Nigdy nie przepadałam za kinem francuskim, dopiero ostatnio, po Taxi 2 i Amelii, nabrałam przekonania, że francuzi robią jednak bardzo dobre kino. Dzięki Amelii, chociaż na dwie godziny zapomniałam o rzeczywistości, o otaczającym nas ze wszystkich stron żle, przemocy i braku prawdziwej miłości. Oglądając piękny i prawie doskonały świat Amelii, uśmiechałam się do siebie. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie pózniejsze rozczarowanie tym prawdziwym, niezbyt pięknym życiem, pozbawionym takich ludzi jak dobra, niewinna Amelia.
sa tacy ludzie ...
To prawda ze szara rzeczywistosc rozczarowuje i zawodzi wszelkie nadzieje, a zycie kopie nas prosto w ...
Ale zapewniam Cie ze w tym strasznym swiecie sa ludzie tak dobrzy i niewinni jak AMELIA. Tyle ze oni sa niewidoczni, zastraszeni, przygnieceni przerazajaca rzeczywistoscia. Nie maja wielu znajomych ( prawie wcale ), nie spotkasz ich na codzien w pubie .... Taaak nastaly ciezkie czasy dla romantykow ...
Jeunet ukazal swiat ludzi zamknietych w sobie a jednoczesnie pokazal ze mozna z tym walczyc .... ale pokazal to w formie basni, bo on rozumie ze tak naprawde to walczyc mozna, ale nie mozna wygrac
.....grrrrr swiat jest okropny.....
ps. no i prosze , jaki to gleboki film, kazdy znajdzie w nim jakies odniesienie do swojego losu :)
i oby ich było coraz więcej...
Żywię nadzięję, że takich ludzi jak Amelia będzie coraz więcej, że opanują świat i będą rozpowszechniać swą dobroć i miłość. Czekam także na podobne do Amelii, takie ciepłe filmy, które chociaż na chwilę pozwolą w pełni cieszyć mi się życiem.
p.s
KWAHO - mimo wszystko twój post trochę mnie pocieszył, dzięki Ci za to :)
niestety...
Ciesze sie ze dzieki mnie spojrzalas na swiat przez nieco jasniejsze okulary. Tez pragnalbym aby takich ludzi bylo jak najwiecej ale niestety milosc i dobroc w dzisiejszym swiecie nie maja szans ze slowami sukces i kariera
"my nie mozemy zmienic swiata jedynie mozemy probowac go zmienic" jak powiedzial kiedys Dustin Hoffman
Tak pozostaje nam cieszyc sie takimi wlasnie filmami, ale czy doczekamy kiedys obrazu na miare Amelii ? Niewierze .