piszcie jakie znacie filmy w tym (bądź podobnym) klimacie. jestem w trakcie oglądania
Amelii(nie pierwszy i nie osttatni raz...) i nawet teraz czuję niedosyt (!)
Polecam serial "Pushing Daisies", pod polskim tytułem: "Gdzie pachną stokrotki". Serial jest utrzymany w klimacie Amelii, jest taki basniowo-słodko-gorzki. Nawet podawanie wieku postaci jest identyczne. Serial opowiada historię cukernika Neda, który potrafi ożywić zmrałych jednym dotknięciem. A resztę najlepiej po prostu zobaczyć. ;) Jeśli tak podoba Ci się Amelia, to "Stokrotki" też na pewno przypadną Ci do gustu. Ja je uwielbiam!
Mnie równie klimatycznym filmem wydaje się "Penelope" - http://www.filmweb.pl/film/Penelope-2006-234989
Zarówno "Amelia" jak i "Penelope" zawsze wprowadzają mnie w baśniowy nastrój.. :)
do moich ulubionych filmów poza 'Amelią' m.in. zaliczają się 'Marzyciel' i 'Duża ryba' (;
jezeli podoba ci sie gra aktorki ktora zagrala amelie to spodoba ci sie "kocha nie kocha" moze nie jest to klimat ameli ale bardzo fajny francuski film z tą aktorką w roli głównej ;)
Pierwsze, o czym pomyślę przy okazji "Amelii" to "Czekolada". Film przepiękny i bardzo klimatyczny. A jeśli "Czekolada", to i "Karmel", który ostatnio obejrzałam, film z Libanu, bardzo przytulny i babski :)) polecam
Ktoś wspomniał o Rusałce warto:), dorzucę coś z azjatyckich.
"Jestem cyborgiem i to jest OK"
"Ostatnie życie we wszechświecie"
I może coś Kusturicy jak "Życie jest cudem " czy kocury
Pozdro
W Bardzo Podobnym Klimacie są Bardzo Długie Zaręczyny. Ten sam reżyser, ten sam scenarzysta i ta sama aktorka w roli głównej. No i bardzo podobny klimat, ale w realiach Francji lat 20'. Wizualnie jest nawet lepszy niż Amelia, ale fabularnie gorszy. Jest to melodramat wojenny i przyznam, że sceny batalistyczne z tego filmu można porównywać jedynie do sceny lądowania w Normandii w Szeregowcu Ryanie. Napewno nikt nie nakręcił lepszych scen pierwszowojennych :)
http://www.youtube.com/watch?v=mfVZ3C4pEes trailer
Wydaję mi się, że Forest Gump, a z tych nowszych Benjamin Button - podobna narracja, magia.
a oglądałaś "Benny i Joon"? postaci są nawet jeszcze bardziej ekscentryczne, ale film bardzo ciepły i magiczny. niestety, niedoceniany... ;( polecam z całego serca każdemu, kto lubi romantyczne, baśniowe historie z przesłaniem i happy endem ;)