapomniane kreacje aktorskie. "Amadeusz" Milosa Formana to według mnie prawdziwe arcydzieło.